SMUČANJE

Tinina dobrodošlica Mikaeli

Mikaela Shiffrin prva smučarka z zmagami v šestih disciplinah. Žan Kranjec spada povsem drugam, kot je pokazal v ZDA.
Fotografija: Mikaela Shiffrin je v sedmih tekmah sezone za svetovni pokal dosegla tri zmage. FOTO: AP
Odpri galerijo
Mikaela Shiffrin je v sedmih tekmah sezone za svetovni pokal dosegla tri zmage. FOTO: AP

LJUBLJANA – Lake Louise je z zlatimi črkami zapisan pri smučarskih zvezdnicah Lindsey Vonn in Mikaeli Shiffrin. Medtem ko je prva zaradi poškodbe letos manjkala na uvodu sezone v hitrih disciplinah, na prizorišču, na katerem je dosegla 18 zmag v svetovnem pokalu, je pomembno prelomnico na športni poti doživela njena mlajša rojakinja. Shiffrinova je lani na tem kanadskem smučišču premierno zmagala v smuku, letos še v superveleslalomu.
Mikaela Shiffrin je v sedmih tekmah sezone za svetovni pokal dosegla tri zmage. FOTO: AP
Mikaela Shiffrin je v sedmih tekmah sezone za svetovni pokal dosegla tri zmage. FOTO: AP

V nedeljo se je pridružila Petri Kronberger, Pernilli Wiberg, Anji Pärson, Janici Kostelić, Vonnovi in Tini Maze, tistim redkim, ki so slavile v vseh petih disciplinah. »Zdaj nas je sedem,« jo je v izbrani družbi na twitterju pozdravila Vonnova, oglasila pa se je tudi Mazejeva: »Dobrodošla v klubu,« je zapisala. »Zmagati v vsaki disciplini je bil eden od mojih največjih ciljev, odkar tekmujem. Eden tistih, za katere misliš, da ti jih nikoli ne bo uspelo uresničiti,« je po mejniku žarela Shiffrinova. V superveleslalomu je zmagala v devetem poskusu, zanimivo je tudi to, da od septembra te discipline sploh ni vadila.

Pri 23 letih je postala prva v zgodovini, ki je slavila v vseh šestih disciplinah, poleg klasičnih, torej slaloma, veleslaloma, smuka, superveleslaloma in kombinacije, je dobila tudi paralelno preizkušnjo, ki jo v zadnjih letih pri Mednarodni smučarski zvezi uvrščajo v tekmovalni koledar. S 46 zmagami v svetovnem pokalu se je na ženski večni lestvici na 4. mestu izenačila z Avstrijko Renate Götschl.
 

Želela za vsako ceno


Dobro si bo letošnji Lake Louise zapomnila tudi Ilka Šuhec, saj se je po več kot poldrugem letu uspešno vrnila v konkurenco po poškodbi. Po 6. in 14. mestu na smukaških tekmah je v superveleslalomu iztržila 10. čas. »Pristop je takšen, kot mora biti, napadalen, malo ji še manjka sproščenosti. Drsalni deli so pravi, tudi hitrost. Moramo pa še delati na tehnično bolj zahtevnih delih. Pomembno je, da smo dobili potrditev, da smo na pravi poti,« je povedal trener Grega Koštomaj.

Štuhčeva je zadovoljna, da je dobila podatek, ki si ga je močno želela; še vedno ima stik z najboljšimi. Po superveleslalomu v Lake Louisu je izpostavila, da je bila pregroba. »Vedela sem, kaj moram narediti, a to sem želela za vsako ceno. Začetek sezone je dober in se že veselim prihajajočih tekem,« je Mariborčanka, ki je imela prvi čas na zadnjem odseku proge, povedala pred nadaljevanjem sezone konec tedna v St. Moritzu.


Moški so le dočakali uvodni veleslalom, na katerem je vladavino Marcela Hirscherja prejšnje sezone v tej disciplini prekinil Nemec Stefan Luitz, povratnik po lanski poškodbi kolena. Član elitne sedmerice Žan Kranjec se na ameriškem snegu ni znašel, Kolorado je zapustil s 26. mestom. Višjo uvrstitev je odnesla napaka na drugi progi, po kateri je zdrsnil na bok. »Nato je izgubil glavo, s silo je hotel pridobivati, a na takem snegu in smučinah, ki so se naredile, je to obsojeno na neuspeh. Menim pa, da Žan spada povsem drugam, kot je pokazal tokrat,« je komentiral trener Klemen Bergant. Novo priložnost bo imel konec tedna v Val d'Iseru. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije