Veš, kaj bo naredil, a ga ne ustaviš

Drevi nova priložnost za preporod Barcelone ali nov polom. Messi ima toliko znanja, da bo igral, dokler bo želel.
Fotografija:
Odpri galerijo

Tudi v Sloveniji ne manjka navijačev Barcelone in privržencev Lionela Messija, enega najboljših nogometašev, kar jih je bilo od začetkov te igre v 19. stoletju. Katalonska nogometna družina bo drevi (19.00) posebno na trnih, saj (še vedno) čaka na preporod kluba pod vodstvom trenerja Quiqueja Setiena.

Osrednja figura današnjega večera naj bi bil prav Messi, prvi solist v katalonskem orkestru. Ta je v zadnjem času razglašen kljub menjavi dirigenta Valverde-Setien, ob tem pa neučinkovit v napadu. Vsakomur bi bilo težko nadomestiti izgubo napadalcev, kakršna sta Suarez in Dembele, tudi Messiju. Ob tem je v zameno za 15 milijonov evrov odpotoval v Rim tudi španski reprezentant U-21 Carles Perez. Trener Setien nima veliko manevrskega prostora – drevišnjo pokalno tekmo z Leganesom bi lahko začeli (4-3-3) tudi Messi, Antoine Griezmann in Ansu Fati.

Večer za 500. Messijevo zmago

Barcelona je prejela zadnjo zaušnico v Valencii, kjer je izgubila stik z madridskim Realom. Drevi bi morala zmagati in napredovati v pokalu ter si zagotoviti mir v hiši; v naslednjih tednih bo imela edinstveno priložnost za 12 točk in vnovič napad na vrh španskega prvenstva. Po vrsti bo namreč igrala proti tekmecem, kakršni so Levante, Betis, Getafe in Eibar, pri čemer bo obiskala le stadion Betisa v Sevilli.

Messi bo imel dvojno priložnost za čudovit večer. Prvič, v tekmi z Leganesom lahko zasuče krivuljo rezultatske uspešnosti kluba navzgor pred ključnim obdobjem sleherne sezone. Drugič, z morebitno zmago bi dopolnil fantastičen jubilej, ki ga dočaka le izbrana peščica profesionalnih nogometašev – to bi bila zanj okrogla 500. zmaga v majici Barcelone!

Ne gre za običajne zmage, Messi se je specializiral za uspešne večere proti najmočnejšim ekipam, kar daje njegovemu dosežku dodatno veljavo: Barcelona je z njim v enajsterici največkrat premagala Sevillo (29), Atletico (24), Bilbao (24), Espanyol (23) in Real Madrid (19). To so klasični španski klubi.

Zabil že 620 golov

Na tej poti je Argentinec prehodil 709 tekem in zbral neverjetnih 620 golov, 499 zmag pa je razdelil takole: 349 v španskem prvenstvu, 83 v ligi prvakov, 50 v španskem pokalu, 9 v španskem superpokalu, 5 na klubskem SP in tri v evropskem superpokalu.
Danes si je težko zamisliti nogomet brez globalnih superzvezdnikov, kakršna sta Messi in Cristiano Ronaldo. A zanesljivo bo prišla tudi njuna ura. Portugalec bo naslednji teden dopolnil že 35 let, Argentinec pa 24. junija dve leti manj.

»Leo bo igral, dokler bo želel. Njegovo razumevanje igre je edinstveno. To mu daje potencial, da bo lahko igral vrhunski nogomet tudi v visoki starosti. Ne gre toliko za telesno pripravljenost, bolj za razumevanje igre, ki se skriva v glavi. Poglejte: vsi vemo, kaj bo Messi naredil na igrišču oziroma kaj namerava, a tega mu ne moremo preprečiti. To je noro,« je ocenil Javier Mascherano, njegov dolgoletni soigralec v Barceloni in najtesnejši zaveznik v argentinski reprezentanci.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije