JUDO

Tepe se lahko tudi z najtežjimi

Ana Velenšek bo na evropskih igrah v Minsku branila bron iz Bakuja. S Kaylo Harrison, ki zdaj zmaguje v kletki, je še zmeraj v stiku.
Fotografija: Ana Velenšek bo med vročimi slovenskimi železi v Minsku. FOTO: Miha Šimnovec
Odpri galerijo
Ana Velenšek bo med vročimi slovenskimi železi v Minsku. FOTO: Miha Šimnovec

PODČETRTEK – Slovenska judoistična reprezentanca se je s krstnih evropskih iger leta 2015 v Bakuju vrnila domov kar s tremi posamičnimi kolajnami. Ob srebrni Tini Trstenjak (do 63 kg), ki ji je odhod v Minsk preprečila poškodba kolena, in bronastem Roku Drakšiču (do 73 kg), ki je medtem prestopil med trenerje, se je pred štirimi leti na zmagovalni oder povzpela tudi Ana Velenšek (do 78 kg), ki bo na tokratnih evropskih igrah v širšem krogu favoritinj v kategoriji nad 78 kilogrami.
Ana Velenšek bo med vročimi slovenskimi železi v Minsku. FOTO: Miha Šimnovec
Ana Velenšek bo med vročimi slovenskimi železi v Minsku. FOTO: Miha Šimnovec

»Tempirani smo za dan tekme, jaz za ponedeljek, ko bo tudi jasno, kako dobro sem pripravljena. Zadovoljna bom, če bom dala vse od sebe in si bom lahko rekla, da sem se potrudila in prikazala najboljše možne borbe,« je svoja pričakovanja pred odhodom v Belorusijo razgrnila Velenškova in pristavila, da bi rada tudi na največjih tekmah, kakršne so evropske igre, ki imajo v judu status prvenstva stare celine, dokazala, da se je medtem navadila na obračune v kategoriji nad 78 kg, da se lahko bolj ali manj enakovredno tepe z najtežjimi tekmicami in da jih lahko na takšnih turnirjih tudi premaguje.
 

Kolajne ima že z EP, SP in OI


Kategorijo nižje, v kateri se zdaj bori njena polsestra Klara Apotekar, je Ana osvojila odličja na vseh (velikih) turnirjih – z EP ima ob bronu iz Bakuja še drugo mesto iz Budimpešte 2013 ter tretji iz Istanbula 2011 in Čeljabinska 2012, kjer je bila leta 2014 bronasta tudi na svetovnem prvenstvu, s katerega ima še srebro iz Astane 2015.

Najodmevnejša pa je bila nedvomno bronasta kolajna s prejšnjih poletnih olimpijskih iger pred tremi leti v Riu de Janeiru, kjer ji je edini poraz zadala ameriška zvezdnica Kayla Harrison, ki je nato ubranila zlato lovoriko iz Londona 2012. Šampionka iz Ohia se je potem poslovila od juda in se s tatamija preselila v kletko, v kateri je nanizala že štiri zmage v mešanih borilnih športih (MMA), v katerih so dovoljeni tako rekoč vsi meti, prijemi in tudi udarci. »Kayla je prav poseben človek. Ko si nekaj vbije v glavo, gre prek živih in mrtvih in to izpelje. Vedno gre do konca. Tako je tudi v MMA.

Želela je, vztrajala in domala zahtevala, da tudi ženskam ob koncu leta omogočijo, da se borijo za milijon dolarjev, kar je dosegla. Verjamem, da bo to nagrado tudi pospravila v svoj žep,« je Velenškova povedala o Harrisonovi, s katero je še zmeraj v stiku in se z njo občasno tudi sliši. Na vprašanje, kako komentira nedavno Kaylino drzno izjavo, da bi po judoističnih pravilih ugnala še neporaženega ruskega mojstra mešanih borilnih športov Habiba Nurmagomedova (27 zmag, 17 s k. o.), je 28-letna judoistka iz Šmartnega v Rožni dolini odvrnila, da bi verjetno Harrisonova v judu res premagala prvaka združenja UFC.

»Kakor mi je znano, Habib bolj uporablja druge borilne veščine, medtem ko je njegovo znanje juda osnovno. Če bi se spoprijela po judoističnih pravilih, menim, da bi ga Kayla spravila v parter in tam dosegla zmago,« je prepričana Velenškova, ki ima v letošnji sezoni dve (bronasti) kolajni s turnirjev za svetovni pokal – tretja je bila tako na januarski veliki nagradi v Tel Avivu kot tudi pred dobrim mesecem dni na grand slamu v Bakuju. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije