ALPSKO SMUČANJE

Tudi lepe stvari se enkrat končajo

Objavljeno 11. februar 2019 12.15 | Posodobljeno 11. februar 2019 12.15 | Piše: Mojca Finc

V Åreju slovo smučarskih velikanov Lindsey Vonn in Aksla Lunda Svindala. Norvežan ne odhaja žalosten, Američanka bo pogrešala hitrost in adrenalin.

Norveški šampion Aksel Lund Svindal (levo) je svojo zadnjo tekmo sklenil s srebrno kolajno. Na svetovnem prvenstvu v Åreju je moral v smuku priznati premoč le zlatemu rojaku Kjetilu Jansrudu. FOTO: Reuters
ÅRE – Svetovno prvenstvo na Švedskem je bilo zadnja postaja za dva smučarska velikana – ob Lindsey Vonn se je poslovil tudi Aksel Lund Svindal. "Rod osemdesetih se poslavlja," je konec nekega obdobja zapečatila Vonnova, zmagovalka 82 tekem za svetovni pokal.

V svetovnem pokalu je debitirala v sezoni 2000/01, Svindal zimo pozneje. Zbrala je 396 startov, viking deset manj. Američanka v svoji zbirki hrani štiri velike kristalne globuse, Norvežan dva. Lindsey je osvojila tri olimpijske kolajne in sedem na SP, on štiri olimpijske in devet na SP. Obema je skupen razlog za konec kariere: poškodbe, pritoževanje telesa, da ne zmore več. Razlika je le v tem, da mu je Svindal hitreje prisluhnil, medtem ko se je Vonnova težje sprijaznila s tem, da glava hoče nekaj, česar ji telo več ne dopušča.

Drug o drugem govorita z izbranimi besedami. Pogosto sta vadila skupaj. Vonnova je Svindalu hvaležna, ker ji je vedno izkazoval spoštovanje, enako kot ona njemu. Ni podcenjeval ženskega smučanja, na skupnih treningih pa jo je izzival, da je premikala meje, kar jo je dodatno motiviralo. Svindal je prepričan, da je vodstvo Mednarodne smučarske zveze (FIS) naredilo napako, ker ji ni dovolilo, da se pomeri z moškimi, za kar se je dolgo borila: "To bi bil odličen marketing za šport," je dejal.
Na vprašanje, kaj bosta pogrešala, sta podala različna odgovora. "Vse, a ne odhajam žalosten. Bilo je super, ampak tudi lepe stvari se končajo," je povedal Svindal, Vonnova pa: "Pogrešala bom hitrost, adrenalin, tveganje – vsega tega ne najdeš nikjer drugje v takšni meri kot v alpskem smučanju. Nekaj podobnega sem občutila v dirkalniku formule 1, ampak je drugače." V nasprotju z Vonnovo, ki je vselej prestopala mejo, takšno držo je ohranila tudi za poslovilno tekmo, je Svindal zase dejal, da ne išče najvišje stopnje tveganja: "Lindsey je bolj nora od mene."

Vonnova, ki se poslavlja kot najuspešnejša smučarka v zgodovini tega športa, je najbolj ponosna na svoj sklad, ki ga je ustanovila med eno od bolniških odsotnosti. "Kot vrhunski športnik lahko pomagaš drugim, da izboljšajo svoje življenje, temu se bom zdaj še bolj posvečala. Menim, da je fundacija eden mojih največjih dosežkov," je dejala 34-letna Američanka. V Åreju je tekmovala v dresu s švedskimi barvami, saj se je na ta način poslovila od rekorda Ingemarja Stenmarka, ki se ji je izmuznil za pičle štiri zmage. "Njegov mejnik me je dolgo motiviral, Stenmark je ogromno naredil za šport, s tem dresom sem mu hotela izkazati čast," je dejala 34-letnica, ki se bo v naslednjih dneh vrnila domov v ZDA, nato se bo lotila medijske turneje, se odpravila na podelitev nagrad laureus, pogosteje bo lahko spremljala svojega življenjskega sopotnika P. K. Subbana, hokejista v NHL.

Svindal ima veliko načrtov

Novo pot si je pred časom utrl tudi dve leti starejši Svindal. "Veliko načrtov imam. Nekaj projektov sem že začel, povezani so tudi s tehnološkimi zagonskimi podjetji, sem soustanovitelj inkubatorja, v katerem deluje sedem podjetij, vstopil sem v nepremičninski projekt, pa turistični, imam svojo znamko oblačil ..." je razkrival. Med tekmeci si je ustvaril status vzornika, vselej je bil korekten. "Alpsko smučanje ni le tekmovanje, nauči te tudi medsebojnega spoštovanja. Veliko je stvari, na katere je ta panoga lahko ponosna, in to bi rad odnesel s seboj na druga življenjska področja," je razmišljal in pristavil, da so v smučanju tekmeci skupaj na startu, v cilju, na gondoli, sedežnici, na poti med prizorišči. "Prijateljstvo in spoštovanje sta v takšnih situacijah ena od najbolj dragocenih lekcij. In tega se ne naučiš v svetovnem pokalu, temveč že na tekmah FIS: "Verjamem, da sem se v alpskem smučanju veliko naučil o tveganju, posledicah, pripravah za dosego cilja, kar lahko prenesem na druga področja."
Hvaležen je, ker je v reprezentanco prišel, ko sta še smučala Lasse Kjus in Kjetil Andre Aamodt, saj sta mu postavila temelje za delovanje na najvišji ravni. "Ne počutim se slabo, ker odhajam. Pomislite, kako bi se morala šele Kjus in Aamodt. Takrat mi res ni bilo lahko," se je spomnil obdobja menjave rodov, v katerem je bil po upokojitvi obeh legend osamljeni jezdec. Novopečeni svetovni prvak v smuku Kjetil Jansrud, ki je s Svindalom v svetovnem pokalu preživel vso kariero, bo zdaj prevzel mesto vodje. "Pogrešali ga bomo, za njim bo v ekipi zazevala luknja. A smo veseli zanj, saj je zdaj srečnejši in pomirjen. Brez njega bo nenavadno, ampak njegov konec kariere naj prinese zabavo in slavje, ne pogreba," je povedal Jansrud o zmagovalcu 36 tekem za svetovni pokal, ki se je poslovil na najlepši možni način – pred polno ciljno areno norveških navijačev z naslovom svetovnega podprvaka v kraljevski disciplini.
Deli s prijatelji