TEKMOVALNI DIREKTOR

Spregovoril je Beni Matti. To je povedal o njegovi Ilki in Tini

Objavljeno 12. februar 2019 17.19 | Posodobljeno 12. februar 2019 17.41 | Piše: Mojca Finc

Beni Matti, tekmovalni direktor pri Stöckliju, skrbi za 10 smučarjev na SP. S Štuhčevo ločujeta zasebnost in tekmovanja.

Takole se je Ilka Štuhec veselila na slovenskem sprejemu v Åreju s kurenti 311, ki so jo spodbujali že v St. Moritzu 2017. FOTO: Mojca Finc
ÅRE – Potem ko je Ilka Štuhec okrog vratu prejela zlato snežinko za naslov svetovne prvakinje v smuku, je razrezala torto in nazdravila z vodstvom smučarske zveze, svojo ekipo, predstavniki medijev in navijači v trgovini enega od pokroviteljev reprezentance v Åreju.
image
Beni Matti je tekmovalni direktor pri Stöckliju in srčni izbranec Ilke Štuhec. FOTO: Peter Gerber Plech

Zatem so jo počastili še pri proizvajalcu smuči Stöckliju. Švicarji so vnovič dobili najlepšo reklamo na belih strminah, lovorike se je razveselil tudi tekmovalni direktor Beni Matti, sicer partner Mariborčanke.
 

Garaški serviser Aleš Sopotnik


»Dober dan, kako si?« me pozdravi Bernhard Matti, krajše Beni, 38-letni nekdanji smučar iz Švice, ki zaradi tekmovalnih izkušenj do podrobnosti pozna beli cirkus. Deset let dela za Stöckli, na položaju tekmovalnega direktorja pa je četrto sezono.

Svetovno prvenstvo v Åreju je po tistem v St. Moritzu 2017 in olimpijskih igrah v Pjongčangu njegovo tretje veliko tekmovanje v tej vlogi. Pravi, da je vedno živčen, ko je na startu kateri od Stöcklijevih smučarjev: »Vedno si želim, da pokažejo, da oprema deluje.« Nič manj ni njegova živčnost izrazita, kadar tekmuje njegova izbranka, je pa vsakič situacija posebna. »Moraš ločevati zasebni in poslovni del,« je kratko in jedrnato dejal sogovornik, ki je na poti 200 dni na leto.
image
Trije smučarji so prejšnji teden na prizorišču SP testirali, katere smuči so najhitrejše. Tudi za Štuhčevo. FOTO: Peter Gerber Plech

Te dni ima na Švedskem veliko dela, a v tem uživa. Veliko je koordinacije med serviserji, testnimi smučarji in tekmovalci, odide na ogled v izvidnico, meri temperaturo, opazuje razmere ... »Po ogledu gremo v delavnico za pripravo smuči, preverimo material, pogovorimo se, kaj naj spremenimo v opremi glede na razmere. Po koncu treninga ali tekme, na kateri opazuješ, kako se odziva oprema, počakaš tekmovalce z njihovimi vtisi. Sledijo analiza in pogovori, kaj bomo naredili za naslednjič, povežemo se tudi s proizvajalci maž, ali so morda prišli do kakšnih ugotovitev, ki jih mi še nimamo, svoje rezultate zaupa testna ekipa,« je spregovoril o hitrih odzivih, ki so v spreminjajočih se razmerah zelo pomembni.
image
Takole se je Ilka Štuhec veselila na slovenskem sprejemu v Åreju s kurenti 311, ki so jo spodbujali že v St. Moritzu 2017. FOTO: Mojca Finc

Tudi pri delu s Štuhčevo je proces enak. Za njenega serviserja Aleša Sopotnika pravi, da je zelo izkušen in strasten do dela, ki ga opravlja. »Zelo sem vesel, da ga imamo. Garač je, zelo natančen pri vsaki svoji potezi.«
 

Do naslova s smučmi s SP 2017


Po navadi se odločijo na tekmi uporabiti smučko, ki se na testih na prizorišču izkaže za najhitrejšo. »Zgodi pa se tudi, da smučar zaupa točno določeni, tisti, na kateri je zmagal. Tekmovalci so različni. Tina Maze je, denimo, vedno dala odličen odziv, izbor in pripravo pa je povsem zaupala serviserju. Na start je šla s prepričanjem, da ima najhitrejše smuči.
Tekmovalci so različni. Tina Maze je, denimo, vedno dala odličen odziv, izbor in pripravo pa je povsem zaupala serviserju. Ilka ji je podobna, 100-odstotno zaupa Alešu.


Viktoria Rebensburg
je drugačna, bolj varno se počuti, če ona sprejme odločitev. Ilka je podobna Tini, 100-odstotno zaupa Alešu,« je razkril. Štuhčeva si je naslov svetovne prvakinje v smuku priborila s smučmi, s katerimi je stala na stopničkah v svetovnem pokalu prejšnji mesec v Cortini, z istimi je osvojila tudi prvi naslov v St. Moritzu 2017.

Stöckli ima v svoji družini 18 tekmovalcev, deset se jih dokazuje na tem SP. Dva sta se poškodovala – Martin Čater in Laurenne Ross. Zanimivo, zgodovina sodelovanja švicarskega opremljevalca in slovenske reprezentance je dolga več kot desetletje. Prvi, ki so presedlali na njihovo znamko, so bili Andrej Jerman, Rok Perko in Alek Glebov v sezoni 2006/07. Pozneje se jim je pridružila Mazejeva, pa Boštjan Kline, Štuhčeva in drugi.
38
let je star Bernhard Matti.


»Smo majhno podjetje. Naša prednost je povezanost, tesno sodelovanje. Če se kdo poškoduje ali odstopi, se pozna, da imamo enega manj, ker nimamo veliko smučarjev. V delovnem procesu pa smo hitri in zelo odzivni, hitro se vse dogovorimo,« je še dodal Beni Matti, ki se je od Štuhčeve poslovil dan po kolajni, saj je Mariborčanka tedaj že odpotovala domov. 
Deli s prijatelji