SAJ NI RES, PA JE

Svetovna boksarska zveza nategnila Emo Kozin

Objavljeno 15. februar 2020 12.28 | Posodobljeno 15. februar 2020 12.28 | Piše: Miha Šimnovec

Dvoboj naše šampionke za diamantni pas padel v vodo, Slovenci pa so tega že plačali. Predstavnik WBC trdi, da so 9000 evrov vrnili, a denarja ni nikjer, Janez Flere napoveduje tožbo.

Ema Kozin je po točkah ugnala Švedinjo Mario Lindberg, ki po mnenju pristojnih pri WBC ni bila ustrezna tekmica za diamantni pas. FOTO: Blaž Samec
Zveza WBC (World Boxing Council) je ena od štirih najpomembnejših profesionalnih boksarskih organizacij na svetu, za mnoge poznavalce te plemenite borilne veščine je med vsemi celo številka ena. V težki kategoriji so si njen šampionski pas lastili tudi legendarni Mohamed Ali, Mike Tyson, Lennox Lewis in Vitalij Kličko, zdajšnji kralj pa je Deontay Wilder, ki bo čez teden dni v Las Vegasu naziv svetovnega prvaka branil proti Tysonu Furyju.
image
Ema Kozin je po točkah ugnala Švedinjo Mario Lindberg, ki po mnenju pristojnih pri WBC ni bila ustrezna tekmica za diamantni pas. FOTO: Blaž Samec

Z naslovom mednarodne prvakinje v srednji kategoriji pa se je pred dobrima dvema letoma po omenjeni različici ovenčala slovenska princeska Ema Kozin, ki bi morala 6. oktobra lani v Stožicah boksati še za diamantni pas združenja WBC. Njen trener Rudolf Pavlin je pri Malteju Müllerju Michaelisu, pristojnem za ženski boks pri omenjeni zvezi, že naročil izdelavo prestižne lovorike in zanjo odštel nič manj kot 10.250 ameriških dolarjev.
 

Transakcija ni bila izvršena


Zanjo bi se morala Kozinova, ki ima v poklicni statistiki 18 zmag (9 z nokavtom) in 1 neodločen izid, udariti s Femke Hermans (9 zmag, 3 s k. o., 3 porazi). Ker je nato izkušena Belgijka odpovedala dvoboj, so prireditelji nadomestno tekmico našli v še izkušenejši Švedinji Marii Lindberg (19 zmag, 10 s k. o., 2 neodločena izida, 6 porazov). Toda nato se je začelo zapletati. Odgovorni pri WBC so ocenili, da 42-letna Skandinavka ni primerna nasprotnica za takšen obračun oziroma za takšen pas.

Po njihovem bi se morala Ema pomeriti z Američanko Franchon Crews Dezurn (6 zmag, 2 s k. o., 1 poraz), a se organizatorji niso strinjali, ker so se pač že dogovorili z Lindbergovo. Ker sta obe strani vztrajali vsaka na svojem bregu, seveda niso našli skupnega jezika. Zaradi tega pri omenjenem združenju tudi niso dali na voljo drag(ocen)ega diamantnega pasu. Do tu vse lepo in prav, toda Malte Müller Michaelis je po začetnih izgovorih, češ da ni kriv za nastali zaplet, vendarle zagotovil, da bo vrnil denar, česar pa doslej (še) ni storil.
6. oktobra lani je Kozinova premagala Lindbergovo.


No, 38-letni Nemec trdi, da je dobrih 10.000 ameriških zelencev slovenskemu podjetju CFC Sports d.o.o., katerega direktor je Janez Flere, že nakazal 16. oktobra lani. Kot dokaz za izvršeno plačilo ponuja izpisek bančnega prenosa v višini 9.070 evrov, vendar pa ta vsota vse do danes še ni priromala na sončno stran Alp, kar že pošteno kodra živce vsem oškodovanim, s Fleretom in Pavlinom na čelu. Ko sta preverila na banki, ali se nemara denar ni kje zataknil, sta izvedela, da Maltejevo dokazilo sploh ni merodajno, saj da gre za navadni nalog, ki ga lahko naročiš, vendar takoj zatem tudi prekličeš.

»To zato še ne dokazuje, da je bila transakcija res izvršena,« zmajuje z glavo Flere, izjemno razočaran nad Müllerjem Michaelisom kakor tudi nad (drugimi) odgovornimi pri združenju WBC, od katerih niti v najhujših sanjah ne bi pričakoval takšnih igric.
 

Telefoni ostali nemi


»Potem ko so nam sprva zatrjevali, da je zagotovo prišlo do nesporazuma, in obljubili, da bomo dobili povrnjen ves denar, so se čez čas – ko smo pritisnili nanje v želji, da bi nam vrnili, kar nam pripada – nehali odzivati na naša elektronska sporočila in telefonske klice. Občutek imam, kot da ščitijo Malteja, ki pa ne govori resnice,« za boksarskega nadzornika in novinarja iz Hamburga ne najde lepe besede direktor podjetja CFC Sports. Čez Müllerja Michaelisa benti tudi Emin menedžer Mirko Skoko, ki živi in deluje v Nemčiji.

»Od različnih ljudi sem že slišal, da je Malte namazan z vsemi žavbami, kar smo zdaj na žalost občutili na lastni koži. Zato nam ne preostane drugega, kot da v Nemčiji najamemo odvetnika in ga tožimo,« je napovedal Skoko, Flere pa je pribil, da bodo proti Müllerju Michaelisu podali tudi kazensko ovadbo zaradi ponarejanja dokumentov. Za nameček bodo vložili tožbo zoper združenje WBC.
Vztraja, da je denar vrnil
Po več poskusih smo vendarle priklicali Malteja Müllerja Michaelisa v Nemčiji. Večkrat je ponovil, da je ves denar (9070 evrov) vrnil 16. oktobra lani. »Kljub temu mi iz podjetja CFC Sports še vedno grozijo, da me bodo tožili. Toda zakaj? Saj sem jim že plačal. Ne razumem, v čem je problem in kaj pravzaprav hočejo, saj še nisem slišal, da bi denar kar tako izginil neznano kam,« se je čudil 38-letni Nemec. Ker je želel končati vse skupaj, je bil – kot nam je dejal – pripravljen še enkrat nakazati celotno vsoto. »Veste, od nekaj več kot 9000 dodatnih evrov že ne bom obogatel, po drugi strani ne bi postal reven, če bi ostal brez njih. Toda pri WBC niso želeli, da bi še enkrat plačali, češ da nas nihče ne bo prinašal naokrog,« je poudaril Müller Michaelis.


»Nočemo ničesar drugega, kot da nam vrnejo denar, ki smo jim ga dali,« je sklenil Pavlin, trener Kozinove, ki se bo drevi v Donauwörthu pri Augsburgu proti Srbkinji Radani Knežević borila za 19. profesionalno zmago. 
Deli s prijatelji