Užitek pogoj za ubranitev lovorike

Tim Gajser kot svetovni prvak začenja novo sezono v MXGP. Med zimskim premorom še zdaleč ni stal križemrok.
Fotografija: Tim Gajser je lani zasenčil konkurenco, ki bo letos močnejša. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Tim Gajser je lani zasenčil konkurenco, ki bo letos močnejša. FOTO: Matej Družnik

Nova sezona, nova honda, stari dobri Tim Gajser. Ne ravno star, saj ima šele 23 let, dober pa je preblag pridevnik za dvakratnega svetovnega prvaka v elitnem motokrosističnem razredu MXGP. Haložan bo konec tedna začel obrambo naslova, pri čemer ga čaka težje delo kot lani, saj se po težavah s poškodbami vračata največja tekmeca Jeffrey Herlings in Antonio Cairoli.

Sezona 2020 bo štela 20 dirk, dve več kot lani, začela pa se bo z nedeljsko VN Velike Britanije v Matterley Basinu, kjer je Gajser zmagal pred štirimi leti v svoji krstni sezoni med elito, ko je tudi postal svetovni prvak. Po poškodbah, ki so ga oddaljile od vrha leta 2017 in zlasti 2018., ko ni niti enkrat zmagal, je lani po slabšem začetku dosegel kar devet zmag, drugo lovoriko pa si je zagotovil s sedmimi zaporednimi od sredine maja do sredine julija.

Čeprav je imel na koncu ogromno prednost (202 točki) pred prvim zasledovalcem, Švicarjem Jeremyjem Seewerjem, med zimskim premorom ni stal križemrok, pravzaprav je brez motorja zdržal zgolj tri tedne. Želel se je namreč kar najbolje spoznati z modelom CRF450RW, ki so ga zanj pripravili pri Hondi. Testiranja so bila uspešna, Gajser je dvakrat zmagal v Italiji, še pomembneje je, da je ostal zdrav.

»Tako uspešnih priprav še nisem imel, Honda je pripravila zares odličen motor, še boljšega od prejšnjega. Skoraj vse je novo. Komaj čakam, da se začne zares,« je poln pričakovanj eden največjih slovenskih športnih zvezdnikov, ki je lani ob osvojitvi naslova doživel čudovit sprejem v Mariboru in domačih Makolah.
 

Notranja konkurenca


Močnega tekmeca, ki mu ne bo pustil, da bi se sprostil, bo imel kar v Hondini garaži, v kateri bo sodeloval z 21-letnim Avstralcem Mitchem Evansom. »Je vrhunski voznik, kar je pokazal že v MX2. Mlad je, hiter, željan dokazovanja. Dobro je imeti bolj enakovrednega moštvenega kolega, ker lahko oba razvijava motor. V preteklosti sem ga bolj ali manj sam,« je dobrodošlico kolegu izrazil Gajser, tudi svetovni prvak v MX2 iz leta 2015. Od tam zdaj kot prvak prihaja Španec Jorge Prado, ki je lani dobil kar 16 dirk od 18.

Ravno pravi čas je okreval po decembrskem zlomu stegnenice in se bo v tovarniškem moštvu KTM pridružil devetkratnemu svetovnemu prvaku Cairoliju. Ob slednjem, ki šteje že 34 pomladi in ga še muči poškodba rame, in Nizozemcu Herlingsu, ki je v sezoni dosegel neverjetnih 17 zmag, bo nevaren izzivalec Gajserja še Francoz Romain Febvre in še kdo. »Z drugimi dirkači se ne obremenjujem, osredotočam se le nase. Herlings bo gotovo eden glavnih tekmecev, a še zdaleč ne edini. Zanimivo bo,« je že v nizkem startu Gajser, ki se s Hondo pogovarja o novi pogodbi, saj se mu bo sedanja letos iztekla.

Njegov logični cilj je ubranitev naslova, a to želi narediti v slogu. »Želim se zabavati, če uživam na motorju, sem hiter. Ob tem bo pomembno tudi ostati zdrav,« pravi številka 243, ki ima tradicionalno največjo podporo rojakov v Pietramurati v Trentinu. Dirka v Italiji je predvidena za 5. april, toda vprašanje je, kako bo takrat s koronavirusom. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije