KOŠARKA

V Brescio po prvi nokavt

Cedevita Olimpija na nov popravni izpit Rimac: Naši branilci najbolj zaupajo sebi.
Fotografija: Tudi Slaven Rimac je trpel ob porazih z Darušafako in Unicsom. FOTO: ABA
Odpri galerijo
Tudi Slaven Rimac je trpel ob porazih z Darušafako in Unicsom. FOTO: ABA

LJUBLJANA – Razlika v kakovosti košarkarjev in tekmovanj je očitna, a iz matematičnega vidika letošnji evropski start Cedevite Olimpije ni bistveno drugačen od začetka Petrola Olimpije v prejšnji sezoni. Lani ob podobnem času so Ljubljančani drugič klonili v Fibini ligi prvakov, potem ko so v Patrasu vodili do zadnjih minut, letos kot Cedevita Olimpija še čakajo na prvo zmago v evropskem pokalu, v katerem so v prelomnih trenutkih zaostali za Darušafako in Unicsom Kazanom s kar 9:42. Tretja priložnost se jim bo ponudila drevi v Brescii.

Pred soočenjem z 12. zasedbo prejšnjega italijanskega prvenstva, ki je v novo sezono vkorakala precej bolje, z izkupičkom 3:1 v DP ter z zmago nad Unicsom (84:75) in porazom pri Joventutu (68:81), je moral Olimpijin trener Slaven Rimac neštetokrat odgovoriti na različico enega in istega vprašanja: kaj se dogaja z njegovimi košarkarji, ko bi morali le dokončati delo? »Na tekmah smo res veliko podarili tekmecem. Imamo novo ekipo, želimo se dokazati in okolje veliko pričakuje od nas. Po mojih izkušnjah je pomembno, da moštvo dobi pravi zagon in da se loti popravljanja spodrsljajev. Tudi proti Ciboni je kazalo, da bi lahko pobegnili na 25 točk, a smo se komajda ognili novim težavam. Ko je tekmec v nokdavnu, ne znamo dokončati dela,« je prepričan 44-letni Zagrebčan, ki ga še posebno skeli kolaps v Kazanu, kjer so njegovi košarkarji pred koncem tretje četrtine vodili za 13 točk.
 

Preveč zunanjih metov?


»Takrat se je videlo, da je Unics načet, a nam je zmanjkalo mirnosti, da bi pametneje odigrali končnico tekme. Tudi to je del procesa, med katerim bodo morali košarkarji iskati kolektivne rešitve z dobrim kroženjem žoge. Zdaj se nam dogaja, da nekaj fantov meni, da morajo pomagati ekipi z individualnimi potezami, kar pa le izjemoma prinaša ugoden rezultat,« razmišlja Rimac pred tretjim evropskim izzivom, v katerem se bo Cedevita Olimpija spopadla z manj uveljavljenim tekmecem, ki se je pred tremi sezonami vrnil med italijanske prvoligaše po 28 letih.

S klopi ga vodi nekdanji odlični branilec Vincenzo Esposito, ki se je sredi 90. let preizkusil v ligi NBA pri Torontu, med njegovimi aduti pa so najbolj znani zdaj že 36-letni krilni igralec David Moss, ki se je dokazal pri evroligaših Sieni in Milanu, branilec Luca Vitali in krilo Awudu Abass, ki sta igrala za Italijo na letošnjem SP, in branilec DeAndre Lansdowne.
»Brescia ima več košarkarjev iz prejšnje sezone, zato je ohranila dobro moštveno kemijo in se pravilno odziva v ključnih trenutkih. Zato bomo morali igrati zbrano vseh 40 minut, tik pod obročema pa smo bolj kakovostni. A naše moštvo se mora navaditi, da ima notranja orožja, pravo ravnotežje v igri je odvisno tudi od zaupanja, ki ne pride čez noč. Zdaj smo res preveč odvisni od zunanjih metov, saj naši branilci bolj zaupajo sebi kot drugim. Tudi pri tem imamo veliko rezerve,« je odločen strateg Cedevite Olimpije.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije