V ZDA zakurijo žar in pripravijo žur

Cene Prevc verjame, da je sposoben še več, kot je pokazal v Rasnovu. V Lahtiju si želi skakati tako, da ga bodo s težkim srcem poslali domov.
Fotografija: Cene Prevc v skupni razvrstitvi za svetovni pokal tačas drži 32. mesto. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Cene Prevc v skupni razvrstitvi za svetovni pokal tačas drži 32. mesto. FOTO: Blaž Samec

Nekateri so ga že odpisali, toda Cene Prevc, ki po koncu prejšnje sezone ni bil več član nobene (slovenske) reprezentance v smučarskih skokih, se je vrnil med elito in presenetil vse. Odkar si je sredi novoletne turneje po trdem delu v pripravljalnem obdobju v svoji in klubski režiji spet prislužil nastop na najvišji ravni, bolj ali manj redno osvaja točke za svetovni pokal. V letošnjih enajstih nastopih je le trikrat ostal praznih rok, zato je bilo njegovo nezadovoljstvo – ko ga strokovno vodstvo z glavnim trenerjem Gorazdom Bertoncljem na čelu ni uvrstilo v ekipo za Willingen in Kulm – povsem razumljivo.

»Ko sem izvedel, da ne grem v Willingen in na Kulm, seveda nisem bil vesel. Vsak si želi namreč tekmovati na najvišji ravni. A tako so se pač odločili na podlagi statistike iz preteklih let, po kateri nisem ravno idealen letalec. Sicer je prav to tudi tisto, kar me pri meni najbolj jezi, toda ... Dejstvo je, da lahko svoje letalske sposobnosti razvijaš predvsem s treningom na večjih skakalnicah oziroma letalnicah. In če teh priložnosti ne dobim, se seveda v tem tudi ne morem izboljšati,« je razmišljal 23-letni član kranjskega Triglava in v isti sapi pristavil, da edinkrat, ko je tekmoval v Willingenu (2017), tam nikakor ni bil slab.
 

V Lahtiju s prav posebnim ciljem


»A sem bil nato vsaj vesel, da so vsi trije, torej Žiga Jelar, Anže Semenič in Jurij Tepeš, dokazali, da so si prav tako zaslužili nastop v Willingenu in na Kulmu,« je poudaril Cene, ki se je minuli konec tedna vrnil v udarno slovensko ekipo ter v Rasnovu z 21. in 15. mestom dvakrat skočil do točk za svetovni pokal. V skupni razvrstitvi zdaj z 92 točkami zaseda 32. mesto.

»V Romuniji sem bil zadovoljen tako z uvrstitvama kot s skoki, ki so bili res na visoki ravni, vendar pa verjamem, da sem sposoben še več,« je ocenil srednji od bratov Prevc, ki so ga vmes poslali na preizkušnje za celinski pokal v Brotterodeju (4. in 4.) in Iron Mountainu (14. in 4.). »Ameriške tekme so zgodba zase. Na njih družine in večje skupine ljubiteljev skokov zakupijo določen prostor ob izteku, kjer si zakurijo žar in pripravijo cel žur. Vse skupaj je veliko bolj sproščeno. Kaj takšnega pogrešam tudi v Evropi,« je poudaril študent drugega letnika elektrotehnike, ki tudi tako vetrovnih preizkušenj kot v ZDA (čeprav je pihalo celo s hitrostjo več kot 4 m/s, so normalno izvedli tekmo) še ni doživel.

Za ravno tako pogosto vetrovni Lahti, kjer bosta danes (17.30) in v nedeljo (15.30) dve posamični tekmi za svetovni pokal, v soboto (16.00) pa bo tam na sporedu ekipna preizkušnja, ima prav poseben cilj. »Želim si skakati tako, da me bodo s težkim srcem poslali domov,« je še dejal Cene, ki so mu že sporočili, da ne bo v slovenski ekipi za norveško turnejo Raw Air, na katero bodo ob njegovih bratih Domnu in Petru Prevcu iz Finske odpotovali še Žiga Jelar, Anže Lanišek, Anže Semenič in Timi Zajc

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije