HOKEJ

Rusi z najbolj zvenečo armado

Na Slovaškem danes začetek hokejskega SP skupine A. Zlato lovoriko branijo Švedi, ki so lani v finalu ugnali Švicarje.
Fotografija: Švedski hokejisti so se lani veselili naslova svetovnih prvakov. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Švedski hokejisti so se lani veselili naslova svetovnih prvakov. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Že uvodni dan 83. svetovnega prvenstva elitne skupine A v hokeju na ledu bo danes na Slovaškem postregel s tremi derbiji. Kanadčani, ki se lahko pohvalijo s kar 26 lovorikami, bodo poskušali od 16.15 naprej vlogo favoritov potrditi proti Fincem, v večernih dvobojih (20.15) pa si bodo prizadevali gostitelji v Košicah sprožiti v domovini val navdušenja z uspešno predstavo proti Američanom, medtem ko bodo branilci naslova svetovnih prvakov Švedi ob istem času v Bratislavi prekrižali palice s Čehi.
Švedski hokejisti so se lani veselili naslova svetovnih prvakov. FOTO: Reuters
Švedski hokejisti so se lani veselili naslova svetovnih prvakov. FOTO: Reuters

Že popoldne se bodo občinstvu v obračunu z Norvežani predstavili tudi Rusi, ki imajo glede na imena najbolj zvenečo zasedbo na turnirju. Med njimi izstopajo prekaljeni asi, kot so Ilja Kovaljčuk, soigralec Anžeta Kopitarja pri Los Angeles Kings, Jevgenij Maljkin (Pittsburgh Penguins), Aleksander Ovečkin (Washington Capitals) in Nikita Kučerov (Tampa Bay Lightning), ki je bil s 128 točkami (41 golov + 87 podaj) z naskokom najboljši strelec minulega rednega dela prvenstva v NHL.

Toda zvezdniška zbornaja komanda se na tako imenovanih hokejskih igrah velesil minuli konec tedna na Švedskem ni ravno proslavila, saj je po porazih z domačo zasedbo (4:6) in Finsko (1:3) ugnala le Češko (4:1) ter pristala šele na tretjem mestu.
 

Švedom generalka za SP


Končna zmaga na tekmovanju je ostala doma, Švedi, ki imajo v svojih vrstah kar 19 igralcev iz NHL, tudi sijajnega novinca Eliasa Petterssona (Vancouver Canucks), so na ta način potrdili dobro pripravljenost in uigranost pred letošnjim vrhuncem v najhitrejšem moštvenem športu. Izbranci selektorja Rikard Grönborga sicer ne skrivajo želje, da bi se po letih 2017 in 2018 še tretjič zapored in skupno dvanajstič ovenčali z zlatimi kolajnami.

Njihovi sosedi in večni tekmeci Finci, ki so z enakim številom točk kot zmagovalci na generalki za SP osvojili drugo mesto, so po številnih odpovedih zvezdnikov na Slovaško pripeljali zgolj dva hokejista iz NHL –​ Henrija Jokiharjuja (Chicago Blackhawks) in Juha Lammikka (Florida Panthers). V vodstvu reprezentance stavijo na moštvenega duha in na novega velikega upa Kaapa Kakka (TPS Turku).

Komaj 18-letni Finec je eden od glavnih kandidatov za št. 1 na letošnjem naboru NHL (21. in 22. junija v Vancouvru), njegov glavni tekmec v boju za prvo mesto na draftu pa je še nekaj mesecev mlajši Američan Jack Hughes, ki si bo lahko na Slovaškem izkušnje nabiral ob številnih asih iz najmočnejše lige na svetu, med katerimi kaže izpostaviti Patricka Kana (Chicago Blackhawks), Dylana Larkina (Detroit Red Wings) in Ryana Suterja (Minnesota Wild).

Kanadsko vrsto bosta po poškodbi Johna Tavaresa (Toronto Maple Leafs) vodila Tyler Bertuzzi (Detrot Red Wings) in Mark Stone (Vegas Golden Knights), Čehi imajo v svojih vrstah deseterico iz NHL, Slovaki pa peterico s Tomašem Tatarjem (Montreal Canadiens) na čelu. V boju za visoka mesta ne gre odpisati niti Nemcev ne lanskih podprvakov Švicarjev, ki so morali sicer pred letom dni v velikem finalu v Københavnu šele po kazenskih strelih priznati premoč Švedom. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije