ALPSKO SMUČANJE

Štajerka vse bolj samozavestna

Ilka Štuhec ima visoke cilje, v St. Moritzu jo čaka superveleslalom. Po slabi predstavi v ZDA bo vtis v Val d'Iseru popravljal Žan Kranjec.
Fotografija: Ilka Štuhec pravi, da je ključno, da postaja vse bolj sproščena. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Ilka Štuhec pravi, da je ključno, da postaja vse bolj sproščena. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Ilka Štuhec je uspešno prestala krstni nastop po poldrugem letu tekmovalne odsotnosti v svetovnem pokalu. Po treh preizkušnjah alpskih smučark v Kanadi, na katerih je dosegla 6., 14. in 10. mesto, ji je trener Grega Koštomaj pred nadaljevanjem namenil dva dni premora. Danes jo v St. Moritzu čaka nova tekma, superveleslalomska, jutri pa se bo podala še na paralelni slalom, na katerem bodo tekmovale še Ana Bucik, Meta Hrovat in Maruša Ferk.

»Začrtala sem si visoke cilje, od sebe sem pričakovala veliko. Iz nastopa v nastop sem bila bolj zadovoljna, imam pa še rezerve. Ključno je, da pridobivam samozavesti in da sem vse bolj sproščena,« pravi Štuhčeva, ki je pokazala, da je odlična v drsalnih delih, v tehnično zahtevnejših pa ima prostor za napredek. Medtem ko se je Mariborčanka vso minulo sezono in dve pripravljalni obdobji ukvarjala z okrevanjem po poškodbi in operaciji ter se osredotočala na vadbo, niti konkurenca ni počivala, temveč pilila ostrino. Začrtano je Ilkinim tekmicam v zadnjem pripravljalnem obdobju odlično uspelo. »Vse kakovostno trenirajo, iščejo dobre razmere, nič več ni skrito, vrh svetovnega smučanja se je razširil,« je konkurenco ocenil Koštomaj.

Kranjec nič več jezen

Preskok bo jutrišnja tekma v paralelnem slalomu, za katerega bo treba uspešno prestati kvalifikacije. Štuhčevi se bodo pridružile še tri reprezentančne kolegice, ki so bile nazadnje v tekmovalnem ritmu pred dvema tednoma v ZDA, od koder so prišle sklonjenih glav, saj razen Ferkove (22. v slalomu) niso osvojile točk. »Ker so bili rezultati pod pričakovanji, je samozavest gotovo nekoliko padla, a vsaka je pokazala tudi kakšen dober odsek,« je povedal glavni trener reprezentance Denis Šteharnik, ki je z dekleti ta teden treniral v Italiji.

Tudi prvo ime slovenskega moškega smučanja Žan Kranjec je ZDA zapustil razočaran, saj je na uvodnem veleslalomu sezone s 26. mestom močno zaostal za svojimi cilji. »Bil sem jezen, vendar sem hitro usmeril pozornost k naslednji tekmi. Tista v Beaver Creeku mi ni dobro uspela. Na prvi progi sem smučal solidno, čeprav sem po polovici povozil kamen. Na drugi pa sem hitro po startu naredil napako, ki mi je vzela veliko časa,« je podoživel nastopa preteklega vikenda. Po treningu v Alta Badii se na današnji veleslalom v Val d'Isere odpravlja lačen dokazovanja. Poleg Kranjca bo startal še ​Štefan Hadalin, ki bo tekmoval tudi na jutrišnjem slalomu, na katerem se bo Vrhničanu pridružil še Jakob Špik iz ekipe za evropski pokal. Mojca Finc

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije