FINALE ZIME

V sezoni brez pirovih zmag še končni udarec v Pirenejih

Za konec alpskosmučarske sezone še Kranjec, Hadalin in Hrovatova. Prvi je še vedno videti močan, a malce se mu le pozna utrujenost.
Fotografija: Žan Kranjec je vso sezono izjemno stanoviten, a njegov trener Klemen Bergant pravi, da zmore veliko več od petih in devetih mest. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Žan Kranjec je vso sezono izjemno stanoviten, a njegov trener Klemen Bergant pravi, da zmore veliko več od petih in devetih mest. FOTO: Reuters

SOLDEU – Trije slovenski smučarji so se v tej sezoni povzpeli na stopničke v svetovnem pokalu. Poleg svetovne prvakinje v smuku Ilke Štuhec (štirikrat; dvakrat je zmagala) sta se med najboljšo trojico zavihtela še Žan Kranjec in Štefan Hadalin. Prvi s premierno zmago v karieri, drugi, svetovni podprvak v kombinaciji, s krstnimi stopničkami. Še zadnjič to zimo bosta tekmovala danes (Kranjec) in jutri (Hadalin). Oba dneva bo v slalomu in veleslalomu startala Meta Hrovat. Kranjec je bil v svoji paradni disciplini, veleslalomu, zelo stanoviten. Z izjemo 25. mesta na uvodni tekmi je bila na drugih šestih njegova najslabša uvrstitev 9. mesto. V razvrstitvi discipline zaseda 6. mesto, a na startnem seznamu je še vedno četrti veleslalomist sveta. Prejšnji konec tedna je upal na stopničke pred domačimi navijači v Kranjski Gori, a se mu ni izšlo. »Na tej tekmi sem na prvi progi pokazal, da dobro smučam, vendar na drugi nisem znal pokazati najboljše izvedbe. Tudi zato lahko iz teh nastopov prenesem motivacijo in samozavest na finale sezone v Andoro,« je razmišljal Kranjec. Po podkorenskih predstavah je bil dan in pol doma: »Večinoma sem počival,« je razkril. Čeprav je še vedno videti močan in v odlični telesni pripravljenosti, pravi, da se mu malce vendarle pozna utrujenost. »Vendar čutim, da imam še dosti energije za zadnjo tekmo, na kateri bi rad pokazal visoko raven, ki jo še držim,« pravi 26-letnik, ki se bo dokazoval danes. Proga v Andori mu je zelo všeč, v Soldeuu je tekmoval že v evropskem pokalu v sezonah 2012/13 in 2013/14.

Adrenalin je popustil

Za Hadalina je – kot za večino – teren v Pirenejih nov. Prvič si je priboril tudi vozovnico za finale zime. »To je bil cilj sezone v slalomu,« je razkril Vrhničan, ki je po Pokalu Vitranc močno potreboval počitek. »Osredotočenost ohranjam tako, da jo vklapljam in izklapljam, ker biti vseskozi na 150 odstotkih je zelo težko. To se lahko naučiš le z leti in izkušnjami, ni tako preprosto,« je poudaril 23-letnik, ki je uprizoril daleč najboljšo sezono v karieri. Od prvokategornikov 19. slalomista loči 54 točk. V zadnjih dveh mesecih se je vse odvijalo izjemno hitro, uspehi so si sledili, tekmoval je v treh disciplinah, urnik je bil najbolj natrpan doslej, vse skupaj mu je pobralo veliko energije. »Vse se odvija hitro, dosežki letijo mimo mene, ne smem si pustiti, da bi jih preveč doživljal, ker bi lahko kje obstal, kar bi me lovilo na naslednji tekmi. Morda se mi je to zgodilo prav po stopničkah v Banskem, adrenalin je popustil, sledil je teden treninga, utrujenost je prišla na dan. Težko se je bilo spet sestaviti in zbrati v spomladanskem vremenu. Vsekakor sem se veliko naučil za prihodnost, upam, da se bom v naslednjih podobnih položajih odzval še bolje,« je razmišljal Hadalin, ki je v tej zimi presegel svoje cilje, zato ga po koncu sezone pri sestavljanju novih čaka zahtevno poglavje. »Zagotovo so moja pričakovanja, pričakovanja ekipe in javnosti zdaj višja, a se s temi stvarmi nočem preveč obremenjevati. Kot vedno se bom držal začrtane poti,« je zrelo poudaril sogovornik, ki bo jutri tekmoval na zadnjem slalomu sezone.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije