ODBOJKA

V boj za odbojkarske pravice pod stropom Nelsona Mandele

Dominikanska republika je uvodna tekmica Slovencev na svetovnem prvenstvu.
Fotografija: Tonček Štern, Jan Kozamernik in Alen Šket poskušajo biti v bloku na SP Kitajski zid za tekmece. Foto: Roman Šipić
Odpri galerijo
Tonček Štern, Jan Kozamernik in Alen Šket poskušajo biti v bloku na SP Kitajski zid za tekmece. Foto: Roman Šipić

LJUBLJANA – Firenze e veramente bellissima (Firence so resnično lepe). No, za ta zgodovinsko-kulturni biser lahko uporabimo takšne pridevnike, a stari lisjaki azzurri bodo uporabili vse ukane, da v skupini A svetovnega odbojkarskega prvenstva zberejo popoln izkupiček.

V tej skupini so še Argentina, Belgija, Japonska, Dominikanska republika in Slovenija, Slovenci pa bodo morali v firenški dvorani Nelson Mandela Forum imeti trmo in vztrajnost legendarnega južnoafriškega upornika in voditelja, da v renesančni Toskani ustvarijo svojo odbojkarsko mojstrovino.

Najprej se bo danes ob 17. uri treba spopasti z dominikanskimi Karibčani. Na svetovni lestvici so sicer na 38. mestu, Slovenija je 23., selektor Slobodan Kovač pa je tekmece takole ocenil: »Dominikanci, kar sem videl njihovih tekem, delajo veliko napak, a to je južnoameriška šola odbojke, vedno se najde kak posameznik, ki izstopa. Pri njih je dominanten Wilfrido Hernandez, a za uspešne napade porabi veliko žog. Na tej tekmi bi se morali predvsem čim bolje spoznati z dvorano, kar bi nam na naslednjih tekmah prišlo prav. Biti moramo previdni, a imamo kakovost, da premagamo Dominikansko republiko.«

Kovač je sicer včeraj svojim varovancem enega od dveh treningov namenil delu v fitnesu. »Menim, da Dominikansko republiko lahko premagamo s kakršno koli postavo in v kakršnem koli stanju brez nepotrebnega porabljanja energije. Ne pričakujem lahke tekme, uvodne so najnevarnejše, tekmeci bodo zelo motivirani, na kakovostno razliko se ne ozirajo toliko kot pozneje v tekmovanju,« se nevarnosti prvega obračuna in morebitnega navdihnjenega karibskega odbojkarskega karnevala zaveda Srb.
 

Povezava servis-blok


Tudi kapetan Tine Urnaut poudarja, da na svetovnem prvenstvu skoraj ni lahkega tekmeca, čeprav teoretično lahko na papirju pred dvobojem piše drugače. »Prav vsaka tekma bo pomembna. Točke se prenašajo v nadaljevanje svetovnega prvenstva, z dobrim prvim delom lahko veliko naredimo za drugi,« je previdno pragmatičen Urnaut.

Za uspehe pa bo potreben tudi udaren začetni udarec, ki bi nasprotnika pri organizaciji napadov spravil v zadrego. Srednji bloker Jan Kozamernik, ki mu je poleti uspel klubski preskok iz Trentina v Milano, bo moral visoko skakati in taktično biti na pravem delu igrišča ob mreži, da bo rivalom postavil trden Kitajski zid.

»Če dvignemo naš začetni udarec, bi to posledično zelo vplivalo na uspešnost bloka. Upam, da se bo to dogodilo, težko je igrati proti vrhunskim reprezentancam, kot so denimo ZDA, če slabo serviramo, ima tekmec v igri nenehno po tri, štiri napadalce. Težko je kaj storiti v bloku, nenehno ostajamo eden proti enemu nasprotniku, pri vrhunskih igralcih so zelo velike možnosti, da bo napad uspešno zaključen. Če dvignemo začetni udarec, bo stekel tudi blok, imamo razlog za pozitivno gledanje naprej, menim, da bo na SP vse skupaj delovalo še veliko bolje,« dodatno iskrico v formi pričakuje Jan Kozamernik. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije