GOLF

Slovenske tigrice grizejo v golfu

Cvetenje kljub le štirim poklicnim igralcem in dvema igralkama. Katja Pogačar in Pia Babnik na tujem mešata štrene tekmicam.
Fotografija: Katja Pogačar je dobra v kratki igri in na zelenicah. FOTO: Ohio State
Odpri galerijo
Katja Pogačar je dobra v kratki igri in na zelenicah. FOTO: Ohio State

LJUBLJANA – Slovenski igralci golfa niso tigri kot Tiger Woods, zato pa so Slovenke tigrice. Pa ne tiste iz rokometnega kluba Krim. Katja Pogačar na svetovnih zelenicah za golf prestavlja mejnike, marca je na turnirju serije LET, Ladies European Tour, v avstralski Canberri z drugim mestom zapisala novo najboljšo znamko v zgodovini slovenske igre s palico in žogico.
Katja Pogačar je dobra v kratki igri in na zelenicah. FOTO: Ohio State
Katja Pogačar je dobra v kratki igri in na zelenicah. FOTO: Ohio State

Kajti upoštevati je treba tudi dejstvo, da v konservativnem in tradicionalnem slovenskem vrednotenju športnih panog razni gosposki športi, kot so golf, konjeništvo, polo in dirke hrtov, ne najdejo pravega podnebja pod alpskimi vršaci. Pogačarjeva je trenutno na 348. mestu računalniške lestvice svetovnih poklicnih igralk golfa, naj bi pa tudi bila med 60 izbrankami, ki se bodo naslednje leto v Tokiu potegovale za olimpijska odličja.

Za to mora do športnega praznika štiriletja pridno nabirati točke, nekaj denarja pa si je na turnirjih LET že nabrala, namreč 21.476 dolarjev in 94 centov. V seriji LET so denarne nagrade precej nižje kot na turneji LPGA (Ladies Professional Golf Association), v povprečju so v evrih visoke za približno desetino tistih kot na LPGA, na slednjih je nagradni sklad denimo 1,5 milijona dolarjev. »Olimpijske igre so izjemna spodbuda za nadaljnje delo. Golf je namreč trd in neusmiljen šport, motorično in psihološko je med najzahtevnejšimi na svetu. Še naprej moram trdo delati in izboljšati vse prvine svoje igre,« pravi 25-letna Ljubljančanka Katja Pogačar.

Z izboljšanjem in prebitjem na LPGA bi z nagradami tudi več zaslužila, zdaj diplomantka iz matematike in biologije na ameriški univerzi Ohio State na sezono za različne stroške, denimo, potrebuje približno 60.000 evrov.
 

Dobra vzgoja


»V Sloveniji imamo le štiri profesionalne igralce in dve igralki, golf pa pri nas igra od pet tisoč do deset tisoč ljudi. A smo v zadnjih letih vzpostavili dober sistem vzgoje, ki že kaže prve rezultate. Katja je igralka, ki si jo želi vsak trener. Vestna, marljiva, hitro se uči, glavo ima na pravem mestu, to pa je v golfu izjemno pomembno,« navrže Uroš Gregorič, trener Pogačarjeve, tudi slovenski reprezentančni trener.

Odlikuje se tudi Pia Babnik, ki je minuli konec tedna zmagala na ženskem amaterskem odprtem prvenstvu Škotske na igrišču Royal Troon. Petnajstletnica je na svetovni lestvici nepoklicnih igralk golfa na 37. mestu, z zadnjim uspehom pa je postala resna kandidatka za mesto v ekipi Evrope za mladinsko različico pokala Solheim, ekipnega tekmovanja med staro celino in ZDA. »To bi bil zelo poseben dan, da bi lahko zaigrala za Evropo,« je dejala najstnica iz Ljubljane. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije