NOGOMET

Vijolični preveč prepričani vase, zmaji niso tako naivni

Štajerske navijače razburja še ena klavrna predstava Maribora. Nogometaši Olimpije bodo prezimili na vrhu skupaj z negotovostjo.
Fotografija:
Odpri galerijo

Konec oktobra smo v analizi igre nogometašev Maribora na teh straneh v branje ponudili članek z naslovom Zasičenost v Ljudskem vrtu: kdo bo presekal agonijo? Izhajali smo iz njihovega izpada v pokalu NZS proti drugoligašu Kopru, mršavega remija brez golov z Muro in poloma s Taborom v Sežani (1:4). Pod drobnogled smo vzeli podobo posameznikov ter komunikacijo med trenerjem in ekipo. Sledilo je obdobje štirih zaporednih zmag, četi trenerja Darka Milaniča pa se je spet vse zalomilo doma s kranjskim Triglavom (0:2).

Prvaki so tako izgubili tekmo z vodilno Olimpijo v jesenskem delu državnega prvenstva, zdi se tudi, da so vsaj začasno zašli s poti do nove lovorike. »Tokrat nas je prepričanost o zmagi pripeljala do tega, da smo bili daleč od nje,« je ugotovil strateg Milanič, ki se zdaj že redno čudi podobi svojih varovancev na zelenici, ki ni v skladu z njihovimi pripravami na treningih, dogovoru v slačilnici in pričakovanji ob domnevni kakovostni razliki v primerjavi s tekmeci. Triglav je ponižal prvake v Ljudskem vrtu že v 1. krogu DP, tedaj je slavil z 2:1. Že res, da Maribor kljub slabim predstavam (ob 11 zmagah štirje remiji in štirje porazi) dokaj pridno nabira točke in za Olimpijo zaostaja zgolj pet točk.

Za prihodnost slovenskega nogometnega velikana iz mesta pob Dravi je ta čas pomembneje, da iz tedna v teden kaže v glavnem negledljive predstave. Moštvo, ki naj bi prevladovalo vsaj 70 odstotkov igralnega časa na vsaki tekmi, praviloma previdno čaka na napake tekmecev in poljub Fortune. Štajerci so na domači sceni postali ujetniki taktične kulture, ki so jo potrebovali za rezultatske podvige v evropskem tekmovanju. Navijači iz najbolj nogometnega mesta v državi upravičeno pričakujejo več. Če bo ekipa še naprej stagnirala, lahko glavni blagajnik začne pripravljati rebalans proračuna za prihodnjo in naslednje sezone. Ob takšni strategiji drastično pada konkurenčnost na mednarodni sceni, nevarno se znižuje tudi tržna vrednost ključnih igralcev.
 

Garanje za všečnost in uspeh


V glavnem mestu trener Olimpije Safet Hadžić uživa v drugačnem razpletu dvoboja med velikim in malim klubom. Mestni obračun z Bravom so zmaji dobili z 2:1, kajpada je bil ključen pravšnji pristop, šele nato razlika v kakovosti, ki je pogosto le teorija na papirju. »Od začetka je bilo težko, saj se je Bravo dobro branil, mi pa smo vedeli, da bomo – če si bomo pripravili dovolj priložnosti – zadeli. Garali smo in verjeli v svoj uspeh,« je stanje duha med zeleno-belimi opisal Hadžić, ki v negotovih razmerah (skorajšnje slovo Milana Mandarića in prihod novega upravitelja kluba) žanje uspehe z navdihnjeno igro, ki gledalce vabi k aplavzu.

Povsem primerna je Hadžićeva ugotovitev: »Prvenstvo je še dolgo in marsikaj se lahko zgodi. Sem pa vesel, da smo ob koncu jesenskega dela na prvem mestu, v celoti smo pokazali najboljšo in najlepšo igro in dosegli največ golov. Ponosen sem na svoje igralce in na to, kar so dosegli.« Zastor na jesenski del prvenstva bo padel v sredo in četrtek s tekmami 20. kroga; Olimpija bo v sredo gostila Domžale, Maribor bo isti dan gostoval pri Rudarju v Velenju. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije