KOLESARSTVO

Tour bo verjetno izpustil, osrednji cilj bi bila Vuelta

Primož Roglič po Giru skočil na drugo mesto lestvice UCI. Polanc in Pogačar med glavnimi imeni dirke po Sloveniji.
Fotografija: Primož Roglič zaradi bližnjega rojstva otroka nima trdno začrtanega programa za naprej. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Primož Roglič zaradi bližnjega rojstva otroka nima trdno začrtanega programa za naprej. FOTO: Leon Vidic

LJUBLJANA – Dirka po Italiji je pod streho, eden od njenih junakov Primož Roglič pa že v domovini. V prihodnjih dneh bo moral analizo boja za rožnato majico počasi potisniti na stran, saj pričakuje prvega otroka, še enega od junakov Gira Jana Polanca pa ne čaka prav veliko odmora pred naslednjimi tekmovalnimi obveznostmi.
Primož Roglič zaradi bližnjega rojstva otroka nima trdno začrtanega programa za naprej. FOTO: Leon Vidic
Primož Roglič zaradi bližnjega rojstva otroka nima trdno začrtanega programa za naprej. FOTO: Leon Vidic

Sezona je tudi po koncu Gira v polnem teku, prihodnji mesec bodo v ospredju domače dirke. Roglič je bil po prevoženi ciljni črti v nedeljo videti kot duh, upadlega obraza in vidno izčrpan je tudi zaradi pomanjkanja apetita in želodčnih težav v zadnjem tednu plačal davek, vseeno pa končal na zgodovinskem tretjem mestu v Veroni.

Tudi sam priznava, da bo potreboval še nekaj časa, da spozna vrednost svojega dosežka, že zdaj pa se njegovi uspehi poznajo na lestvici Mednarodne kolesarske zveze (UCI). Na glavni lestvici, kjer se štejejo rezultati z vseh dirk v minulih 12 mesecih, je s petega mesta skočil tik za vodilnega Juliana Alaphilippa, ki ima pred Rogličem le še 50 točk naskoka.

Za sam vrh mu je zmanjkalo zelo malo, v naslednjem obdobju pa ga bo težko prehitel, saj se 26-letni Francoz vrača na dirke, pred Rogličem pa je očetovsko obdobje, v katerem bo njegov tekmovalni program nepredvidljiv. V Jumbu Vismi so si želeli, da bi Roglič nastopil tudi na Touru, kjer bi bil v vlogi pomočnika Stevena Kruijswijka, boril bi se tudi za etapne zmage, za zdaj pa o francoski pentlji noče razpravljati. Slišati je, da si prav zelo ne želi nastopiti v Franciji, kako potekajo dogovori in kakšen program si želi za drugi del sezone, zato še ni znano.

Morda si bo za osrednji cilj izbral špansko Vuelto, ki se bo začela v drugi polovici avgusta, nato pa bo v Yorkshiru na svetovnem prvenstvu pomagal svojim reprezentančnim kolegom, ki so lani svoje možnosti žrtvovali zanj. Vuelto predvsem Chris Froome že nekaj let izkorišča kot temelj za pripravo na novo sezono, taktika se mu je glede na štiri zmage na rumeni pentlji kar dobro izšla.
 

Zaslužil 105.000 evrov


Na Giru je Roglič potrdil, da spada v sam vrh kolesarjev za etapne dirke, po dirki je še povečal prednost na lestvici etapnih dirk UCI, ki zdaj pred Geraintom Thomasom znaša že več kot 1000 točk. Uspehi na Giru mu niso prinesli le točk, kar zajeten je bil tudi finančni izkupiček za dve etapni zmagi, pet dni v rožnati majici in tretje mesto v skupnem seštevku.

Primož je zaslužil dobrih 105.000 evrov, razdelil pa jih bo med ekipo, ki je bila v minulih treh tednih z njim v Italiji. Čeprav se pomočniki niso najbolj izkazali, se tudi Roglič zaveda, da bo v prihodnje njihovo pomoč še potreboval. Polancu, 14. v skupnem seštevku Gira, so prvi sprejem pripravili že v nedeljo zvečer v Britofu, včeraj je navijače skupaj z Rogličem pozdravil še pred mestno hišo v Ljubljani.

Prav veliko odmora za Jana ne bo. Že v nedeljo bo na startu enodnevne dirke v Luganu, kjer se bo preizkusil tudi ​Tadej Pogačar, oba pa bosta ob Fabiu Aruju del zelo močne ekipe UAE Emirates na dirki po Sloveniji, naslednjem vrhuncu letošnje kolesarske sezone, ki se bo začela 19. junija. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije