Tina bo kar pet let olimpijska prvakinja

Za zlato judoistko Tino Trstenjak ostajajo igre v Tokiu glavni cilj. Med karanteno je kolesarila, kuhala in pomagala pri hišnih opravilih.
Fotografija: Tina Trstenjak bo še dodatno leto nosila kimono olimpijske prvakinje s svojim priimkom na zlati podlagi. FOTO: Gabriela Sabau/IJF
Odpri galerijo
Tina Trstenjak bo še dodatno leto nosila kimono olimpijske prvakinje s svojim priimkom na zlati podlagi. FOTO: Gabriela Sabau/IJF

Športnikom, ki so se pripravljali na olimpijske igre v Tokiu, je pandemija bolezni covid-19 močno prekrižala načrte. Ker so jih preložili na naslednje poletje, se bo vsem naporno pripravljalno obdobje podaljšalo za eno leto. To velja tudi za naše vrhunske judoist(k)e, ki so trdno odločeni nadaljevati trend osvajanja kolajn tudi v japonski prestolnici.

Od OI leta 2004 v Atenah se izvrstni celjski trener Marjan Fabjan z izbrankami z največje športne prireditve (še) ni vrnil praznih rok, na prejšnjih igrah sta se z zlato Tino Trstenjak (do 63 kg) in bronasto Ano Velenšek (do 78 kg) na zmagovalni oder povzpeli celo dve njegovi varovanki. Ker so japonski prireditelji OI v Tokiu premaknili za eno leto, bo Trstenjakova kimono olimpijske prvakinje iz Ria de Janeira nosila kar pet let.

»S tem se tudi ne more pohvaliti vsakdo, kajne?« se je nasmehnila 29-letna Celjanka in v isti sapi pristavila: »Kako se je obrnilo?! Če sem iskrena, nisem pričakovala, da bo virusna kriza trajalo tako dolgo.« Ko je izvedela, da bodo preložili OI, ji je bilo precej težko, saj se je tudi psihično pripravljala, da bodo igre v Tokiu letos poleti. Še toliko težje ji je bilo, ker je bila odlična, letošnjo sezono je namreč začela izvrstno. Na obeh turnirjih za svetovni pokal, ki se ju je udeležila, si je priborila kolajno. Potem ko je 8. februarja na grand slamu v Parizu osvojila tretje mesto, se je dva tedna pozneje na tekmovanju enake ravni v Düsseldorfu povzpela še stopnico višje.
 

Fabjan slutil, kaj se bo zgodilo


Kmalu po turnirju v Nemčiji se je s klubskimi kolegicami Klaro Apotekar, Lio Ludvik in Ano Velenšek pod Fabjanovim vodstvom odpravila na mednarodne priprave v Nymburk, a so jih predčasno zapustili in se vrnili domov, saj so začeli takrat pri nas že zaostrovati ukrepe v boju proti širitvi novega koronavirusa. »Ker je Fabjan slutil, kaj se bo zgodilo, nam je dal še pred karanteno nekaj uteži in blazin, da smo lahko vadili doma. Poslal nam je programe treningov, po katerih smo se nato pripravljali dvakrat na dan. Sama sem šla še velikokrat teč v naravo, ko so sprostili ukrepe, pa sem se odpravila še v hribe. Veliko sem kolesarila, za kar sicer nimamo časa,« je razkrila judoistka najuspešnejšega slovenskega kluba Z'dežele Sankaku in dodala, da v tistem obdobju ni mogla piliti judoističnih tehnik, ker tovrstna vadba pač ni bila dovoljena.


»Če odmislim obdobje izpred desetih let, ko sem imela manjšo krizo, tako dolgo še nisem bila brez juda,« je celjska šampionka priznala, da si je med karanteno malo odpočila od napornega večletnega ritma. »Sezona v judu – brez pravega premora – traja pravzaprav vse leto, tako da si kakšnega daljšega počitka ne moremo privoščiti,« je pojasnila Trstenjakova, ki je v minulih mesecih veliko časa preživela tudi z družino. Pomagala je pri hišnih in vrtnih opravilih, precej je kuhala, kar sicer zelo rada počne.
Z začetkom sezone je zadovoljna, čeprav bi bilo lahko vedno, kot je pribila, tudi bolje.

»Forma se mi je stopnjevala, vrhunec pripravljenosti smo načrtovali prav za konec julija, ko bi bile na sporedu OI,« je razkrila Trstenjakova in pristavila, da so s preložitvijo iger dobili na voljo še eno leto za izboljšavo in odpravo napak ter pripravo na olimpijski turnir, ki seveda ostaja njen glavni cilj. Na poti do Tokia jo čaka še nekaj etapnih ciljev, med njimi evropsko prvenstvo med 8. in 10. novembrom v Pragi. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije