KOŠARKA

V Srbiji zrele za velike stvari

Slovenske košarkarice so se še drugič zapored uvrstile na EP. Sledijo meseci načrtovanj, priprav in mobilizacije navijačev.
Fotografija: Slovenske košarkarice so vnovič med evropsko elito. Foto: KZS
Odpri galerijo
Slovenske košarkarice so vnovič med evropsko elito. Foto: KZS

LJUBLJANA – Ni uspelo moški reprezentanci, je pa čast slovenske košarke rešila ženska izbrana vrsta, ki bo prihodnje leto še drugič zapored igrala na evropskem prvenstvu. Varovanke selektorja Damirja Grgića so v kvalifikacijah za EP 2019 že krog pred koncem uvrščene med najboljše, dovolj je bila sobotna zmaga proti Finkam (68:88). Za prestiž, boljše izhodišče na žrebu in ponos pa se bodo naše košarkarice v sredo pomerile še s Francijo.
Slovenske košarkarice so vnovič med evropsko elito. Foto: KZS
Slovenske košarkarice so vnovič med evropsko elito. Foto: KZS

Zmaga ali poraz z manj kot šestimi točkami proti evropskim podprvakinjam in srebrnim z OI 2012 Sloveniji prinaša prvo mesto v skupini in status nosilke na žrebu skupin 12. decembra v Beogradu. »Odigrali smo slabo. Morda je to celo najslabša tekma, odkar sem selektor,« je bil (samo)kritičen Grgić, ki mu je šele sedanja oblast na KZS z Matejem Erjavcem in Rašem Nesterovićem na čelu zaupala vodenje članic. Vrnil je z obrestmi. Tudi na Finskem. »Bili smo premalo agresivni, igra ni stekla. Ne pozabimo: imamo mlado ekipo z ogromno željo in voljo.

Zasluženo smo zmagali, presodila je individualna kakovost. Navsezadnje pa tudi mi imamo pravico do slabega dne,« je nadaljeval Grgić, čigar zasedba je ključno prednost pridobila v drugi četrtini. V prvih osmih minutah druge četrtine je sledila serija 15:2, kar je bilo dovolj za vodstvo ob polčasu (41:27) in mirno nadaljevanje. Vnovič se je izkazala naturalizirana Američanka Shante Evans (19 točk, štirje skoki), svoje sta dodali Zala Friškovec (17) in Eva Lisec (12 točk, devet skokov), ki se je poškodbi mojstrsko vrnila v vrhunsko košarko. Za ton igri naše vrste sta poskrbeli Nika Barič in Teja Oblak.
 

Ne sanjajo, razmišljajo trezno


»Ne vem, ali se zavedamo, kaj nam uspeva, a tako razmišljanje nas ne zanima. Ostajamo skromni, vemo pa, da s trdim delom lahko dosežemo marsikaj. Samo vprašanje časa je, kdaj bomo imeli priložnost, da naredimo resnično odmeven rezultat,« je nekaj ur po tekmi v mrzli finski noči razmišljal selektor Grgić. Po lanskem evropskem prvenstvu je opravil nebolečo menjavo generacije in zadržal nivo ter s svojim strokovnim štabom naredil temelje, da ta reprezentanca na naslednjih dveh, treh prvenstvih igra eno od osrednjih vlog! Da, tudi kot resen pretendent za kolajno!

»Poslovilo se je kar nekaj igralk, ki so nam pomagale. Nato smo priložnost dali mladim, ki so to dobro izkoristile in se uveljavile ob izkušenih in starejših igralkah, kot so Baričeva, Oblakova, Eva Lisec. Ne sanjamo, razmišljamo trezno. Napredek je očiten in viden. Da bomo lahko konkurenčni največjim, potrebujemo izkušnje z velikih tekmovanj in močnih tekem,« razmišlja izvrstni strokovnjak iz Trbovelj, ki svojo vizijo udejanja vsak dan na klubski klopi ŽKK Cinkarne Celje. Prihodnji mesec sledi žreb za EP. Če bi želel selektor Grgić že pisati Božičku in drugim dobrim možem, bi se priporočil za zdravje svojih igralk.


»Če ostanemo zdravi, opravimo kakovostne priprave in imamo še nekaj sreče pri žrebu skupin, se nam obeta resnično nepozabno evropsko prvenstvo,« napoveduje Grgić. Poleg Slovenije so si v soboto nastop na EP zagotovile še Turčija, Rusija, Španija in Češka, že prej pa tudi gostiteljici Srbija in Latvija. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije