TRI NA TRI

S hrvaškimi evri se dela šov v Ljubljani

Danes in jutri Kongresni trg v znamenju košarke tri na tri. V evropski konkurenci na vrh merijo tudi slovenske ekipe.
Fotografija: Slovenija spada v sam svetovni vrh, naj se to pokaže tudi doma. FOTO: kzs.si
Odpri galerijo
Slovenija spada v sam svetovni vrh, naj se to pokaže tudi doma. FOTO: kzs.si

LJUBLJANA – Številni asi košarkarske žoge so se veščin učili na asfaltu, kjer so pozno v noč drgnili žogo in igrali trojke. Svojčas je bilo igranje tri na tri hobi, danes je resen šport, ki bo leta 2020 prvič na uradnem programu olimpijskih iger. Upamo si trditi, da bo Slovenija prej olimpijski prvak v ulični košarki kot v kategoriji pet na pet, kjer je aktualni evropski prvak. Za kvalifikacije za SP denimo ekipe v dvorani sploh ne more sestaviti, ne po svoji krivdi, pod milim nebom v igri tri na tri pa spada v sam svetovni vrh. Že drugo leto zapored je Ljubljano doletela čast, da gosti enega izmed 22 turnirjev FIBA Challenger, žogalo se bo na Kongresnem trgu.

»Petnajst let se že trudimo z ulično košarko,« ponosno pove Simon Rožnik iz podjetja Extrem, ki mu je tedanji sekretar Košarkarske zveze Slovenije Iztok Rems podelil licenco za organizacijo državnih prvenstev. Rožnik in ekipa so začeli z ničle, a iz tega naredil šov in resno tekmovanje, ki ima od letos tudi generalnega sponzorja podjetje Grosbasket, v slovenskem prostoru pa se kalijo tisti, ki se predstavljajo v Evropi in na svetu. Turnir evropskega formata pa so podprli v hrvaškem gigantu Adriatic Grupi. Prvi nosilci turnirja so košarkarji Pirana (Adin Kavgić, Gašper Ovnik, Anže Srebovt in Simon Finžgar), poleg njih bodo slovenske barve branili še košarkarji Ljubljane (Blaž Črešnar, Jasmin Hercegovac, Dejan Mlakar in Želimir Zagorac) ter ena izmed ekip Kranj (Aleksander Vojičić, Matic Urbas, Mensud Julević in Tomo Čajič), Maribor (Jure Ritlop, Rok Smaka, Damir Mijić in Robi Stojković) ali Semič (David Mervar, Martin Mežan, Matic Lozar in Žan Petejan).

Slednje tri se bodo v kvalifikacijah pomerile za mesto na turnirju. Ekipi, ki se bosta uvrstili v finale turnirja v Ljubljani, si bosta priigrali nastop na turnirju Masters v madžarskem Debrecnu. V teh dneh bodo Slovenci pod drobnogledom Fibe, svetovne košarkarske zveze, ki pošilja v Ljubljano svojo delegacijo z Alexisom Sanchezom na čelu, direktorjem košarke 3x3 pri Fibi. »V drugi del sezone vstopamo v dobri formi in z željo, da dosežemo zastavljene cilje – zmaga na svetovni turneji in ljubljanskem challengerju. Gledamo tudi v prihodnost, proti olimpijskim igram v Tokiu,« tekmovalnih ambicij ne skriva Jasmin Hercegovac, eden od igralcev ekipe Ljubljana. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije