SMUČARSKI TEK

Uvrstitev v vrh le še vprašanje časa

Katja Višnar s petim mestom izenačila slovenski dosežek sezone. Prihod Norvežana Hattestada našim tekačem razkril nova obzorja.
Fotografija: Katja Višnar in Ola Vigen Hattestad, oba zelo uspešna v tej sezoni, sta zasebno par. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Katja Višnar in Ola Vigen Hattestad, oba zelo uspešna v tej sezoni, sta zasebno par. FOTO: Matej Družnik

Otepää – Resda se smučarska zima komaj dobro preveša v drugo polovico in je še zgodaj za temeljite ocene o učinku slovenskih reprezentantov, a že zdaj je na dlani, da so v tekaškem taboru bolj zadovoljni kot pred enim letom. Osrednje tekmovanje, nordijsko svetovno prvenstvo, bo na vrsti čez en mesec, a sedanje smernice, tudi po koncu tedna v Estoniji, obetajo lepe dosežke.
Katja Višnar in Ola Vigen Hattestad, oba zelo uspešna v tej sezoni, sta zasebno par. FOTO: Matej Družnik
Katja Višnar in Ola Vigen Hattestad, oba zelo uspešna v tej sezoni, sta zasebno par. FOTO: Matej Družnik

Osrednja junakinja slovenske izbrane vrste je bila tako kot pred dobrim mesecem v Davosu Katja Višnar. Izkušena reprezentantka, stara 34 let, si je drugič v sezoni – torej po Švici še zdaj v Estoniji – pritekla visoko 5. mesto v sprintu. Suvereno se je uvrstila v finale, za še odmevnejši dosežek, torej tako želeno mesto na stopničkah, ji je zmanjkalo moči.

Nove točke sta si ob estonskem koncu tedna priborila Anamarija Lampič (13. v sprintu, na razdalji 23.) in Miha Šimenc (19.; na 15 km ni nastopil), a prva še zdaleč v soboto ni bila nasmejana, saj se ji polfinale izmuznil za malenkost, tako je ostala seveda tudi brez možnosti nastopa med izbrano šesterico. Sicer je Otepää, središče smučarskega teka v Estoniji, drugič v sezoni priredil sprint s klasičnim korakom, dosedanjih drugih pet je bilo v prosti tehniki.
 

Krepitev ekipnega duha


»Vidimo, da lahko z odličnim skupnim pristopom premikamo meje tudi v smučarskem teku. Navdaja me s ponosom, ko tekmovalci spoznavajo, da ne spadajo le v finale, temveč so se sposobni boriti tudi za stopničke. V tej sezoni jih še nismo dosegli, a menim, da ob takšnem napredovanju niso več daleč,« je prepričan Nejc Brodar, glavni trener reprezentance.
Škofjeločan se dobro znajde v organizacijski vlogi povezovalca med vsemi. Pred enim letom je bilo drugače.

Stefano Saracco (zdaj osebni trener Lampičeve, sicer prvi mož stroke med italijanskimi tekačicami) je bil preredko navzoč pri reprezentanci, obenem je večino svojih kart stavil na sprintersko tekmovalno pripravljenost. Prihod norveškega trenerja, nekoč olimpijskega prvaka Ole Vigna Hattestada, je botroval temeljitejši vadbi vzdržljivosti kot tudi krepitvi ekipnega duha.

Norvežan je tudi srčni izbranec Višnarjeve. Norvežani pa ostajajo vladarji tekaških smučin. Sprinterski zmagi sta v Otepääju odnesla Johannes Klæbo in Maiken Caspersen Falla, njuna rojakinja Therese Johaug je bila nato včeraj najboljša na 10 km. Le 15-kilometrsko tekmo je dobil Finec Iivo Niskanen

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije