Timi Zajc se vrača: tretjič v karieri na stopničkah

V prejšnji sezoni najboljši Slovenec v Titisee-Neustadtu našel pot iz krize. Obe preizkušnji v Nemčiji dobil Poljak Dawid Kubacki.
Fotografija: Timi Zajc je na drugi tekmi v Titisee-Neustadtu presenetil s 3. mestom. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Timi Zajc je na drugi tekmi v Titisee-Neustadtu presenetil s 3. mestom. FOTO: Reuters

Timi Zajc, ki je pred začetkom sezone veljal za enega glavnih slovenskih skakalnih adutov, je na nemški postaji svetovnega pokala v Titisee-Neustadtu pokazal, da je očitno našel pot iz krize. Na včerajšnji preizkušnji je tretjič v karieri v posamični konkurenci skočil na stopničke, potem ko je že v soboto končal v deseterici in bil na ta način obakrat najboljši Slovenec. Obakrat se je zmage veselil Dawid Kubacki.

Timiju Zajcu so prve tri tekme novoletne turneje prinesle nekaj upanja, da je spet našel pravo pot, a je potem Bischofshofen (40.) vse porušil, na srednji skakalnici v Predazzu se nato znova ni izkazal (29. in 30.), Titisee-Neustadt pa je vendarle prinesel razlog za zadovoljstvo, in to veliko. V soboto je bil celo prvič v tej sezoni najboljši Slovenec na tekmi, četudi 10. mesto ni bil njegov najboljši rezultat. Takoj na začetku zime je bil namreč 6. in 8., nato v Nižnem Tagilu, kjer se je vse že začelo konkretno podirati, deseti, preden je sledil niz kar treh preizkušenj brez točk. Zato je bila sobotna uvrstitev toliko bolj dragocena.

»Zelo sem vesel, da sem po dolgem času znova med deseterico. Na tekmi sem naredil dva dobra skoka in zdaj grem lahko naprej bolj mirno,« si je po skokih, dolgih 135 in 137 metrov, oddahnil Zajc, za katerega je bilo seveda pomembno tudi, da včeraj potrdi zasuk krivulje navzgor. To mu je več kot uspelo. V uvodni seriji, ki so jo zaznamovale težavne razmere zaradi vetra, nato pa še sneženja, si je s 7. mestom (137) priskakal zelo dobro izhodišče, v finalu (134) pa uvrstitev še močno izboljšal, saj se je nepričakovano zavihtel kar na stopničke. To je njegova tretja uvrstitev med najboljšo trojico v karieri, potem ko je bil prejšnji sezoni drugi v Saporu in zmagovalec Oberstdorfa.

Najboljša slovenska uvrstitev tega konca tedna se je včeraj sprva nasmihala Domnu Prevcu, ki je bil po prvi seriji peti (143.5), a je v finalu z le 113 metri nazadoval kar na 27. mesto. Tako je bil še slabši kot v soboto, ko je bil 20. (134.5, 133.5). Oba dneva so do točk prišli še trije naši skakalci, Anže Lanišek je bil 14. (134, 135) in 6. (136.5, 135), Peter Prevc nezadovoljen 22. (129, 133) in 18. (134; 133.5) ter Cene Prevc 26. (134.5, 129) in 19. (133; 129.5). Obakrat je brez finala ostal Rok Justin (43. in 40.).

Potem ko je v Predazzu dvojno zmago vpisal Karl Geiger, je bil junak Titisee-Neustadta Dawid Kubacki, saj je bil Poljak tokrat nepremagljiv. Na prvi tekmi (140.5, 141) je slavil pred Stefanom Kraftom (135.5, 140.5) in Rjojujem Kobajašijem (138.5, 138.5), na drugi (143, 133.5) pa pred Kobajašijem (147, 134) in seveda Zajcem.
 

Premor Emi ni koristil


Nič kaj dobro ni enomesečni premor del najboljši slovenski smučarski skakalki v tej sezoni Emi Klinec. Če je na uvodni treh tekmah osvojila dvakrat 4. mesto in enkrat 2., je bila na japonski turneji 13., 16., 7. in včeraj na drugi posamični preizkušnji v Zau še 14. (skoka dolga 86 in 85.5 metra). »Ne s skoki ne z rezultatom nisem zadovoljna. Še najboljši je bil kvalifikacijski skok, a šteje le tekma, želela sem preveč, glava se je poigrala z mano. Še vedno pa se počutim dobro, vem, kaj moram narediti, in grem mirno naprej,« je ob slovesu od Zaa dejala Klinčeva, od katere je bila v slovenskem taboru na Japonskem boljša Nika Križnar, saj se je trikrat prebila med deseterico, enkrat pa je bila 17. V Zau je v petek s 6. mestom dosegla rezultat sezone, za konec je bila z dvema skokoma, dolgima 92 m, še osma.

Ob tem je obžalovala, da ni na posamični tekmi prikazala takšnih skokov kot na sobotni ekipni, na kateri je Slovenija zasedla zgolj 5. mesto (zmagala je Avstrija s prednostjo kar 140 točk pred Japonsko). Ob Križnarjevi je namreč dobro nastopila le še Klinčeva (tekmovali sta še Špela Rogelj in Jerneja Brecl), to pa je premalo za uvrstitev povsem pri vrhu. Včeraj sta od Slovenk do točk prišli tudi Katra Komar na 25. mestu (80.5, 79) in Špela Rogelj na 28. (79.5, 77.5), brez je ostala Jerneja Brecl (36.), tudi zadnjo tekmo japonske turneje pa je zaznamovala avstrijska prevlada, saj je tretjič zapored zmagala Eva Pinkelnig (99, 95). 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije