NOGOMET

Šporar lovi Berića in Semenika

Ljubljanski nogometaš v Bratislavi ne popušča. Odlično formo želi ohraniti do tekem v Celovcu in Rigi.
Fotografija: Andraž Šporar je nekoč zabijal gole v Ljubljani, v tej sezoni blesti na Slovaškem. FOTO: Slovan Bratislava
Odpri galerijo
Andraž Šporar je nekoč zabijal gole v Ljubljani, v tej sezoni blesti na Slovaškem. FOTO: Slovan Bratislava

LJUBLJANA – Kdo ve, kako visoko bo posegel Andraž Šporar, najučinkovitejši slovenski nogometaš, ki zabija gole v majicah Slovana iz Bratislave in članske reprezentance. Ljubljančan (p)ostaja strelski kralj slovaškega prvenstva.
Andraž Šporar je nekoč zabijal gole v Ljubljani, v tej sezoni blesti na Slovaškem. FOTO: Slovan Bratislava
Andraž Šporar je nekoč zabijal gole v Ljubljani, v tej sezoni blesti na Slovaškem. FOTO: Slovan Bratislava

Napadalci živijo od golov in zdi se, kot da Šporar v Bratislavi živi dve življenji, in ne le enega, tako učinkovit je v majici Slovana. Na 28 tekmah je zabil 26 golov in omogočil šest zadetkov tudi soigralcem. Če bi se omejili na tamkajšnjo Fortuna ligo, gre za razmerje 22 tekem, 21 golov, 4 podaje za gol! Zadetki prinašajo večjo samozavest, ta še pogumnejšo igro in – gole.

Ni čudno, da nam je Špoki pred tekmama z Izraelom in Severno Makedonijo zatrdil, da pričakuje gol tudi pod taktirko selektorja Matjaža Keka. V Haifi ga je zabil, v Stožicah je mojstrsko poslal v ogenj Miho Zajca, s katerim sta nekoč omrežila navijaško skupino Green Dragons. »V Bratislavi mi gre res kot po maslu, a ne le meni, ampak celotnemu klubu, ki se dviga in vrača tja, kjer je že bil. Stadion Tehelno pole, na katerem je leta 2009 zmagala Slovenija, je letos novozgrajen, igranje pred našimi navijači je postala sanjska izkušnja. Ne bomo se ustavili, čeprav imamo na lestvici 16 točk prednosti pred Žilino, odlično formo moram ohranjati vse do junijskih tekem v Celovcu in Rigi,« sporoča Šporar. Zanimivo, na zadnjih desetih tekmah slovaškega prvenstva le enkrat ni zabil gola ...
 

Na pragu rekorda


Tudi konec tedna je bil natančen, ko je Dunajski Stredi zabil gol za končnih 3:1, s čemer je dodatno razveselil navijače; derbiji s klubom iz dela Slovaške z madžarskim prebivalstvom vselej prinašajo dodaten naboj. Del vsakokratnega repertoarja slovaških novinarjev je tudi Šporarjev lov na rekordnih 29 golov Roberta Semenika. Do konca slovaškega DP je namreč še osem krogov.

»To me sprašujejo na vsakem koraku. Dokler moji goli prinašajo točke klubu in razveseljujejo navijače, bom zadovoljen,« je dodal Šporar. Ob pogledu na njegov učinek v sezoni 2018/19 se zdi ocenjena tržna vrednost na specializiranem portalu Transfermarkt smešna; 900.000 evrov za 25-letnega napadalca s tako imenitno statistiko je morda petina ali desetina vsote, ki jo bo poleti zahteval Slovan za morebitno predčasno prekinitev pogodbe z Ljubljančanom, ki velja do junija 2022. Šporar si lahko pri svoji starosti obeta najmanj dva bogata prestopa.

Njegovih 21 golov resda ni najboljši strelski dosežek slovenskega legionarja na evropskih igriščih. Robert Berić si je leta 2015 zaslužil prestop v Francijo s 27 doseženimi goli v majici dunajskega Rapida. Prva Šporarjeva tarča je torej Berić, 27-letni krški napadalec, ki se počasi, a zanesljivo vrača v ospredje tudi v Saint Etiennu. Berić je v ponedeljek odločil zmagovalca na zahtevni tekmi z Nîmesom in St. Etienne vrnil na visoko četrto mesto francoske ligue 1.

Mimogrede: Šporar in Berić imata več skupnih točk, ne le filigranskega občutka za gol; njun zastopnik je izolski menedžer Amir Ružnić. Če bi zgodovinski primerjavi dodali še utež jakosti posameznega prvenstva, bi nemara tako Šporarjev kot Berićev dosežek vendarle zaostala za 17 goli, kolikor jih je v sezoni 2010/11 v prvi nemški ligi zabil Milivoje Novaković v majici Kölna. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije