ATLETIKA

Slovenec na nenavaden način ostal brez nastopa v Dohi

Luka Janežič se čudi pravilom Svetovne atletske zveze (IAAF). Zdaj se bo v miru pripravil za naslednjo olimpijsko sezono.
Fotografija: Luka Janežič je za normo zaostal za pičlih 19 stotink sekunde. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Luka Janežič je za normo zaostal za pičlih 19 stotink sekunde. FOTO: Tadej Regent

LJUBLJANA – Pogled na slovensko reprezentanco v atletiki je bil ob predstavitvi pred bližnjim svetovnim prvenstvom (od 27. t. m. do 6. oktobra) precej nenavaden. Sestavljajo jo le ženske. V njej torej ni našega najboljšega atleta Luke Janežiča, ki je na malce nenavaden način ostal brez nastopa v Dohi. To bo prvo veliko tekmovanje po EP v Zürichu 2014, na katerem ne bo slovenskega rekorderja na 400 m.

Janežič ni izpolnil norme za SP. Če bi jo, mu nihče ne bi mogel vzeti nastopa. Tega se dobro zaveda tudi sam, mu pa gre v nos sistem, po katerem je ostal brez Dohe. Ker seveda ne izpolni toliko atletov norm, kolikor je predvidenih mest, se ta načeloma polnijo z naslednjimi tekmovalci po rezultatih, delno tudi še s celinskimi prvaki. Po tem ključu (ko se odštejejo Američani in Jamajčani, s katerimi državi presegata kvoto) je Vodičan na 45. mestu (od 48 za SP). Zato je bil prepričan, da bo nastopil. Dlje je živčno opazoval drsenje po lestvici, le nekaj dni za tem, ko se je končalo obdobje za doseganje norm, pa je spoznal, da ga ni na seznamu. Po pravilih svetovne zveze lahko država, ki nima nobenega atleta z izpolnjeno normo, pošlje na SP enega v kateri koli disciplini. Tako se jih je sedem pri moških odločilo za tek na 400 metrov …

Manjši šok

»Seveda je bil to manjši šok. Sploh ker je bilo vse skupaj psihično naporno. Najprej loviš normo in je ne izpolniš, potem vidiš, da bi bil lahko tvoj rezultat dovolj dober, a si na meji in živčno spremljaš, ali se bo izšlo ali ne. Nato se načeloma uvrstiš na SP, si vesel dan, dva, nato pa te preseneti podatek, da te ni med potniki. Še vedno mi ni niti jasno, kako lahko toliko tekmovalcev naknadno uvrstijo v eno disciplino. Prav tako ne razumem logike, da po eni strani zaostrujejo norme, po drugi pa dovolijo nastop tolikšnemu številu eksotov,« razmišlja Janežič. S 45,49 je za normo zaostal za 19 stotink sekunde, zanimivo, da je s tem časom na evropski lestvici na 6. mestu. Iz Evrope so normo izpolnili le trije tekmovalci (David Re, Matthew Husdon-Smith in Rabah Yousif), nastopil bo še en, Jonathan Sacoor, ki jo je zgrešil le za stotinko.

Janežič je tako nepričakovano končal sezono. »Kljub vsemu ni bila tako slaba. Resda ni bilo želenega teka okoli 45,10, 45,20, s katerim bi bilo vse drugače. Sem pa še vseeno zelo veliko tekmoval, nastopil na treh mitingih diamantne lige. Ker je vse lažje, če gledaš s pozitivnega vidika, sem sezono končal prej in se bom lahko v miru pripravil za naslednjo, ki bo z olimpijskimi igrami in evropskim prvenstvom zelo pomembna,« pravi Janežič, ki ga natančna analiza sezone s trenerjem Rokom Predaničem še čaka, je pa jasno, da bo treba najverjetneje kaj spremeniti v pripravah.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije