DIVJE VODE

Še zadnjič po tacenski zapornici

Na tretji tekmi svetovnega pokala slovenski slalomisti po nove podvige. Lani je prireditev delno odplaknila Sava, ta konec tedna pričakujejo praznik.
Fotografija: Peter Kauzer si želi prekiniti črni niz. FOTO: Nina Jelenc/KZS
Odpri galerijo
Peter Kauzer si želi prekiniti črni niz. FOTO: Nina Jelenc/KZS

LJUBLJANA – Zelo pisane so bile predstave slovenskih slalomistov na divjih vodah na uvodnih tekmah sezone. Izvedli so nekaj podvigov, kakršna sta bila zmaga Benjamina Savška na EP v Pauju ali začetni niz Luke Božiča v svetovnem pokalu, a doživeli tudi velika razočaranja, Peter Kauzer s tremi zaporednimi zapleti s sodniki in Urša Kragelj zaradi poškodbe. Naslednja postaja je vsem najbolj pri srcu: Tacen. Od jutri do nedelje bo ponudil priložnost za množično katarzo, tudi prirediteljem tretje tekme svetovnega pokala.

Spomnimo se namreč lanske preizkušnje, ki jo je v veliki meri odplaknil previsok vodostaj Save. Odpoved polfinalnih in finalnih tekem za kajakaše in kanuistke je razveselila člana tacenskega kluba Žana Jakšeta, ki je bil nenadejano najhitrejši v kvalifikacijah ter zato dosegel prvo in edino zmago doslej. Pri njej bo za nekaj časa tudi ostal, saj se letos ni uvrstil v reprezentanco. Ko bo prihodnjič na startu na domači progi, pa bo ta videti bistveno drugače. »Že vrsto let smo se zavedali, da je treba urediti spodnje del proge, saj ob nizkem vodostaju močno otežuje veslanje. Po letošnji tekmi bo Elektro Ljubljana, ki je lastnik male elektrarne na Savi, zamenjal znamenito zapornico v Tacnu s hidravlično, s čimer se bo marsikaj spremenilo. Vsi si želimo, da bi bil spust po njej vsaj tako atraktiven kot doslej, bo pa prenova omogočala regulacijo vode na progi tudi v primeru remonta v elektrarni ali praznega mirnega kanala, kar zdaj ni mogoče. Za naprej pa si želimo, da bi končno dobili servisni objekt. Denacionalizacija je v Tacnu končana in upam, da bomo župana prepričali z resnim projektom,« je pojasnil direktor Kajakaške zveze Slovenije Andrej Jelenc.

Kauzer ima le en cilj

Na domači progi so slovenski reprezentanti vselej dosegali odlične rezultate, močna orožja pa imajo v vseh disciplinah. Pri kanuistih Božič s 96 točkami zaseda tretje mesto v svetovnem pokalu s pičlimi tremi točkami zaostanka za vodilnim Slovakom Matejem Benušem, Savšek (70) pa je peti. Pri kajakašicah je Eva Terčelj (78) šesta, izkušena Kragljeva pa bo zaradi izpahnjene rame morala izpustiti še drugo tekmo zapored in nadomestila jo bo 17-letna Eva Alina Hočevar, sicer specialistka za veslanje v kanuju, ki jo čaka dvojni spored. Potem ko se je v nedeljo izkazala v Bratislavi s tretjim mestom v polfinalu, se bo poskušala približati lanskemu tacenskemu dosežku – 6. mestu. Pri kajakaših so vse oči uprte v lanskega evropskega prvaka Kauzerja, ki si je na vseh treh letošnjih velikih preizkušnjah prislužil vsaj 50 kazenskih sekund zaradi domnevno napačno preveslanih vratic in vselej ugotavljal, da ga imajo sodniki na piki. Zato ima v Tacnu en cilj: »Do cilja si želim brez petdesetice!«

»Voda je zaradi nedeljskih neurij še nekoliko motna, a pričakujemo, da se bo do kvalifikacij povsem zbistrila. Pričakujemo Tacen v najlepši podobi z za nas idealnim vodostajem. Menim, da nam bo prireditev v ponos in da bodo naši tekmovalci navdušili navijače z odličnimi nastopi,« je prepričan vodja tekmovanja Jakob Marušič. Eduardo Brozovič

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije