ROKOMET

Spitzenkandidat RZS zveneče ime

Danes bi lahko dobili novega selektorja. Če ne bo zelene luči, bo sprejet načrt B.
Fotografija: Ljubomir Vranješ je bil kot igralec s Švedsko svetovni in evropski prvak, s Flensburgom je kot trener osvojil ligo prvakov. Manj uspešno je vodil Veszprem in Madžarsko. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Ljubomir Vranješ je bil kot igralec s Švedsko svetovni in evropski prvak, s Flensburgom je kot trener osvojil ligo prvakov. Manj uspešno je vodil Veszprem in Madžarsko. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Nekaj je treba priznati Rokometni zvezi Slovenije. Podatke o pogovorih z morebitnimi kandidati za novega selektorja skriva kot kača noge. Veliko bolje od tajne seje, na kateri je pred 15 dnevi dala rdeči karton Veselinu Vujoviću. To je v majhni Sloveniji, kjer se po navadi vse ve, kar podvig. Tudi najbolje obveščeni viri iz zakulisja tokrat tavajo v jesenski megli. Zatišje pred neurjem pa je kvas za domišljijo. Bo danes vendarle konec ugibanja?

Čez 30 dni bo Slovenija odigrala prvo tekmo na EP v Göteborgu proti Poljski. Čez 15 dni bo začela priprave v Zrečah. Selektorja še nima. Ugibanja je bilo v zadnjih dveh tednih ogromno, po zadnjih informacijah pa je položaj približno takšen. Predsedstvo RZS ima že nekaj časa favorita, ta naj bi bil pripravljen sprejeti izziv in naj bi bil zadovoljen tudi s finančnimi pogoji, a mora najprej dobiti zeleno luč svojih delodajalcev. Zato tudi tako dolgo čakanje.

Spitzenkandidat pa naj ne bi bil kar nekdo iz množice kruhoborcev, ampak človek, ki je že vtisnil velik pečat v evropski rokomet. Da to ne bo Juan Carlos Pastor iz Szegeda, je znano že dolgo. Po nekaterih trditvah je favorit vsaj enkrat (ali večkrat) osvojil ligo prvakov. Če to drži, bi lahko bil Ljubomir Vranješ, ki je s švedskim Kristianstadom že izpadel iz lige prvakov; to je osvojil s Flensburgom. Talant Dušebajev naj bi že povedal, da ga to ne zanima in da predlaga Uroša Zormana, pomočnika v Kielcah. Trikrat je bil evropski prvak Dagur Sigurdsson, ki zaradi družinskih razlogov ne more prevzeti dela. Dvakrat je z Zagrebom na rokometni Mt. Blanc stopil Zdravko Zovko, nekdanji trener Celja, ta čas pomočnik pri evropskih prvakinjah iz Györa. Montpellier je dvakrat na vrh popeljal Patrice Canayer, lani s Kavtičnikom, prej pa je vodil Mačkovška, Dolenca, Gabra, Gajića, Prošta in M. Žvižeja. Morda se je po 25 letih dela v Montpellieru zasitil rutine. Največ lovorik, kar šest, ima Valero Rivera, selektor Katarja, s katerim mu gre krivulja navzdol in bi morda rad prišel nazaj v Evropo. Ligo prvakov so v zadnjem desetletju od aktivnih trenerjev osvojili še David Pisonero (Vardar), Raul Gonzalez (PSG) in Xavi Pascual (Barcelona).

Danes seja predsedstva

V ljubljanskem hotelu InterContinental bo danes (ob 17. uri) 67. redna seja predsedstva RZS. Sklicana je bila še pred odločitvijo o Vujovićevi odstavitvi, tri točke dnevnega reda ne napovedujejo nič zanimivega, mogoče pa je srž skrita v 3. tekoče zadeve in razno. Če bo želeni strateg dotlej dobil zeleno luč, bo predsednik Franjo Bobinac gotovo rad obelodanil novico in spustil beli dim z najvišje stavbe v središču glavnega mesta. Če ne, bo morala biti do konca tedna sklicana še izredna seja predsedstva, kar precej zaposlenim članom bržčas ni najbolj pogodu. Če bi se vse skupaj izjalovilo, bo luč sveta ugledal načrt B, ki je prav tako zavit v tančico skrivnosti. Glede na to, da nihče z RZS do včeraj zvečer ni poklical Branka Tamšeta, je najverjetneje, da je rezervna rešitev pomočnik selektorja Zorman, a tudi on o vsem skupaj ne ve nič.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije