EVROPSKA LIGA

Vijolični znajo z Rangers, zmaji na popravo s Finci

Nogometaši Olimpije in Maribora drevi v kvalifikacijah za evropsko ligo.
Fotografija: Štoperja Maribora Marka Šulerja čakajo ostri dvoboji v Glasgowu. Foto: Mavric Pivk
Odpri galerijo
Štoperja Maribora Marka Šulerja čakajo ostri dvoboji v Glasgowu. Foto: Mavric Pivk

LJUBLJANA – Čeprav vršilec dolžnosti trenerja Olimpije Aleksandar Linta ne ve, ali bo moštvo vodil tudi po današnjem obračunu s finskim HJK iz Helsinkov, poskuša storiti vse, da bi si zmaji priigrali napredovanje v 4. krog kvalifikacij za evropsko ligo. Danes ob 20. uri je v Stožicah na sporedu prvi polčas dvoboja, povratni sledi čez teden dni na severu Evrope.

»Igranje takšnih tekem je velik izziv. Veselim se tega dvoboja, verjamem, da se ga tudi igralci. Tekmec je resen in kakovosten. Sem optimist, verjamem, da lahko odigramo dobro tekmo in si priigramo ugoden rezultat pred povratnim obračunom,« po nizu slabih rezultatov v domačem prvenstvu pričakuje srbski strokovnjak. Kot igralec in trener je služboval tudi na Islandiji, zato kar dobro razume skandinavsko dojemanje nogometa.

To je tudi značilnost finskega prvaka. »HJK že leta prevladuje v finski ligi, tudi zdaj so prepričljivo prvi v domačem prvenstvu. Menim, da je njihova največja moč v ekipi, torej v enotnosti, organiziranosti, disciplini in kompaktnosti. Pri ogledu posnetkov njihovih tekem smo videli še nekaj več, a vam tega ne morem razkriti. Ne bi govoril o njihovih igralcih, kar nekaj je kakovostnih. Toda ob pozornosti na njihovo igro je prva skrb naša igra, kaj moramo mi storiti za pozitiven rezultat. Jasno je, da se nasprotnik ne bo predal do zadnjega trenutka tekme, trdo delo in vztrajnost sta del njihovega karakterja,« je pojasnil 42-letni Linta, ki se ne zanaša na možnost, da bi Fince pošteno zmotila velika vročina. Ob tem ne išče izgovorov glede neuigranosti moštva zaradi prihoda novincev in pomanjkanja časa. In kaj bi ga zadovoljilo v današnji tekmi? »Zadovoljen bi bil z zmago. Lahko se zgodi, da igraš slabo, pa zmagaš, ali igraš dobro in izgubiš. Osebno bi bil zadovoljen s kombinacijo, da igramo dobro in zmagamo,« je razkril Linta, ki ima na voljo vse igralce.

Vezist Nik Kapun je po obdobju na stranskem tiru zdaj spet zavzel svoje mesto v udarni postavi zmajev. Na zadnjih treh tekmah je dosegel dva zadetka in prispeval še dve asistenci. »Trenutno sem zadovoljen s svojo statistiko, toda ne igra posameznik, ampak ekipa. Želim si, da začnemo zmagovati, zbirati točke v državnem prvenstvu in dosežemo pozitiven rezultat tudi v evropskem tekmovanju. Za napredovanje v naslednji krog imamo lepe možnosti,« meni 24-letni Kapun, ki pričakuje, da bo s soigralci čim prej osvojil novi sistem igre. S tem bi se izognili novi grenki izkušnji s finskim nogometom, potem ko so lani izpadli proti Vaasi v 1. krogu kvalifikacij za evropsko ligo (dvakrat 0:1). »Mislim, da bo to povsem drugačen obračun. Vaasa je vztrajala pri veliki posesti žoge, mi smo bili v polju boljši tekmec, a nismo zabili gola,« je dejal Kapun. Glavni sodnik bo Francoz Benoit Millot.

Vezist Olimpije Nik Kapun je ujel dobro formo na začetku sezone. Foto: Jure Eržen
Vezist Olimpije Nik Kapun je ujel dobro formo na začetku sezone. Foto: Jure Eržen

Umiriti dinamične Škote

Mariborčani bodo svoj evropski pohod danes ob 20.45 nadaljevali na stadionu Ibrox v Glasgowu, kjer bo njihov tekmec sloviti Rangers. Vijolični so se z modrimi pomerili že štirikrat; leta 2001 je bil škotski klub boljši s 3:0 in 3:1, leta 2011 pa je Maribor v play-offu za uvrstitev v skupinski del evropske lige doma zmagal z 2:1, na Otoku pa iztržil remi 1:1 in se prvič uvrstil v skupinski del EL.

»Rangers na svojem stadionu vselej igra zelo dinamično in napadalno, tokrat ne bo nič drugače. Pri njih smo bili v preteklosti uspešni, zato imamo lepe spomine na Glasgow,« je optimističen trener Maribora Darko Milanič, ki je podrobneje opisal pričakovanja na tekmi pred 50.000 gledalci. »Takšne tekme znamo dobro odigrati. Prepričan sem, da bo podobno kot na nekaterih prejšnjih. Nasprotnik bo jurišal, mi pa moramo najti način, kako jih umiriti oziroma se domov vrniti s pozitivnim rezultatom. Rangers ima dobre nasprotne napade, kakovosten je v prekinitvah, zna se potrpežljivo braniti. Toda Maribor bo evropski. Zavedajo se, da imamo veliko izkušenj, saj že leta igramo v Evropi, zato se bodo dobro pripravili na nas. Mi se vsekakor ne bomo spustili v dir z njimi. Smo pa pripravljeni na trpljenje. Na kultni stadion gremo z veliko željo po pogumni igri.«

Trener Maribora Darko Milanič Foto: Mavric Pivk
Trener Maribora Darko Milanič Foto: Mavric Pivk

Zdravi in nabrušeni so vsi igralci, tudi branilec Marko Šuler. »Rangers so vsega spoštovanja vredna ekipa. Menim, da bodo odločale malenkosti, kot je to običaj v evropskih tekmah. Tekmeci so povratniki na evropsko sceno, njihov novi trener Gerrard prispeva posebno energijo. Ker smo jim iz preteklosti trn v peti, bo verjetno še težje kot sicer. Toda ne pozabimo, da je to šele prva tekma, o vsem se bo odločalo v Ljudskem vrtu,« opozarja izkušeni Šuler. Glavni sodnik bo Izraelec Roi Reinshreiber

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije