KOLESARSTVO

S Franje na start kriterija Dauphine

V BTC Cityju danes državno prvenstvo v vožnji na čas. Jan Tratnik je trdno odločen ubraniti zlato lovoriko.
Fotografija: Brani naslov državnega prvaka: Jan Tratnik. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Brani naslov državnega prvaka: Jan Tratnik. FOTO: Uroš Hočevar

LJUBLJANA – Ljubljanske ulice so na začetku junija že tradicionalno v znamenju maratona Franje. Že danes (16.00) se bodo v BTC Cityju najboljši slovenski kolesarji potegovali za naslove državnih prvakov v kronometru, v katerem je bil lani najhitrejši Jan Tratnik, ki bo tudi letos ob Tadeju Pogačarju in Mateju Mohoriču glavni zvezdnik večerne vožnje na čas. Ženska preizkušnja šteje tudi za koledar mednarodne zveze (UCI) kot dirka druge kategorije, v moškem delu pa bo zelo zanimivo spremljati troboj uveljavljenih imen, ki se bodo potegovali za dres v slovenskih barvah.
Brani naslov državnega prvaka: Jan Tratnik. FOTO: Uroš Hočevar
Brani naslov državnega prvaka: Jan Tratnik. FOTO: Uroš Hočevar

Favorit bo tudi to pot Tratnik. Za seboj ima zelo naporen prvi del sezone, v katerem je največji uspeh dosegel tik pred tekmovalnim premorom, ko je na dirki po Romandiji dobil prolog in prvič v karieri zmagal na dirki svetovne serije. Po odmoru so ga čakale višinske priprave na Tenerifu, zdaj pa se vrača v pravo formo.

»Po Romandiji sem bil en teden brez kolesa. Bil sem pošteno utrujen, klasike so me dobro izmučile. Počitek je bil še slajši, ker sem tik pred tem zmagal, nato pa smo na Tenerifu količinsko zelo veliko vadili, a brez prave intenzivnosti. V prvem delu sem pogrešal krajši odmor med dirkami, da bi s treningi še dvignil pripravljenost, tako pa sem le skakal z dirke na dirko. Zdaj se počutim odlično, mogoče celo najbolje letos,« je razkril Tratnik.

Na Tenerifu je treniral z Mohoričem, ki bo kot državni prvak na cesti izzval Jana še v vožnji na čas. Glavni tekmec za lovoriko bo Pogačar, ki je lani še kot član Ljubljane Gusto Santic dirkal zelo hitro in zaostal le za Tratnikom, ki se veseli novega dvoboja z mladim upom iz ekipe UAE Emirates: »V zadnjem trenutku sem se odločil za nastop na državnem prvenstvu, prej nisem bil prepričan, ali bo to izvedljivo, saj že v soboto letim na start kriterija Dauphine. Seveda upam na zmago, menim, da sem dobro pripravljen, in vem, da bo boj s Tadejem zelo dober, zato ga komaj čakam.«
 

Maratona vrhunca Franje


Po kronometru bodo na Franji v ospredju spet rekreativni kolesarji, najprej jih v soboto čaka Barjanka, ki kljub deževnemu maju ni ogrožena. »Na enem odseku proge voda še stoji, do zadnjega bomo opazovali stanje, a nam iz Krajinskega parka Barje zagotavljajo, da bo voda do sobote odtekla. Če se to ne bi zgodilo, pa smo se s policijo že dogovorili za alternativno traso brez kritičnega odseka, zato Barjanka zagotovo bo,« pomirja kolesarje direktor maratona Gorazd Penko.

V nedeljo bo na cestah največ kolesarjev, na sporedu bosta mali (97 km) in veliki maraton Franja (156 km), ki je vsakoletni vrhunec rekreativne in amaterske kolesarske sezone v Sloveniji. Zatem se bo pozornost preusmerila k tekmovalnim kolesarjem, Pogačar in Jan Polanc bosta v nedeljo dirkala v Luganu, Tratnik pa pred začetkom Dauphineja razkriva še eno dobro novico: »Kot vse kaže, bom v ekipi za dirko po Franciji. Seveda pa mora najprej na Dauphineju in nato na DP na cesti vse potekati brez težav.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije