NOGOMET

Vijolični celijo rane, zmaji ostro nad sosede

Objavljeno 15. maj 2019 07.53 | Posodobljeno 15. maj 2019 07.53 | Piše: Rok Tamše

Vodilni nogometni prvoligaš Maribor bo danes gostoval v Celju. Olimpijo doma čaka derbi Ljubljanske kotline z Domžalami.

Prvi zvezdnik Olimpije Rok Kronaveter je na vrhu lestvice strelcev s 16 zadetki. FOTO: Leon Vidic
LJUBLJANA – Zaloga piva in odojkov, ki je bila v soboto pripravljena za slavje Mariborčanov po načrtovani potrditvi naslova državnega prvaka, zaradi poraza po tekmi proti Olimpiji ni niti približno pošla. Zato bodo lahko Štajerci vsaj del nenačetih rezerv morda aktivirali danes, ko bodo vijolični gostovali v Celju v 33. krogu DP, ali pa morebiti v soboto, ko bodo gostili kranjski Triglav.
image
Prvi zvezdnik Olimpije Rok Kronaveter je na vrhu lestvice strelcev s 16 zadetki. FOTO: Leon Vidic

»Še vedno imamo veliko prednost in možnost, da postanemo prvaki. Za tekmo s Celjem ni treba posegati po dolgih napovedih, vse je jasno. Popraviti moramo vtis po slabem dnevu v derbiju. Ne le zaradi nas samih, tudi zaradi navijačev, ki so navijali do konca,« sporoča kapetan vijoličnih Marcos Tavares in dodaja: »Glave gor, bili smo že v težjih položajih in ne glede na boleč poraz ne smemo imeti črnih misli. To je zdaj tista druga plat nogometa, ko imaš takoj na naslednji tekmi novo priložnost, da z zmago zaceliš rane.«

Med današnjimi štirimi tekmami za točke (že včeraj sta igrala Gorica in Rudar) poleg štajerskega derbija v mestu ob Savinji (glavni sodnik Nejc Kajtazović; ob 20.15) izstopa še derbi Ljubljanske kotline med Olimpijo in Domžalami (Dragoslav Perić; 16.55), preostala para sta Triglav-Krško (Bojan Mertik; 14.50) in Aluminij-Mura (Matej Jug; ob 19. uri).

Branilec Domžal Gregor Sikošek napoveduje: »Vselej je užitek igrati v Stožicah, kjer nas tokrat čaka zelo motiviran tekmec, ki je v zadnjem kolu prikazal svojo moč. Naš cilj je pokazati maksimalno bojevito predstavo, zelo zbrani bomo morali biti v obrambi in ob prekinitvah, hkrati pa bo treba za morebiten uspeh izkoristiti vsako najmanjšo priložnost. Ljubljančani so favoriti, a so bili naši obračuni z njimi vedno zanimivi.« Novembra je bil izid v Ljubljani 4:4, obe tekmi v Domžalah v tej sezoni je dobila Olimpija.
Bakla z vzhoda ni kot tista z juga
Po sobotnem porazu v taboru Maribora na prvi delovni dan v tednu na velik zvon obešajo svojo skrb za varnost gledalcev in vseh drugih deležnikov na tekmi v Ljudskem vrtu. Povod, da sta pred novinarje stopila predsednik Drago Cotar in direktor Bojan Ban, je bila bakla, vržena z vzhodne tribune po koncu tekme, kjer so, recimo, mirnejši privrženci vijoličnih. Pirotehnično sredstvo je bilo očitno usmerjeno proti športnemu direktorju Zlatku Zahoviću in trenerju Darku Milaniču. Cotar in Ban sta ocenila, da je bila "bakla vržena z namenom" in da bo "klub s pomočjo ustreznih organov storil vse, da bi s pomočjo kamer na stadionu našli osebo ali osebe, ki so prestopile meje in se ne bodo skrile v masi kot nekdo z vzhodne tribune". Sta pa dala Cotar in Ban hkrati vedeti, da ne obravnavata enako vse tiste množice bakel, ki so jih z južne tribune med sezono na igrišče zmetali njihovi najglasnejši navijači – Viole. Tiste po njunem mnenju niso bile vržene "z namenom", so menda le "del navijaške folklore".


»Domžalčani so bili vselej zelo nevarni tekmeci v Stožicah, gojijo napadalen nogomet, v takšni luči jih pričakujem tudi tokrat. Dokler obstajajo teoretične možnosti, da dohitimo Maribor, bomo poskusili vse, da zmagujemo do konca prvenstva,« je povedal trener Olimpije Safet Hadžić
Deli s prijatelji