KOŠARKA

Slovenija lahko premaga vsakogar

Hrvaški strokovnjak Stipe Bralić izjemno ceni slovensko košarko. Damirja Grgića opozarja na širino kadra, ki ga potrebuje za EP.
Fotografija: Slovenke so na zadnjih štirih tekmah ugnale tri udeleženke eurobasketa 2019. FOTO: Drago Perko
Odpri galerijo
Slovenke so na zadnjih štirih tekmah ugnale tri udeleženke eurobasketa 2019. FOTO: Drago Perko

LJUBLJANA – Še dobra dva tedna nas ločita do začetka košarkarskega evropskega prvenstva članic, na svoj drugi nastop se pripravlja slovenska reprezentanca selektorja Damirja Grgića, ki je uresničil, kar je napovedal ob ustoličenju. Da bo popeljal reprezentanco na EP, to je storil drugič.
Slovenke so na zadnjih štirih tekmah ugnale tri udeleženke eurobasketa 2019. FOTO: Drago Perko
Slovenke so na zadnjih štirih tekmah ugnale tri udeleženke eurobasketa 2019. FOTO: Drago Perko

Verjetno bi se Slovenija danes pripravljala na četrto ali peto prvenstvo stare celine, če bi na Košarkarski zvezi Slovenije prejšnja vodstvena garnitura Grgiću prej zaupala, pa mu v škodo ženske košarke pri nas žal ni. Zdajšnji predsednik Matej Erjavec in generalni sekretar zveze Rašo Nesterović nista o njem nikoli dvomila, rezultati so tu.

Dobro pa kaže tudi danes. Slovenija je v minulih dneh dobila pripravljalni turnir, ugnala je Švedsko (81:73) in Veliko Britanijo (97:87). Saj bo kdo rekel, kdo so Švedinje in Britanke. To sta selekciji, ki se pripravljata na evropsko prvenstvo, predvsem Skandinavke v zadnjih letih vlagajo v košarko enormne količine denarja, na EP pa bi rade iz ozadja mešale štrene. Svoj račun ima tudi Slovenija, za katero sta dve povsem različni tekmi. Prva je bila značilno Grgićeva. Visok ritem, ostra in agresivna obramba ter hiter prenos žoge.

»Zadovoljen sem s pristopom in zbranostjo vse srečanje, le nekaj slabih minut na koncu tekme je skazilo sicer odlično predstavo proti močni ekipi Švedske, ki na evropskem prvenstvu cilja na najvišja mesta,« je bil zadovoljen selektor Grgić, v njegovi vrsti pa je z izjemno racionalno in bistro igro navdušila naturalizirana Američanka Shante Evans, ki igra v življenjski formi – 20 minut in pol je porabila za 22 točk in osem skokov.
 

Hrvat drži pesti za Slovenke


Druga tekma ni bila po okusu selektorja, ki je zagovornik košarke, ki tekme dobiva v obrambi. Tokrat je po slabem uvodu sprejel dejstvo in tekmo dobil v napadu, Slovenija je dosegla skoraj 100 točk, za nameček pa izgubila le deset žog na tekmi, kar je za priprave izjemen podatek! Povsem se je razmahnila Teja Oblak, konstantno pa vnovič Eva Lisec, Nika Barič in Shante Evans. Grgiću je jasno, da mora pred prvenstvom razširiti krog igralk, na katere lahko računa. V rotacijo se je po poškodbi vrnila Zala Friškovec, dobro je minute izkoristila Anamaria Prezelj, tu sta še Aleksandra Krošelj in Tina Jakovina.


»Slovenija ima odlično ekipo, ki lahko na evropskem prvenstvu premaga vsakogar! V svoji sredini imate nekaj izjemnih igralk: Baričeva, Oblakova, Lisčeva, Evansova. Vprašanje pa bo, kako se boste odzvali na oster ritem tekem, ki si sledijo na evropskem prvenstvu. Zdi se, da ima Slovenija v primerjavi z najboljšimi malce krajšo klop. Držim pa pesti, da vam uspe, navijam tudi za velikega prijatelja Damirja Grgića, ki na klopi ŽKK Cinkarna Celje in Slovenije opravlja izreden posel,« pa o Sloveniji razmišlja Stipe Bralić, selektor Hrvaške, ki jo je popeljal na olimpijske igre 2012, Bralić pa je na klopi hrvaškega kluba Kaštela dal prve minute Anteju Žižiću in Draganu Benderju

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije