NOGOMETNE ZDRAHE

Sporočilo NZS Keku: V težavah boš sam

Slovenska nogometna reprezentanca v celoletnem vrtiljaku težav. Porazno v ligi narodov, načeti odnosi, sporne upokojitve nosilcev igre.
Fotografija: Kevin Kampl je svojo zadnjo tekmo v slovenskem dresu odigral 6. septembra proti Bolgariji v Stožicah (1:2). Foto: Roman Šipić
Odpri galerijo
Kevin Kampl je svojo zadnjo tekmo v slovenskem dresu odigral 6. septembra proti Bolgariji v Stožicah (1:2). Foto: Roman Šipić

LJUBLJANA – Nad slovensko nogometno reprezentanco se v tem letu zgrinjajo nove in nove skrbi. Po imenovanju medtem že bivšega selektorja Tomaža Kavčiča se je začela nova zgodba izbrane vrste, v ospredju pa so bile predvsem hude posledice po nespretnem izvajanju procesa menjave generacije.

Problem št. 1: Cesar

Na začetku svojega kratkotrajnega mandata se je Kavčič odrekel kapetanu in rekorderju po nastopih v reprezentančnem dresu Boštjanu Cesarju (101 nastop, 10 golov). Resda je Cesar letos dopolnil 36 let, a je še vedno član italijanskega prvoligaša Chieva (pogodbo ima do poletja 2019). Poleti je prestal operacijo kolena, oktobra pa se je vrnil v trenažni proces. Toda spomladi še nikakor ni nameraval končati reprezentančne kariere, ob zanj presenetljivi odločitvi Kavčiča pa je ohranil gosposko držo in se dostojanstveno poslovil na prijateljski tekmi z Belorusijo. Hoteli priznati ali ne, to je bila prva večja napaka Kavčiča v vlogi selektorja. Bilo bi koristneje, da bi Cesija zadržal kot avtoriteto in povezovalca v slačilnici, saj je bil izkušeni Ljubljančan pripravljen pomagati nacionalnem moštvu tudi iz drugega plana, torej s klopi za rezervne igralce.

Problem št. 2: Birsa

Dvaintridesetletni Valter Birsa, standardni član udarne postave Chieva (pogodbo ima do 2021.), je že na prvi letošnji akciji zaznal (90 nastopov, 7 golov), kam je zapihal veter, in se po omenjeni marčevski tekmi z Belorusijo, ko je odigral en polčas, od izbrane vrste poslovil kar sam. Seveda lahko odgovorni sprejete odločitve igralcev sprejmejo z razumevanjem, češ da je treba spoštovati osebno izbiro. Ob tem da nikakor ne gre siliti igralcev, da bi še naprej igrali za državno reprezentanco, če ne gojijo več te želje. Toda eno je diplomatsko nastopanje za javnost, drugo pa realnost znotraj svetega moštva. Je kdo Birso sploh poskušal prepričati, da ostane v ekipi vsaj za tekmovanje v ligi narodov, da pomaga pri procesu pomlajevanja podobno kot Cesar?​

Problem št. 3: Oblak

Zastavonoša pomlajene ekipe bi moral ob Josipu Iličiću (30 let, Atalanta), ki igra najboljši nogomet v karieri, biti vratar Jan Oblak, 25-letni zvezdnik Atletico Madrida, v zadnjih letih eden najboljših čuvajev mreže na svetu. Toda Škofjeločan je takoj izrazil nestrinjanje s Kavčičem (v prvi vrsti glede načina izbora kapetana) in sporočil, da ne misli igrati v državnem dresu pod njegovo taktirko. Danes nihče na Nogometni zvezi Slovenije ne more z gotovostjo povedati, ali bo Oblak sploh še odigral kakšno tekmo za slovensko reprezentanco.

Problem št. 4: Kampl

Svoj negativni vrhunec je doživel tudi odnos Kevina Kampla do reprezentance. Osemindvajsetletni vezist Leipziga je na višku svojih moči, v izbrani vrsti pa je trpel že zaradi nesoglasij z bivšim selektorjem Srečkom Katancem glede njegove vloge na igrišču. Vse skupaj se je nadaljevalo pod novim strokovnim vodstvom, čeprav je na neki način veljal za Kavčičevega nogometnega sina iz selekcije do 21 let. Kampl je po doživetem na letošnjih tekmah reprezentance izgubil motiv igranja za Slovenijo. Po znanih informacijah (menda po telefonu, brez vsaj izjave za javnost) je to sporočil na nespoštljiv način do NZS, soigralcev, reprezentance kot celote in navijačev.

Problem št. 5: NZS

Danes je reprezentanca brez stalnega selektorja in trdnega jedra ekipe, ki bi premoglo osrednjo vertikalo vratar-poveljnik obrambe-osrednji vezist-golgeter. Lahko ugotavljamo, da proces pomlajevanja še traja, vodstvo Nogometne zveze Slovenije pa se zanaša na to, da bo Matjaž Kek, če sprejme ponudbo za selektorski mandat, pomenil rešitev za vse težave. Glavni greh šefov krovne organizacije je, da niso poskrbeli za popolno podporo Kavčiču, temveč so ga pustili povsem samega, ko je iskal odgovore na najbolj občutljiva vprašanja v procesu menjave rodu (pogovori z najbolj izkušenimi igralci, izbira mehkega ali trdega načina pri spremembah, ohranjanje kulta reprezentance, prepozno in čez noč opravljeno imenovanje Milivoja Novakovića za vodjo reprezentance, komunikacija znotraj hiše in z mediji oziroma javnostjo). Predsednik NZS Radenko Mijatović je storil strateško napako, ko je odšel v Madrid na sestanek z Janom Oblakom brez selektorja Kavčiča. S tem je porušil vso hierarhijo v reprezentanci, razkril odnos do selektorja in Kavčičevemu nasledniku nehote poslal jasno sporočilo: če ne bo šlo po pričakovanjih, boš ostal sam v težavah in s posledicami. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije