PRVAK

Tim najboljši na svetu, nobena zmaga ga ni spremenila

Gajser si je v Imoli zagotovil naslov svetovnega prvaka v MXGP. Oče Bogo v Italijo priletel s svojim zasebnim helikopterjem.
Fotografija: K Timu Gajserju so v cilj pritekli vsi člani Hondine ekipe. FOTOGRAFIJI: Matej Družnik
Odpri galerijo
K Timu Gajserju so v cilj pritekli vsi člani Hondine ekipe. FOTOGRAFIJI: Matej Družnik

IMOLA – Dvig obeh rok v zrak po včerajšnjem petem mestu v prvi vožnji dirke v Imoli je bil znak olajšanja in veselja. Tri preizkušnje pred koncem sezone v MXGP je Tim Gajser že svetovni prvak. Na svoji hondi tokrat ni deloval prepričljivo kot vso sezono, a glavni cilj je uresničil.

»Zjutraj še morda ni bil živčen, izvedel je normalno svoj ritual. Preden se je podal na start, pa je bilo okrog njega veliko pozornosti in verjetno je začel dojemati, da je to to. Gotovo si je globoko v sebi nekje malo psihično zapletel situacijo, a se je na koncu vse sestavilo,« je pripovedoval njegov brat Nejc Gajser, eden od njegovih mehanikov.

Gajserjev uspeh je spremljal tudi oče Bogo, s katerim sta se letos sicer poslovno razšla (sodelujeta še na kakšnem treningu), v Imolo je priletel s svojim zasebnim helikopterjem. Brata je glasno spodbujala sestra Alja. Malce živčna je bila Timova izvoljenka Špela. »Zadnji dve leti za naju nista bili lahki. Od začetka leta 2019 pa se je veliko spremenilo, sploh za Tima. Odrasel je, postal je moški, zna reči ne, zna se postaviti zase. Značajsko pa je vseskozi enak, niti ena zmaga ga ni spremenila, vedno je prizemljen in prijazen,« je ponosna na izbranca.


Kot bi bili na veliki nagradi Slovenije

Včeraj se je na kultnem dirkališču formule ena, ki so ga zasedli najboljši motokrosisti na svetu, zdelo, kot bi bili na VN Slovenije. Na vsakem koraku slovenski jezik in slovenske zastave, vsi so dihali za Gajserja in z njim. Andreja iz Komende se je pred dirko sprehajala po paddocku. »Rada fotografiram, delam pa si tudi zbirko dresov, doma jih imam 62, ne le iz razreda MXP, tudi iz drugih, jih je pa težko dobiti,« je razkrila. Gajserjeve dobro pozna, so družinski prijatelji. »Financirali so mi operacijo oči. Srčni ljudje, zelo prijazni, Tim je umirjen, preprost fant,« je dejala. V Imolo se je pripeljala iz Ljubljane. »Prišli smo z dvema avtobusoma, okrog 110 nas je,« je pripovedovala ena od številnih navijačev, ki so si včeraj ogledali, kako je Gajser osvojil lovoriko.

Osebnostno zrelejši

Da je šel naslov v prave roke, je v intervjuju za spletno stran mxvice potrdil lanski svetovni prvak Jeffrey Herlings. »Letos je bilo ogromno poškodb. Gajser je edini iz najboljše peterice dirkačev v eliti, ki je 'preživel' nastope na vseh dirkah. Vse leto je bil najboljši, zasluži si naslov,« je nizozemski as, ki je vso sezono bolniško odsoten – z izjemo ene dirke –, privoščil lovoriko slovenskemu šampionu. Če bi bila prisotna on in prav tako poškodovani Antonio Cairoli, bi bilo prvenstvo še bolj zanimivo.

Romain Febvre
je bil tudi med letošnjimi poškodovanci, a se mu je uspelo pravočasno vrniti v konkurenco. V drugi polovici prvenstva je na Češkem prekinil Gajserjev niz sedmih zaporednih zmag. »Tim v preteklosti ni bi stanoviten dirkač, pogosto je padal, tudi na začetku letošnje sezone je bilo podobno, a se na srečo ni poškodoval. S številnimi zmagami je okrepil samozavest. Na vseh dirkah je pokazal tudi dobre starte, kar je zelo koristno na poti do končnega rezultata. Tudi to je bilo ključno za osvojitev naslova,« je v Imoli razmišljal nekdanji svetovni prvak (2015). Največji vzor je Gajser slovenskim tekmovalcem.

»V zadnjih treh letih je pridobil veliko izkušenj in osebnostno zrasel. Starejši je, ve točno, kaj hoče. Kljub padcem je bil letos najbolj stanoviten med vsemi v konkurenci. Tim ima nekaj več od njih – borbenost in željo, ki je bila letos pri njem med vsemi dirkači največja,« je o mlajšem reprezentančnem kolegu povedal drugi slovenski voznik v MXGP Klemen Gerčar. »Opažam, da je v zadnjih letih spremenil slog vožnje, umiril se je in pridobil hitrost. Ko ga gledaš, je vse videti kot igra,« mu je zaploskal zadnji prvak v razredu MX3.

Hondina zabava

Poseben navdih je Gajser za najstnika Jana Pancarja, ki pridno nabira točke v MX2. »Letos si je uredil stvari v glavi in na motorju postal bolj ziheraški. Sliši se enostavno, kajne; malo manj daš od sebe, bolj si previden in ne boš padel. A ko si pod adrenalinom, je to vse prej kot preprosto, saj hočeš več. Ko vidi, da ne bo zmagal, je raje drugi, in to ga je po mojem mnenju pripeljalo do naslova. Na začetku sezone je imel nekaj težav, ko pa je enkrat videl, da je ranljiv tudi legendarni Antonio Cairoli, se je v glavi zgodil glavni preskok – tako jaz to vidim. Postal je veliko bolj zanesljiv, tekoč, stabilen. Mislim, da je s tem letos dobil prvenstvo,« je razmišljal Pancar in dodal, da se Gajser ponaša z izjemnim talentom: »V otroštvu doma ni bilo denarja, večina njegovih tekmecev pa ga je imela, posledično tudi odlične razmere za delo in razvoj, a on je bil tisti, ki jih je premagoval. To samo potrjuje, kako nadarjen je.«
Potreboval je osmo mesto v eni vožnji, že v prvo je bil peti in osvojil naslov.
Potreboval je osmo mesto v eni vožnji, že v prvo je bil peti in osvojil naslov.

To nadarjenost je leta 2013 opazil Giacomo Gariboldi, ki ga je povabil k Hondi in pozneje v tovarniško ekipo HRC. Tedaj se je začel Gajserjev vzpon. Skupaj sta osvojila naslov svetovnega prvaka v MX2 (2015), nato pa še dva v eliti (2016 in 2019). »Ker smo si prvo in drugo lovoriko zagotovili v ZDA, daleč od doma, nismo mogli organizirati velikega praznovanja. Zdaj smo na domači dirki in čaka nas zabava,« je napovedal Gajserjev šef. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije