FORMULA 1

V marsičem spominja na slovitega očeta Michaela

Objavljeno 22. oktober 2018 18.25 | Posodobljeno 22. oktober 2018 18.27 | Piše: Miha Šimnovec

Mick Schumacher letošnji evropski prvak v formuli 3. Veliko obeta tudi David Schumacher, novinec leta v F4.

Mick Schumacher se je prejšnji teden okronal za evropskega prvaka v formuli 3. FOTO: AFP
LJUBLJANA – Za Lewisa Hamiltona, zdajšnjega kralja v formuli 1, ni nobenega dvoma; v kraljevskem avtomobilističnem razredu bomo prej ali slej spet spremljali Schumacherja. Seveda je imel v mislih Micka Schumacherja, sina sedemkratnega svetovnega prvaka Michaela Schumacherja, ki se je pred tednom dni ovenčal z lovoriko v evropskem prvenstvu formule 3.

To bi bila čudovita zgodba!

»Takšen priimek zagotovo ni ovira. Na Michaela se gleda kakor na največjega vseh časov, zato bo stoodstotno en Schumacher spet dirkal v formuli 1,« je izrazil prepričanje Hamilton in svojo trditev podkrepil s primerjavo, da bi se tudi njegov sin, če bi ga imel, prebil med svetovno elito – že zaradi priimka. Vendar pa angleški šampion ne oporeka nadarjenosti mlademu Nemcu.

»Mick dobro opravlja svojo nalogo. Ko je bil na obisku pri naši ekipi, sem videl, da je zelo učljiv. Vsekakor bo prišel do formule 1. Prvič zaradi priimka, drugič pa zaradi dobrih predstav, ki jih kaže. Očitno je, da ima talent, kakor ga je imel tudi njegov oče,« je še presodil Hamilton. Mnogi – z ameriškimi lastniki najhitrejšega cirkusa na čelu – bi radi Micka čim prej videli v formuli 1.
image
Mick Schumacher se je prejšnji teden okronal za evropskega prvaka v formuli 3. FOTO: AFP

»To bi bila čudovita zgodba! Številnih navijaških src bi se namreč dotaknil na prav poseben način,« si že mane roke prvi mož kraljevskega avtomobilističnega razreda Chase Carey, svojevrstno dobrodošlico mu je že izrekel tudi Ferrarijev vodja Maurizio Arrivabene: »Le kako bi lahko njegovemu priimku rekli ne?«

Najprej s priimkom Betsch

Toda v Mickovem taboru nočejo prehitevati dogodkov. Zdi se, da ga pravilno usmerjajo in vodijo na športni poti. Potem ko je sprva – da ne bi bil že na začetku kariere pretirano v soju žarometov – tekmoval z materinim dekliškim priimkom Betsch, je začel Quick Mick (hitri Mick), kakor se ga je kmalu prijel vzdevek, že zgodaj opozarjati na svojo nadarjenost. Zanimivo, da mu po določenih uspehih v kartingu in formuli 4, v kateri se je pred tremi leti prvič predstavil kot Schumacher, v formuli 3 v prvem delu letošnje sezone (še) ni šlo po načrtih in željah.

Odprlo se mu je po krstni zmagi v tem razredu, ki jo je julija slavil prav v Spa-Francorchampsu, kjer je njegov oče Michael leta 1991 prestal ognjeni krst v formuli 1 in že leto pozneje tam prvič tudi med elito pustil za seboj vso konkurenco. »Težko je najti prave besede, s katerimi bi opisal svoje zdajšnje občutke. Zares sem hvaležen vsem, ki so mi omogočili, da lahko živim svoje sanje,« so bile Mickove prve besede, potem ko je iz svojega dirkalnika na Hockenheimringu izstopil kot novopečeni prvak formule 3.

Veliki cilj je formula 1

V kateri seriji bo drvel prihodnje leto, vsaj javno (še) ne ve. Naslednji logični korak bi bil prestop v formulo 2, zadnjo (vmesno) postajo na poti v elitno kategorijo. A so se že pojavile govorice, da naj bi si ga želeli vodilni možje pri Red Bullu, ki bi ga najprej namestili v svojo drugo ekipo Toro Rosso. Schumacher mlajši se glede tega še ni izjasnil, je pa dal vedeti, da je formula 1 njegov veliki cilj.
Nadarjen tudi David Schumacher
O preboju v formulo 1 sanja še en Schumacher, namreč David (sin Ralfa Schumacherja), ki si je prislužil nagrado za najboljšega novinca v letošnjem nemškem prvenstvu formule 4. »Izjemno sem ponosen na to priznanje, ki se ga je nadvse razveselil tudi moj oče,« je v pogovoru za SportBild zaupal 17-letni Nemec, ki se odlično razume s svojim dve leti starejšim bratrancem Mickom Schumacherjem. »Redno sva v stiku in zelo sem bil vesel, ko je Mick osvojil naslov prvaka v formuli 3,« je poudaril David, ki živi skupaj z očetom Ralfom. Kot je še poudaril, je stoodstotno osredotočen na svojo kariero v motošportu, v katerem daje vse od sebe, da bi se približal svojim sanjam – formuli 1.

»Odkar pomnim, si želim dirkati, ker v tem pač najbolj uživam. In sleherni dirkač sanja o tem, da bi se enkrat prebil na vrh. Da bi mi to enkrat uspelo, se učim vsak dan sproti. Iz vseh dosedanjih sezon sem poskušal potegniti največ, kolikor sem lahko, v formulo 1 pa nameravam prestopiti takrat, ko bom popolnoma nared zanjo,« je pojasnil 19-letni Nemec, ki v marsičem spominja na svojega očeta Michaela, čigar zdravstveno stanje je po njegovem nesrečnem padcu konec leta 2013 v Meribelu še vedno zavito v tančico skrivnosti. 
Deli s prijatelji