Svetovna velesila bo poskusila znova

Zdajšnji rod slovenskih odbojkarjev se ni okinčal z olimpijskim Tokiom. Evropske reprezentance so oškodovane pri uvrščanju na OI.
Fotografija:
Odpri galerijo

Slovenski odbojkarji letos ne bodo dosanjali olimpijskih sanj. V berlinskem polfinalu kvalifikacij za tokijske igre jih je namreč ukanila Francija, prav napisano, ukanila, saj so imeli izbranci selektorja Alberta Giulianija vse v svojih rokah. Vodstvo z 2:0 v nizih in 10:8 v tretjem, imeli so niti igre, nato pa se je dogodil mrk, zaradi katerega ne bodo videli olimpijskega vzhajajočega sonca.

Za nekatere je bila to tudi zadnja priložnost za olimpijski nastop, za 35-letnega Mitjo Gasparinija, Dejan Vinčić in Alen Pajenk imata 33 let ... Prav neverjetno je, kako so se galski petelini spet izvlekli, potem ko so leta 2015 v finalu evropskega prvenstva premagali prav Slovenijo, od nje pa so bili boljši tudi na prvem kvalifikacijskem turnirju za olimpijski nastop 2020 v Gdansku. Francoskim odbojkarjem se je prikazala Marija, slovenski pa ob svoji prevladi tekmeca niso znali ugasniti do konca.

A kot poudarja kapetan Tine Urnaut, Slovenija je še enkrat dokazala, da v odbojkarskem športu postaja svetovna velesila, kar je bil cilj, ko je Korošec pred dobrim desetletjem začel igrati za reprezentanco. Tudi svetovna velesila glede na to, da stalno igra v svetovni ligi oziroma ligi narodov, od letos v najmočnejšem razredu, da člani izbrane vrste stalno igrajo in zmagujejo na največjih turnirjih proti najbolj kakovostnim ekipam.

»Odvisno je od dnevne in telesne forme, danes lahko vsak premaga vsakogar. Je pa zelo dolga pot do takšne ravni,« je poudaril 31-letni Urnaut, ki je dodal, da še ni rekel zadnje reprezentančne besede, dokler bo pač v izbrani vrsti.
 

Čuden sistem


Stalnost nastopov na visoki ravni in da se izkažejo v elitnem razredu lige narodov je misel tudi prostega igralca Janija Kovačiča. »Težko se nam bo ponovila takšna priložnost za nastop na olimpijskih igrah, kot smo jo imeli tokrat. Upam, da bomo imeli še kakšno takšno generacijo igralcev in bomo poskušali še naprej priti na igre. Sistem uvrščanja na OI pa je v odbojki res čuden, denimo tudi kot drugi na evropskem prvenstvu se nismo prebili tja (tudi evropski prvaki Srbi ne, op. p.). Ta sistem je potreben prenove, kajti v Evropi je veliko več dobrih reprezentanc kot drugje po svetu. Na olimpijskih igrah naj bi igrale najboljše ekipe, nekatere pa morebiti tja ne spadajo. Naslednji cilj bo, da se čim bolj izkažemo v ligi narodov in da ponovimo vse dobre igre. Da svetu pokažemo, da spadamo v sam vrh. Vse moči bomo morali preusmeriti v ligo narodov, ker letos tako ali tako nimamo več nobenega tekmovanja,« je navrgel najboljši libero lanskega evropskega prvenstva.

Slovenski odbojkarji bodo z dvignjenimi glavami šli tudi v naslednje izzive, v ligi narodov bodo nastopili na petih turnirjih, od 22. maja do 21. junija na Poljskem, Kitajskem, v Iranu in Bolgariji, od 5. do 7. junija pa bo elitno odbojkarsko tekmovanje obiskalo tudi Slovenijo. Giulianijevi fantje se bodo merili z Rusijo, Francijo in Kanado.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije