PLEZANJE

Slovenija naj predlaga kaj boljšega!

Lučka Rakovec na kranjskem spektaklu prvič na stopničkah. Brez domače tekme v 2020., razlog neustrezna infrastruktura.
Fotografija: Lučka Rakovec je odlično obvladala pritisk v kranjskem finalu, odločno se je povzpela na 3. mesto. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Lučka Rakovec je odlično obvladala pritisk v kranjskem finalu, odločno se je povzpela na 3. mesto. FOTO: Roman Šipić

KRANJ – Ko se zalomi eni slovenski tekmovalki, jo nadomesti druga. Takšen je bil razplet kranjskega spektakla za svetovni pokal v športnem plezanju. Prvi zvezdnici sveta Janji Garnbret, ki je v letošnji sezoni kot po tekočem traku premikala zgodovinske mejnike, je pred domačim občinstvom v težavnosti spodletelo, obstala je v polfinalu, načeli sta jo utrujenost in živčnost, zablestela pa je najstnica Lučka Rakovec s krstnimi stopničkami v karieri. Lanska mladinska svetovna podprvakinja na balvanih in evropska prvakinja v isti disciplini se je v svojem tretjem finalu težavnosti v karieri izkazala s tretjim mestom.

»Ko sem na začetku sezone razmišljala o ciljih, stopničk nikakor ni bilo med njimi. To je namreč moja prva sezona v članski konkurenci, v kateri sem plezala na skoraj vseh tekmah za svetovni pokal. Upala sem, da bi se lahko na kateri prebila v finale, nikakor pa nisem pričakovala toliko stanovitnosti, kot je kažem,« je žarela 18-letna Rakovčeva, ki jo je v dvorani Zlato polje spodbujal tudi oče Matjaž Rakovec, kranjski župan.

»Pred finalom sem bila živčna zaradi domačega občinstva, a sem se umirila in uživala, cilj je bil plezati čim bolj sproščeno in uspelo mi je!« je strnila vtise dijakinja 4. letnika Gimnazije Šentvid, ki ji je krila dal že polfinalni rezultat (2. mesto). V enakem slogu bi rada tudi končala sezono – pred karavano sta še dve tekmi, obe v Aziji, pika na i pa bo preizkušnja v Toulousu, kjer se bo merila za olimpijske vozovnice za Tokio 2020.
 

Tekmo bi rešila mobilna stena


Rakovčeva je v članski konkurenci debitirala prav v Kranju pred dvema letoma, domača tekma je izjemno pomembna za slovensko športno plezanje, a se po 24 letih poslavlja iz tekmovalnega koledarja. »V letu 2020 Kranja ni med prizorišči tekem. Če najdemo dobro lokacijo znotraj okvirov razvoja športnega plezanja, verjamem, da se bomo kmalu spet vrnili. Dvorana postaja premajhna, je pa za prihodnje leto vprašljiva tudi zato, ker so se pojavile druge države z dobrimi ponudbami, zato mora tudi Slovenija predlagati nekaj večjega in boljšega,« je opozoril predsednik Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC) Marco Maria Scolaris in dodal, da v Sloveniji pogreša nacionalni plezalni center.

Pri Planinski zvezi Slovenije bi radi ohranili domačo tekmo, na svoje težave opozarjajo ministrstvo za šolstvo. »V pripravi je več projektov plezalnih centrov. A edina hitra rešitev za tekmo v Kranju bi bil najem ali gradnja mobilne stene in organizacija dogodka na prostem, kar pa zahteva dodatna sredstva, saj se že zdaj proračun tekme približuje 100.000 evrom. To možnost bomo še proučili, in če se bo izšlo, bomo poslali ponudbo za organizacijo tekme na IFSC,« je pojasnil generalni sekretar zveze Matej Planko

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije