NOGOMET

Vojno stanje za rock'n'roll nogomet

Nogometaši Gorice brusijo formo pod vodstvom novega trenerja. Bošnjak Nermin Bašić je najmlajši med prvoligaškimi strokovnjaki.
Fotografija: Novi trener Gorice Nermin Bašić je najmlajši in edini tujec med prvoligaškimi trenerji. FOTO: ND Gorica
Odpri galerijo
Novi trener Gorice Nermin Bašić je najmlajši in edini tujec med prvoligaškimi trenerji. FOTO: ND Gorica

LJUBLJANA – Novinec med trenerji na slovenski prvoligaški sceni Nermin Bašić je s 35 leti dobrih sedem mesecev mlajši tudi od vrstnika Simona Rožmana s klopi Domžal. »Že osem let sem najmlajši trener, tako je bilo tudi v BiH, ko sem jih imel 27,« se je pridušal sveži strateg Gorice, ki je od junija 2017 vodil drugoligaša Radomlje, zdaj pa je edini tujec med trenerji v elitnem tekmovanju. »Hvaležen sem za priložnost, ki sem jo dobil v Sloveniji najprej v Radomljah in zdaj še v Novi Gorici. Zavedam se, da sem prišel k štirikratnemu prvaku, na meni je torej obveza, da je ekipa v pravšnji podobi na vsaki tekmi, da vsakič igramo na zmago,« odločno napoveduje Bašić, ki se je trenerskega posla lotil že pri 22 letih, ko mu je poškodba kolena onemogočila igralsko kariero. »To je moj peti klub, tretji v prvoligaški konkurenci (delal je s prvoligašema v BiH, op. p.), tako da niti nisem posebno presenečen nad novim okoljem. Res pa je, da je v Gorici vse na precej višji ravni kot v drugi ligi. V roke sem dobil igralce, ki so se znašli v coni udobja. Po svoje jih razumem, primorska mentaliteta je bolj lahkotna, v Novi Gorici imajo vsaj 200 dni na leto sonce, tukaj je lepo, umirjeno, ni čutiti izrazitega pritiska glede rezultata iz okolja,« je goriško stanje duha slikovito opisal zgovorni Bašić in predstavil, kaj se dogaja na relaciji z moštvom: »Sem glasen, agresiven tip trenerja. Od igralcev zahtevam popolno predanost, bojevitost, igro z emocijami. Včasih na treningih deluje, kot da imamo vojno stanje, zagovarjam, da vsi napadamo in se vsi branimo, morda lahko to označim kot nekakšen rock'n'roll nogomet,« se Bašić ne izneveri značilnemu bošnjaškemu smislu za humor.

Tudi z nemško mentaliteto

V luči povsem resne analize igre modro-belih je ugotovil: »Primanjkuje nam agresivnosti v dvobojih, odločnosti ob prekinitvah, večja posest žoge, to so naše šibke točke. Zavzeto delamo na tem, čez noč ne bomo mogli vsega spremeniti, to bomo delali postopno, sploh ko gre za presing v igri. Po prvih skupnih tednih smo postavili dobre temelje. Pomembno je, da igralci verjamejo v to, kar delamo. V individualnih pogovorih z njimi sem spoznal, da razumejo, kaj od njih zahtevam, in so temu pripravljeni slediti.« Bašić prihaja iz Travnika, od koder so tudi nobelovec Ivo Andrić, trener vseh trenerjev Miroslav Ćiro Blažević, pa znani pevec Sead Memič - Vajta. Mnogi so šefa Gorice označili za malega Ćira, Bašić podobno kot kultni trener ne štedi z besedami, pridevniki, duhovitimi vložki. »Tudi na tekmah sem zelo glasen. Če se ugasnem, se ugasnejo tudi fantje na igrišču. Moram jih spraviti s tega komfortnega območja. Lov na dober rezultat zanje ne sme biti breme ali pritisk. Za vse nas je privilegij, da smo v klubu, v katerem se sploh lahko pogovarjamo o evropskem tekmovanju,« pravi Bašić, ki je nadvse vesel, ker ima v ekipi tudi povratnika v Gorico Etiena Velikonjo. »Odlično, da smo ga prepričali. Etien je zdrava in močna osebnost. V prvem tednu treningov sem le njega videl z drsečim startom. Sem se kar spraševal, kaj razmišljajo drugi. Velik profesionalec je, veliko bo prispeval naši ekipi,« je prepričan Bašić, ki se je nemške mentalitete navzel med obiskovanjem osnovne šole v Bielefeldu v obdobju vojne vihre v njegovi domovini. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije