Slovenski konec tedna za pozabo

Na šestih tekmah najboljši rezultat 18. mesto Ilke Štuhec. V Kitzbühelu na smuku in slalomu popolna ničla naših smučarjev.
Fotografija:
Odpri galerijo

Za slovenskimi smučarji je podaljšani konec tedna za čim prejšnjo pozabo. Šest tekem za svetovni pokal se je od petka do nedelje zvrstilo v Kitzbühelu in Banskem, najboljša slovenska uvrstitev pa je bila – 18. mesto. Tega je na petkovem smuku dosegla Ilka Štuhec, ki je bila nato še 19. in 20., v moškem taboru pa so po 19. in 23. mestu Mihe Hrobata ter Boštjana Klineta v petek v superveleslalomu Slovenci kar na dveh tekmah zapored ostali brez točk.

Po 7. mestu v Zauchenseeju, prepričljivo najboljšem rezultatu v tej zimi, se je zdelo, da je Štuhčeva našla izhod iz začaranega kroga, v katerem se je znašla na začetku sezone. A Bansko ni okrepil njene samozavesti. Na vse prej kot klasičnih preizkušnjah v hitrih disciplinah – tako smuka kot včerajšnji superveleslalom so bili tehnično zelo zahtevni –, se ni znašla najbolje, uvrstitve od 18. do 20. mesta je pač ne morejo zadovoljiti.

»Nisem se počutila najbolj sproščeno. Želela sem sicer napadati, a ta proga tega ne dovoljuje, saj je ovinek za ovinkom, nato pa še nekaj ovinkov. Nisem našla ritma. Res nenavaden superveleslalom, menim, da nobena ni imela pravega občutka, tudi Mikaela se je čudila, kaj je bilo zdaj to,« je ocenila Štuhčeva, ki pa se ni izgovarjala le na progo. »Vem, kaj moram narediti, pa tega ne delam, vem, česa sem sposobna. Seveda me to muči in se sprašujem, zakaj je tako. Zakaj mi na treningu gre, na tekmi pa ne ravno najbolje? Manjka mi ta mali, a hkrati veliki klik samozaupanja, in Bansko pri tem ni ravno pomagalo,« je dejala naša najboljša smučarka, ki je koncu tedna v Bolgariji prisodila ubogo trojko, njene prve misli po koncu zadnje tekme pa so bile: »Hvala bogu, da je mimo. Gremo naprej.« Svetovni pokal se bo konec tedna nadaljeval s hitrima disciplinama, a smuk in superveleslalom bosta v Sočiju vendarle bolj klasična.

V Banskem je Mikaela Shiffrin še povečala vodstvo v seštevku svetovnega pokala, saj je slavila dve zmagi, v petek in včeraj, v soboto pa je bila četrta. Tedaj so se pred njo zvrstile kar tri Italijanke: Elena Curtoni, Marta Bassino in Federica Brignone.
 

Mayer junak Kitzbühela


Junak Kitzbühela 2020 je postal Matthias Mayer. Olimpijski prvak v smuku iz Sočija 2014 in superveleslalomski iz Pjongčanga 2018 je na 80. pokalu Hahnenkamm prišel še do najprestižnejše zmage v svetovnem pokalu. »O zmagi na smuku v Kitzbühelu ne sanja le vsak avstrijski smučar, ampak prav vsak smučar. Nisem razmišljal o tem, ali lahko zmagam, ko sem v cilju zagledal zeleno luč, pa sem bil presrečen. Slaviti pred domačimi navijači je res izjemno,« je dejal Mayer, ki je za 22 stotink sekunde Beatu Feuzu preprečil prestižni dvojček zmag Wengen-Kitzbühel.

Slovenci so bili porazni, na smuku je bil najboljši Boštjan Kline na 43. mestu, v slalomu sta tako Žan Kranjec (53.) kot Štefan Hadalin (55.) ostala brez finala. Slednji je drugič v karieri startal med najboljšo petnajsterico, zaostal pa kar 2,79 sekunde za presenetljivo vodilnim po prvem delu, 19-letnim Lucasom Braathnom. Norvežan v finalu ni zdržal in je zdrsnil na 4. mesto. Zmagal je Daniel Yule pred Marcom Schwarzem in Clementom Nöelom

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije