FORMULA 1

Vettel dodobra razjezil Verstappna in Leclerca

Lewisu Hamiltonu jubilejna 1000. dirka v formuli 1, Valtteri Bottas zmago zapravil na startu. Že tretja zaporedna dvojna zmaga Mercedesa, nazadnje je tako dobro leta 1992 začel Williams.
Fotografija: Lewis Hamilton (spredaj) in Valtteri Bottas sta Mercedesu tudi na veliki nagradi Kitajske pridirkala dvojno zmago. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Lewis Hamilton (spredaj) in Valtteri Bottas sta Mercedesu tudi na veliki nagradi Kitajske pridirkala dvojno zmago. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Jubilejna 1000. dirka v formuli 1 niti približno ni postregla s tako razburljivo predstavo kot, denimo, prejšnja 999. v Bahrajnu, kjer je Marcedesov šampion Lewis Hamilton slavil zmago tudi oziroma predvsem zaradi velike smole Ferrarijevega vzhajajočega zvezdnika Charlesa Leclerca.
Lewis Hamilton (spredaj) in Valtteri Bottas sta Mercedesu tudi na veliki nagradi Kitajske pridirkala dvojno zmago. FOTO: Reuters
Lewis Hamilton (spredaj) in Valtteri Bottas sta Mercedesu tudi na veliki nagradi Kitajske pridirkala dvojno zmago. FOTO: Reuters

V Šanghaju je včeraj angleški branilec naslova svetovnega prvaka glavnino dela opravil že na startu, po katerem se je s svojo srebrno puščico z drugega položaja izstrelil mimo v kvalifikacijah najhitrejšega moštvenega sotekmovalca Valtterija Bottasa. Zatem ga nič več ni moglo ustaviti na poti k drugi zaporedni in skupno 75. zmagi v kraljevskem avtomobilističnem razredu, v cilju velike nagrade Kitajske je imel 6,552 sekunde naskoka pred Bottasom.

Mercedesovima asoma je družbo na odru za najboljše delal tretjeuvrščeni Sebastian Vettel (Ferrari), ki je za Lewisom zaostal za debelih 13 sekund.
 

Že šestič zmagal v Šanghaju


Hamilton po novem uspehu ni skrival navdušenja. Ko je izstopil iz svojega bolida, je odšel naravnost do ograje k svojim mehanikom in inženirjem ter segel v roke vsakemu posebej, za konec pa je objel še Dietra Zetscheja, izvršnega direktorja Daimlerja. »Izjemno sem hvaležen vsem, ki ste zaslužni, da imam tako dober dirkalnik. V takšnem slogu moramo garati naprej,« se je svojim »sodelavcem« zahvalil 34-letni Anglež. Zatem je priznal, da se šanghajski vikend zanj ni začel po željah.

»Ko smo pripotovali na Kitajsko, nismo vedeli, kako hiter bo tu Ferrari. Potem sem imel precejšnje težave z iskanjem pravih nastavitev, Valtteri jih je tokrat vsekakor našel pred mano. Toda na dirki je bilo že vse spet optimalno,« je razpredal Hamilton, ki je z včerajšnjim podvigom, že svojim šestim na Kitajskem, prvič letos prevzel vodstvo v skupni razvrstitvi, v kateri ima zdaj šest točk zaloge pred Bottasom.

Nico Rosberg, ki je po šampionski sezoni 2016 šokiral z odhodom v športni pokoj, je kot strokovni komentator nemške televizijske postaje RTL pripomnil, da je bilo to tipično za Lewisa. »Potem ko ga še v petek ni bilo nikjer in se je zbudil šele v predzadnjem delu kvalifikacij, je na dirki, ko je šlo zares, spet pokazal svoj pravi obraz.«


Bottas, ki se je v soboto sedmič v karieri veselil najboljšega izhodišča v formuli 1, je obžaloval, da prvega startnega položaja ni pretvoril v zmago. »Speljal sem sicer dobro, toda ravno na beli startno-ciljni črti so se mi kolesa zavrtela v prazno. Tam sem izgubil zmago,« je zmajeval z glavo 29-letni Finec, toliko bolj razočaran, ker je izgubil tudi vodstvo v točkovanju. »To seveda ni lepo, vendar pa se bom vrnil na vrh!« je še zatrdil Bottas, potem ko je zaokrožil tretjo zaporedno dvojno zmago Mercedesa. Nazadnje je tako blesteče v sezono startal Williams leta 1992.
 

Rošada v korist moštva in ne dirkača


V Ferrariju so s tretjim mestom Vettla in petim Leclerca (+ 31,276), ki je zaradi ne najbolj posrečene strategije zaostal za četrtouvrščenim Red Bullovim asom Maxom Verstappnom (+ 27,627), znova iztržili manj od pričakovanj. »Več tokrat nismo mogli izvleči, saj nismo imeli dovolj hitrosti. Mercedes je bil preprosto prehiter,« je presodil Vettel, ki je minuli konec tedna razjezil dva tekmeca.

V soboto ga je glasno preklinjal Verstappen, ker mu je uničil zadnji kvalifikacijski poskus (»To si bom zapomnil, prekleto!«), včeraj pa je bil na 31-letnega Nemca in vodilne može pri Ferrariju besen Leclerc, ker so mu (že) v 11. krogu ukazali, da mora spustiti predse Sebastiana. »In kaj zdaj? Za Vettlom izgubljam čas, če vas slučajno zanima,« je bil 21-letni Monačan vidno nezadovoljen, potem ko se njegov nemški ekipni kolega po zaukazani rošadi nikakor ni mogel odlepiti od njega.


Iz moštva je nato prek radijske zveze dobil le hladen odgovor, naj ostane osredotočen na svoje dirkanje. »Seveda je to frustrirajoče. S Sebom sva zamenjala položaja, čeprav ni bil hitrejši od mene,« je bentil Leclerc. Vodja Ferrarijeve ekipe Mattia Binotto je razumel Charlesovo jezo, odločitev za rošado pa opravičeval, rekoč, da je bila naročena v korist moštva in ne enega dirkača. Naslednja preizkušnja bo na sporedu 28. aprila v Bakuju. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije