Tudi nogometaši kot delavci v tovarnah

Nekdanji nogometaš Primož Gliha tudi v virusni krizi išče pozitivne zaključke. Selektor reprezentance U-21 bo vodil Slovenijo na domačem euru 2021.
Fotografija: Primož Gliha z upanjem gleda tudi na svoje upe v selekciji do 21 let. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Primož Gliha z upanjem gleda tudi na svoje upe v selekciji do 21 let. FOTO: Tadej Regent

Primož Gliha je bil nekoč odlični napadalec Olimpije in slovenske reprezentance, njegovo kariero so zaznamovale tudi postaje v Zagrebu, na Japonskem, v Franciji in Izraelu. Od leta 2015 vodi slovensko nogometno reprezentanco U-21. Vedno je zanimiv sogovornik o aktualnih izzivih nogometa.

»Nogomet živimo 24 ur na dan in 7 dni na teden, saj ste sami v podobnem položaju … izbrali smo si takšen posel. Nenehno razmišljam o nogometu, nimamo tipičnega delavnika kot v drugih poslovnih panogah. V kriznih časih proučujem trende, ki so jih postavili najboljši v tej sezoni, pogledujem v zgodovino zmagovitih nogometnih konceptov, saj je z njimi kot z modo: krog se obrne na vsakih dvajset let. Danes je vnovič moderno nekaj, kar je bilo tedaj, ko smo bili mi stari 18, 19 let,« je ocenil Gliha. Takšnih okoliščin in ozračja kot v zadnjih mesecih vendarle v samostojni Sloveniji ne pomnimo. Sogovornik se sprašuje, ali ni morda vse skupaj preveč potencirano, čeprav sam vselej spoštuje pravila, ki jih predpisujejo oblast in strokovnjaki: »Od posameznika je odvisno, kako bo sprejel položaj. Gotovo je bolje, če poskušaš izvleči kaj pozitivnega tudi iz na videz najslabše stvari – tako v poklicnih izzivih kot običajnem življenju. V prelomnih razmerah lahko osebnostno dozoriš in narediš kaj zase z večjo fizično aktivnostjo. Jaz sem bolje telesno pripravljen kot v profesionalni karieri!«
 

Pogrešal sogovornike


Virusna kriza je posegla v nogometni koledar. Uefa je preložila članski euro na naslednje leto, podobna usoda bo doletela euro U-21. Uefa že izbira nov termin, ki bi bil lahko v resnici še primernejši, kot je bil prvotno načrtovan. V zadnjih dneh je delno oživel tudi slovenski klubski nogomet.

»Pričakujem, da bi lahko čez nekaj tednov začeli vaditi na polno in bi videli prve tekme v roku enega meseca. V začetku junija načrtujejo tekme po večjem delu Evrope, življenje mora iti naprej in se vrniti v normalne tirnice, kar je nedavno v odmevnem intervjuju zatrdil tudi Ivan Rakitić, ko je rekel: »Če nekdo lahko dela v tovarni, ne vidim pravega razloga, zakaj mi ne bi mogli igrati nogometa – ob doslednem spoštovanju navodil stroke in oblasti,« je prepričan Gliha, ki bo letos ob najmanj štiri prijateljske tekme: marčevski s Srbijo in Norveško in junijski na tradicionalnem turnirju v Ukrajini.

Ne pozabimo: naslednji euro U-21 bo gostila prav Slovenija, prijateljske tekme so edina priprava Glihovih upov na zgodovinski šampionat, pri čemer je dobil selektor v zadnjih dneh pomoč še enega nekdanjega reprezentanta. Miran Pavlin je postal direktor reprezentanc na NZS. »Zanesljivo bo vnesel svežo energijo v celotno zgodbo, saj je nogometni človek, v tem kontekstu sem v določenih primerih doslej pogrešal tovrstne sogovornike. Pavlin je bil tekmovalec kot nogometaš in verjamem, da je tekmovalen tudi zdaj, kar je nujno za kakršen koli uspeh,« je prepričan Gliha, ki želi le največje izzive za svoje fante: ti so v zadnjih šestih tekmah neporaženi, četudi so igrali s Švico, Portugalsko, Anglijo in Francijo.

»Za to se lahko zahvalim predsedniku Radenku Mijatoviću. Osebno se je zavzel za moj načrt in mi omogočil omenjene tekme, največ pa so potegnili igralci. Igrati z najboljšimi v Evropi – takšne priložnost ni dobila še nobena generacija v zgodovini slovenskega nogometa.« 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije