ROKOMET

Točkovna ikebana Slovenk ni vključila tulipank

Slovenske rokometašice na uvodu svetovnega prvenstva presenetile Nizozemke. Glavna razloga za zmago bojevitost in pravšnja priprava na favorizirane tekmice.
Fotografija: Tjaša Stanko je bila proti Nizozemkam prvo strelsko ime Slovenije. FOTO: Mavric Pivk
Odpri galerijo
Tjaša Stanko je bila proti Nizozemkam prvo strelsko ime Slovenije. FOTO: Mavric Pivk

Slovenska ženska rokometna reprezentanca je v prvem krogu svetovnega prvenstva na Japonskem, tekmuje v skupini A, ugnala Nizozemsko z 32:26 (15:14). Izbranke selektorja Uroša Bregarja so pokazale zobe imenitnim Nizozemkam in jih po srčni predstavi spravile na kolena, po izjemnem rokometnem skalpu pa so naredile velik korak proti drugemu delu tekmovanja.

Danes se bodo ob 12.30 pomerile z velesilo Norveško, jutri ob 10. uri z Angolkami, v četrtek s Kubo ob 7. uri zjutraj, v petek pa ob isti uri še s Srbkinjami. Slovenska reprezentanca je na prejšnjih tekmovanjih vselej porazila eno veliko rokometno ime, tradicijo je nadaljevala tudi na Japonskem: na evropskem prvenstvu na Švedskem 2016 je ukanila gostiteljico, na SP 2017 v Nemčiji je bila boljša od Francije, na lanskem EP v Franciji pa od Rusije.

Nizozemke, dobitnice srebrnega odličja s svetovnega prvenstva na Danskem 2015 ter bronastega iz Nemčije 2017, ki so do stopničk prišle tudi na zadnjih dveh evropskih prvenstvih (na Švedskem 2016 so bile druge, v Franciji 2018 pa tretje), so bile večji del dvoboja v podrejenem položaju, Slovenke pa so najbolj zbrano igro prikazale v prelomnih trenutkih dvoboja. Prva igralka je bila Tjaša Stanko z 12 goli, Ana Gros jih je dosegla sedem. Izkazala se je tudi vratarka Amra Pandžić, zbrala je 15 obramb.
 

Veliko srce


»Spet smo presenetili eno najboljših reprezentanc na svetu, zelo sem ponosen na naša dekleta. Res je, da smo imeli proti Nizozemkam nekoliko manjšo rotacijo igralk, a smo zdržali. Stvari iz priprave na tekmice smo prenesli na igrišče. To je šele prva tekma v nizu, zato ni prostora za nobeno posebno evforijo,« je dejal selektor Bregar.


»Znova smo pokazale, da premoremo, ne glede na to, kako majhna je Slovenija, veliko srce. S soigralkami smo se borile, priprava na tekmo je bila dobra. To sta glavna razloga za zmago nad rokometno veliko Nizozemsko,« je omenila Tjaša Stanko, Nina Zulič je dodala: »Na uvodni tekmi smo pokazale nekaj živčnosti, kar niti ni tako čudno, saj smo igrale proti Nizozemski, ki v Evropi in svetu velja za rokometno velesilo.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije