KOLESARSTVO

Slovenci presenetili že pred startom

Danec Mads Pedersen novi svetovni prvak na cestni dirki. Edini slovenski kolesar v cilju Tadej Pogačar na 18. mestu.
Fotografija: Danski kolesar Mads Pedersen je novi lastnik mavrične majice. FOTO: Twitter
Odpri galerijo
Danski kolesar Mads Pedersen je novi lastnik mavrične majice. FOTO: Twitter

LEEDS – Z naslovom svetovnega prvaka na cestni dirki se je senzacionalno okitil Danec Mads Pedersen, ki je v ciljnem sprintu ugnal Italijana Mattea Trentina, tretji pa je bil Švicar Stefan Küng (+ 0:02). Najboljši in edini slovenski kolesar v cilju je bil Tadej Pogačar na 18. mestu (+ 1:14).

Prvo presenečenje dneva so pripravili prireditelji, ki so le dobro uro pred predvidenim startom sporočili, da so traso cestne dirke profesionalcev skrajšali za 24 kilometrov (na 261 km), ker je dež zalil dele cest, po katerih bi morala iti karavana. Drugo, precej večje presenečenje so pripravili v slovenskem taboru.

Selektor Andrej Hauptman je pred dirko napovedoval, da bosta večji del bremena v prvem delu nase prevzela Luka Pibernik in David Per, ki bi morala rezati zrak Primožu Rogliču, Pogačarju, Mateju Mohoriču in druščini. Takoj po startu pa je iz glavnine skočil Roglič, kmalu mu je sledil Jan Polanc. Ob vztrajanju obeh Slovencev se je izoblikovala močna skupina 11 ubežnikov, v kateri sta bila zraven tudi Kolumbijec Nairo Quintana, zmagovalec Gira 2014 in Vuelte 2016, ter Ekvadorec Richard Carapaz, zmagovalec letošnjega Gira.

Ob pretežni pobudi slovenskega dvojca je prednost ubežnikov zrasla na največ štiri minute in pol. Na vstopu v devet zaključnih krogov je prednost znašala le še poldrugo minuto in porajalo se je vprašanje, ali so Slovenci prehitro porabili preveč moči. Odgovor je prišel kmalu, ubežnike so hitro ujeli, najprej je odstopil Jan Tratnik, ki je pred tem padel, sledila sta mu še Roglič, Polanc, Per in skoraj 80 km pred ciljem tudi Mohorič, na papirju kapetan naše reprezentance.

V tistem trenutku je v peklenskih razmerah, ki so odnesle tudi dva močna belgijska aduta Philippa Gilberta in Remca Evenepoela, to vlogo prevzel 21-letni Pogačar, ob katerem sta v karavani vztrajala le še Pibernik in Grega Bole. Nato je v boks zavil še Bole. Pogačar ni mogel odgovarjati na vsak napad.

»Dirka je bila zaradi vremena izjemno težka. Ceste so bile poplavljene, vseskozi je šlo na izpadanje in poskušal sem zdržati čim dlje v ospredju. Na koncu mi je zmanjkalo nekoliko moči, da bi se lahko boril za najvišja mesta,« je povedal Pogačar, ki je s svetovnim prvenstvom končal izjemno uspešno krstno sezono med profesionalci, v kateri je slavil kar osem zmag, Vuelto končal na 3. mestu in na njej osvojil tudi belo majico najboljšega mladega kolesarja.
 

Izšlo se ni niti Slovenkam


Sobotne razmere so bile precej bolj prijazne do kolesark, saj jih je grelo tudi sonce, a to Slovenkam ni pomagalo do vrhunskih rezultatov. Dosežek za v kolesarske anale je uspel Nizozemki Annemiek Van Vleuten, ki je zmago slavila po 103 km dolgem samostojnem pobegu in je pri 36 letih postala svetovna prvakinja. Ob trojice naših reprezentantk je v cilj prikolesarila le Eugenia Bujak na 45. mestu. Urško Pintar so načele zdravstvene težave, Urško Žigart pa je ujela časovna zapora prirediteljev. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije