NOGOMET

Slovenci bodo plesali v Evropi tudi septembra

Le še dan do začetka sezone 2020/21 v Prvi ligi Telekom. V Nyonu dobre novice za Celje, Maribor, Olimpijo in Muro.
Fotografija: Malokdo ve, v kakšni podobi bo v četrtek zvečer (19.00) pritekla na stožiško zelenico enajsterica Olimpije v tekmi z Gorico. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Malokdo ve, v kakšni podobi bo v četrtek zvečer (19.00) pritekla na stožiško zelenico enajsterica Olimpije v tekmi z Gorico. FOTO: Leon Vidic

Le še dan je do začetka slovenskega nogometnega prvenstva, ki bi bilo lahko še zanimivejše kot nazadnje, ko je v dramatičnem finišu pripadlo Celjanom. Jutri in pojutrišnjem bodo igrali le tri tekme 1. kola od petih, potem ko je covid-19 obiskal tabora Domžal in Aluminija.
Prekmurci so osvojili pokalno lovoriko, v novi sezoni želijo storiti korak naprej tudi v slovenskem prvenstvu. FOTO: NZS
Prekmurci so osvojili pokalno lovoriko, v novi sezoni želijo storiti korak naprej tudi v slovenskem prvenstvu. FOTO: NZS

Tudi v sezoni 2020/21 naj bi se borili za vrh podobni klubi kot običajno. Naslov naj bi ostal v severovzhodni Sloveniji, saj so Maribor, Celje in Mura najmanj posegali v svoj kader. Le en klub v državi bo krenil v sezono z imperativom državnega prvaka – to je Maribor, vsi drugi bodo želeli opraviti čim več, med njimi tudi prvak Celje, pokalna zmagovalka Mura in prevetrena Olimpija. Včeraj so dobili nove izzive pod Uefinim dežnikom, zato je dodatno zanimivo, kako so pripravljeni na prve bitke.

Že danes se zdi, da bi lahko prvič doslej igralo septembra v Evropi več slovenskih klubov. Drugo kolo kvalifikacij za evropsko ligo je namreč na sporedu sredi septembra.

Celje: Še naprej v boju za vrh

Potem ko so preložili para Maribor – Aluminij in Domžale – Bravo, ponuja sreda le eno tekmo 1. kola, zato pa bo ta bolj zanimiva. Derbi med Celjem in Muro bo odgovoril na marsikatero vprašanje. Celjani poznajo prva tekmeca v Evropi – vsaj upamo, da bo irskemu Dundalku sledil v 2. kolu kvalifikacij za ligo prvakov še zmagovalec tekme med Moldejem (Norveška) in Kuopiem (Finska). To bi pomenilo, da bi Dušan Kosić vodil najmanj tri evropske tekme, kar bi tudi klubsko blagajno oplemenitilo najmanj za milijon Uefinih evrov.

Celjani delajo odlično, pripravljeni so za prodajo svojih udarnih adutov Mitje Lotriča, Daria Vizingerja in drugih – toda šele po koncu kvalifikacij –, saj so angažirali tri okrepitve z napadalne polovice igrišča. Prišli so ofenzivni vezist Matic Vrbanec (Aluminij), levo krilo Mičo Kuzmanović (Rudar) in povratnik, napadalec Filip Dangubić (Romunija).
Klub iz knežjega mesta je ohranil mirnost, organiziran pristop in zmerne ambicije, zato bi se moral tudi v novi sezoni boriti za Evropo.

Maribor: Imperativ prvo mesto

Štajerci v minuli sezoni niso preboleli odhodov Darka Milanića in Zlatka Zahovića, novi garnituri ni uspelo na vrh. Naslov prvaka bo v naslednjih mesecih prvi imperativ za Oliverja Bogatinova in Sergeja Jakirovića – ko bodo vijoličasti sploh začeli igrati! Prej kot v 3. kolu zanesljivo ne … V Ljudskem vrtu so lahko navdušeni nad razpletom žreba 1. kola boja za evropsko ligo. Severnoirski klubi ne sodijo niti med povprečne, Maribor bi moral zanesljivo preskočiti boljšega iz dvoboja Corelaine (S. Irska)/Florita (S. Marino).

V klub sta se vrnila Aljoša Matko in Martin Kramarić, prišla sta tudi Jan Repas in Ažbe Jug – torej trije napadalci in vratar, zato bo v konici igrišča gotovo nastal prepih.

Olimpija: Kot na kolodvoru

Ljubljančani so največja neznanka in jim je težko določiti izhodiščni položaj pred začetkom 1. SNL. Njihova slačilnica je podobna železniški postaji, saj dva dni pred njihovo prvo tekmo – v četrtek ob 19. uri bo v Stožicah gostovala Gorica – nihče ne zna našteti niti polovice udarne enajsterice zeleno-belih. Bil je nov remont: odšli so Bagnack, Savić, Tomić, Menalo, Knežević, Kadrić, Jurčević, morda vratar Vidmar … Prišli pa so levi in desni bek Matic Fink in Angel Liaskov, štoper Uroš Korun in napadalec Dražen Bagarić, …

Olimpija ni (bila) sposobna premagati niti drugoligaša, zato je težko reči, da je sedma ekipa islandskega prvenstva Vikingur Reykjavik ugoden žreb za Ljubljančane. Prva evropska tekma Olimpije bo 27. avgusta v Stožicah.

Mura: Nov korak naprej?

Četudi so Prekmurci v končnici sezone 2019/20 pričakovano popustili, so lahko zadovoljni z opravljenim. Osvojili so pokal NZS, uveljavili več nogometašev in dobro sodelujejo tudi s pokrovitelji. Gotovo je napočil trenutek za nov korak naprej, kar pomeni vse, kar bi bilo bolje od četrtega mesta. Tudi to ne bo samoumevno v konkurenci Maribora, Olimpije, Celja, Kopra, … Trener Ante Šimundža je lahko vesel imena prvega tekmeca v boju za evropsko ligo 2020/21: FC Nömme Kalju je gotovo premagljiv, četudi bo tekma v Estoniji.
 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije