NOGOMET

Stožice pričakujejo spektakla

Slovenska reprezentanca v kvalifikacijah za EP optimistično proti tekmi s Poljsko. Črnigoj, Iličić, Šporar, Stojanović in Verbič naslednjič v še boljših klubih?
Fotografija: Domen Črnigoj je bil prvo ime večera, na igrišču pa prehiter za latvijske tekmece. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Domen Črnigoj je bil prvo ime večera, na igrišču pa prehiter za latvijske tekmece. FOTO: Reuters

RIGA –  Zadnja akcija slovenske nogometne reprezentance je bila res dolga kot ponedeljek. Slovenska odprava se je vrnila iz Rige malo pred 5. uro zjutraj, toda na letalu ni bilo slabe volje. Tudi navijači so imeli kaj videti: v skupini G je padlo kar 14 golov, debelo tretjino so jih prispevali Slovenci v Latviji. Kvalifikacije za EP so opazno manj izenačene kot Uefina liga narodov, izjema je prav slovenska skupina G, kjer bo grmelo vse do konca novembra.
 

Prače in kopja


Ob Baltskem zalivu se je potrdilo več domnev. Dobro da selektor Matjaž Kek ni močno posegal v začetno enajsterico, ki je odpovedala v Celovcu. Na ta način njegova ekipa dobiva prepoznavno podobo, počasi, toda zanesljivo se premika po poti mundialske izpred desetih let. Ključno vprašanje junijske akcije je vendarle: koliko je bila Latvija slaba in Slovenija dobra in koliko je bila tri dni prej Avstrija odlična in Slovenija brezvoljna?
Domen Črnigoj je bil prvo ime večera, na igrišču pa prehiter za latvijske tekmece. FOTO: Reuters
Domen Črnigoj je bil prvo ime večera, na igrišču pa prehiter za latvijske tekmece. FOTO: Reuters

Latvijski selektor Slaviša Stojanović nam je po tekmi v Rigi razkril popolno odsotnost ambicij med njegovimi igralci, ki so v resnici padli brez izstreljenega naboja. Nemogoče je bilo, da bi s pračami in kopji kakor koli ogrozili zmago Kekove težke artilerije. Stojanović se lahko Keku le zahvali, da je po uri igre potegnil ročno zavoro in končni izid ni krenil proti dvomestni številki. Avstrija je kljub vsemu razgalila veliko, kapetan Bojan Jokić nam je ponudil razlog za poraz v Celovcu: dober si toliko, kolikor ti pusti nasprotnik.

Kdo ve, morda se je Avstrija prebudila, do konca ciklusa ne bo oddala veliko točk in je glavna kandidatka za končno 2. mesto. Upajmo, da bo ostala zgolj pri statusu kandidatke za euro 2020 in ji bo veselje pokvarila prav Slovenija. Kek je namreč septembra že pripravil senzacijo. Pred desetimi leti je prav septembra padla Poljska, začel se je odkriti pohod proti Južni Afriki. In tudi tistega leta se je že zdelo – kot po petkovi tekmi z Avstrijo –, da je vsega konec že spomladi in lahko Kek ekspresno pripravi kovčke.
 

Poljski zvezdniki


V nogometu ničesar ni mogoče napovedati z gotovostjo, morda le dejstvo, da bo več slovenskih reprezentantov stopilo v september s kakšno skrbjo manj in s kakšnim evrom na bančnem računu več. Črnigoj, Iličić, nemara tudi Šporar, Stojanović in Verbič, morda še kdo.


Sproščeni in skrbi rešeni igralci – to je sanjski scenarij za selektorja Keka, ki bo imel po tradicionalnem oddihu v Dalmaciji približno dva meseca časa za iskanje optimalnih rešitev za napad na slovanske zvezde, kakršne so Lewandowski, Piatek, Zielinski, Milik. Poljska v štirih tekmah še ni prejela gola, brez praske je preživela tudi Dunaj in Skopje! Naslednji izziv v razprodanih Stožicah se zdi kot nalašč za konec tega imenitnega niza.

Nekaj drži že danes: Slovenci so si zagotovili trimesečni mir za septembrski napad na Poljsko in Izrael, v Rigi pa najlepše povabili navijače na tridnevno akcijo, ki bi lahko odgovorila na vprašanje o potnikih na euro 2020 iz skupine G. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije