JUDO

Tako blizu in hkrati tako daleč od nove kolajne

Klara Apotekar na svetovnem prvenstvu v Tokiu do 5. mesta. V dvoboju za bronasto odličje izgubila s staro znanko s Kosova.
Fotografija: Klara Apotekar (na tleh) ni skrivala razočaranja po porazu z Loriano Kuka s Kosova. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Klara Apotekar (na tleh) ni skrivala razočaranja po porazu z Loriano Kuka s Kosova. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Ni veliko manjkalo, pa bi si Klara Apotekar po naslovu evropske prvakinje v judu, s katerem je konec junija zablestela na evropskih igrah v Minsku, kolajno v kategoriji do 78 kilogramov izbojevala še na svetovnem prvenstvu v Tokiu.

Toda njen izjemni podvig v beloruski metropoli je terjal svoj davek, na kar je 22-letna judoistka iz Šmartnega v Rožni dolini opozarjala že med tradicionalnimi pripravami v Izoli. »Potrudila se bom po svojih najboljših močeh, a težko je biti vrhunsko pripravljen na dveh velikih tekmovanjih v tako kratkem času,« je dala Apotekarjeva nedolgo tega jasno vedeti, da si še ni povsem odpočila od napornih priprav za Minsk.

To je bilo vidno tudi med njenima včerajšnjima dvobojema za odličje v japonski prestolnici, med katerima ni delovala tako odločno in prepričljivo kot, denimo, na evropskih igrah, na katerih je bila razred zase. V tokratnem polfinalu je Klara proti branilki zlate lovorike Šori Hamada hitro storila napako, potem ko je dovolila, da jo je domača zvezdnica potegnila na svoj teren – na tla.

Obračuna je bilo konec že po 49 sekundah, ko je šest let starejša Japonka z vzvodom na roki prisilila slovensko judoistko k vdaji in v svojo korist odločila še tretji zaporedni medsebojni dvoboj. Podobno je zatem do uspeha proti Apotekarjevi prišla tudi Loriana Kuka s Kosova, ki je v borbi za bronasto kolajno pokazala večjo željo po zmagi in jo 39 sekund pred koncem tudi dosegla, ko je z vzvodom na roki prisilila našo borko, da se je vdala.
 

Naslednji veliki cilj OI 2020


Varovanka celjskega trenerja Marjana Fabjana se je morala tako sprijazniti s petim mestom, ki v borilnih športih, v katerih podeljujejo po dve bronasti odličji, velja za najbolj nehvaležno uvrstitev. »Ko si enkrat tako blizu žlahtni kovini, si jo seveda želiš osvojiti. Ker je nisem, sem razočarana, čeprav je tudi peto mesto vrhunski dosežek,« je priznala Apotekarjeva, ki je na poti do polfinala po vrsti ugnala Marie Branser iz Konga (z iponom), Nemko Anno Mario Wagner (z vazarijem), Južno Korejko Hyunji Yoon (z iponom) in Kitajko Zhenzhao Ma (z iponom).


Po krajšem premisleku je razkrila, da so njen naslednji veliki cilj olimpijske igre prihodnje leto v Tokiu, za katere se bo poskušala pripraviti čim bolje.
»Tokratne nastope bom vzela kot pomembno izkušnjo, ki me mora vleči naprej,« je še poudarila judoistka najuspešnejšega slovenskega kluba Z'dežele Sankaku, ki iz leta v leto napreduje in se približuje svetovnemu vrhu. Da, sezona z naslovom evropske prvakinje in petim mestom na svetovnem prvenstvu res ne more biti slaba. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije