Upa, da ne bodo krpali lukenj

Svetovni podprvak v paralelnem veleslalomu Tim Mastnak od danes na polno. Na stadionu Kladivarja bo krepil telesno moč, da bo naslednja zima boljša.
Fotografija: Tim Mastnak bo najprej na suhem krepil telesno moč za čim boljšo zimsko formo. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Tim Mastnak bo najprej na suhem krepil telesno moč za čim boljšo zimsko formo. FOTO: Tadej Regent

Trije slovenski deskarski mušketirji in ena mušketirka v pretekli zaradi razmer kaotični sezoni niso, kot po navadi, na svetovnih smučiščih popeglali vse konkurence. Zima je izvrgla uvrstitve brez zmagovalnih stopničk, a kakovost in optimizem sta porok, da bo po koncu zdravstvene krize krivulja pričakovano švignila kvišku.

Tim Mastnak
, član Fantastičnih štirih – če jih imenujemo po filmu –, pa je po sezoni zaradi pandemije seveda imel poseben ritem življenja in dejavnosti. »Doma v Celju sem bil v obdobju karantene, tako in tako je bil po sezoni čas počitka. Ohranjal sem telesno pripravljenost, a nisem šel na polno, spočil sem si tudi glavo. Užival sem v športu, če sem šel za nekaj ur na kolo ali tekel po hribih, je bilo to dobro za kondicijo in tudi glavo. Dvakrat do trikrat na teden sem vadil z utežmi, čisto po občutku,« za uvod pove Mastnak. Od danes, ko so se sprostili ukrepi, bo dvig akcije.

»Pri telesni pripravi bo šlo na polno. Vsako leto maja začnem temeljno pripravo na atletskem stadionu Kladivarja, že deveto leto s kondicijskim trenerjem Gregorjem Margučem, sorodnikom rokometne družine Marguč. Program priprav je raznolik in naporen, držim se načela, da je človek močan, kot je njegova najšibkejša mišica. Vadil bom do sredine julija, potem pa si bom privoščil tri tedne premora in odšel na morje, predvsem kajtat,« doda. A za zimskega športnika je temeljna prvina seveda druga.

»Na sneg kanim enkrat ali dvakrat že ta mesec, takoj ko bo možno, preizkusil bi rad tudi opremo. Avtodom imam pripravljen, tako da mi zaradi tega ni treba načrtovati vnaprej. Glede snega bo to verjetno kakšen avstrijski ledenik,« ima kljub aktualnim temperaturam že ledena pričakovanja.
 

Slabe razmere


Kakor že omenjeno, stopničk v svetovnem pokalu v sezoni 2019/20 ni bilo, Mastnakov najboljši izkupiček sta dve peti mesti v švicarskem Scuolu (paralelni veleslalom) in Piancavallu (vzporedni slalom). »Od borderjev javnost, pa tudi mi sami, vsako leto veliko pričakuje. Po takšni sezoni je težko kaj pametnega reči, tudi razmere za trening niso bile najboljše. Že večje reprezentance so imele s tem težave, kaj šele mi, manjša. Pred časom sem pregledal poročila, denimo, do prve tekme svetovnega pokala sem imel le tri, štiri kakovostne treninge. To je seveda bistveno premalo. A za vse je bilo približno enako,« meni.

»Pri deski sami nisem spreminjal nastavitev, a vožnje niso bile prave. Posledično mi je padla samozavest. V Carezzi sem bil denimo najboljši v kvalifikacijah, nato pa je zaradi razrite proge tekma odpadla. Pred uvodno preizkušnjo v Banojah sem tudi zbolel. Če je že sezona bila takšna, kot je bila, je bolje, da se je to zgodilo zdaj. Januar sicer z dvema petima mestoma niti ni bil tako slab, a to ni bilo tisto, kar sem pričakoval,« pojasni Tim, ki ima tri zmage v svetovnem pokalu, je tudi svetovni podprvak v paralelnem veleslalomu iz leta 2019 v Park Cityju. Odpoved SP v poletih v Planici je načela finance Smučarske zveze Slovenije, deskarji pa se že tako ali tako vsako leto bojujejo za svoj denar.

»Upam, da v naši panogi ne bo krpanja lukenj. A verjetno bo tudi nas to doletelo, glede na status pa sredstva pridejo tudi od fundacije za šport. A vseeno upam, da nas ne bo prizadelo, tako in tako imamo nizek proračun. Srečo imam, da imam osebne pokrovitelje, sodelujemo dolgoročneje,« je sklenil Tim Mastnak. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije