Slovenski ledeni mož velik favorit Toura

Roglič dela vse, kar je v njegovi moči, da bo še naprej št. 1.
Fotografija: Primož Roglič ne beži od vloge favorita na Touru. FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Primož Roglič ne beži od vloge favorita na Touru. FOTO: Jure Eržen

Slovenec je pravi ledeni mož, izjemno težko, če že ne nemogoče, je razbrati njegova čustva. Tako so v pogovoru s Primožem Rogličem zapisali na španskem kolesarskem spletnem portalu Ciclo21, katerega novinarji so ga »ujeli« med pripravami v okolici Alicanteja. Četudi ni razkrival čustev, je pokazal svoje karte za sezono.

Z Rogličem se je ekipa Jumbo Visma v zadnjih štirih letih z obrobja svetovne serije prebila na glavni oder. S Slovencem ima številko 1 svetovne lestvice in tudi prvega zmagovalca tritedenske dirke, odkar je prevzela zapuščino nekdanjega Rabobanka. Še zdaleč pa Jumbo Visma nima le Rogliča. Če je na lanskem Giru še delovala precej nebogljeno, ko je bilo treba kapetanu pomagati v gorskih etapah, je nato na Touru, na katerem je Steven Kruijswijk osvojil tretje mesto, in na Vuelti ob Rogličevi zmagi delovala kot prava (vele)sila. V prestopnem roku se ji je pridružil še prvi nizozemski as Tom Dumoulin in na papirju se zdi kot edina zasedba, ki bi lahko prekinila prevlado Ineosa (nekdaj Sky) na dirki po Franciji, na kateri je slavil sedem zmag v zadnjih osmih letih.

A to mogoče le, če bodo vsi trije aduti za visoka mesta v skupnem seštevku Roglič, Dumoulin in Kruijswijk dirkali složno. Kolesarska srenja se sprašuje, kako se bosta ujela Rogla in njegov novi moštveni kolega. »Prvi vtisi o Dumoulinu so zelo dobri, je zelo prijeten fant in tudi izjemen športnik. Prinesel nam je veliko pozitivnih stvari in upam, da se bo letos vrnil na svojo najvišjo raven,« je Roglič povedal o Nizozemcu, ki bi moral biti njegov najhujši tekmec na lanskem Giru, a si je pri padcu v četrti etapi huje poškodoval koleno in izpustil preostanek sezone.

Zmagal bo najboljši

Letos bosta, če bo šlo vse po načrtih, na startu oba v rumeno-črnih barvah. Čeprav so v ekipi izpostavili, da ne bo le enega kapetana, je Dumoulin na decembrski predstavitvi dejal, da je Roglič lani dosegel višjo raven, kot jo je sam v najboljših časih. »Lepo od njega, da je to rekel. Ni preprosto zmagovati na tako različnih dirkah, a ne razmišljam več o tem, kot tudi ne, do kod lahko sežem. Razmišljam le o tem, kako bi se še izboljšal, zato sem na vsakem treningu popolnoma osredotočen. To sicer velja za večino vrhunskih kolesarjev. Kar pa zadeva Tour, je preprosto: zmagal bo najboljši. Zdaj, ko je do starta še nekaj mesecev, lahko vsak govori, kar se mu zahoče. A bo vedel, kam sodi, šele, ko bo tam. Ko bo to jasno, bomo razmišljali o tem, kako voditi dirko, da bi iz vseh potegnili največ,« je o razmerjih moči znotraj ekipe dejal 30-letni Kisovčan, ki je pritrdilno odgovoril na neposredno vprašanje, ali se vidi kot izrazitega favorita za zmago na Touru: »Kot sem že dejal, zmagal bo najboljši. Vsi se bomo trudili, da bi nam to uspelo, ob pogledu na moje rezultate v zadnjih letih pa ni razloga, da ne bi bil optimist.«

Roglič sicer tačas dela vse, kar je v njegovi moči, da bi bil najboljši. Po končanih pripravah v Španiji jih nadaljuje v Monte Carlu, sledijo pa še tritedenske višinske priprave. Kako dobro bo na njih »sfriziral svoj motor«, bomo videli od 8. marca na njegovi prvi letošnji dirki Pariz–Nica. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije