KOLESARSTVO

Roglič v lov na zlato lovoriko

V Yorkshiru danes na svetovnem prvenstvu vožnja na čas. Na stavnicah je prvi favorit Avstralec Rohan Dennis.
Fotografija: Primož Roglič se bo podal še v lov na mavrično majico, rdečo že ima. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Primož Roglič se bo podal še v lov na mavrično majico, rdečo že ima. FOTO: Jože Suhadolnik

LEEDS – Po velikem slavju na Vuelti, na kateri je osvojil rdečo majico in postal prvi slovenski kolesar z zmago na tritedenski dirki, je Primož Roglič nared za nove izzive. Pred 29-letnim Zasavcem je danes na svetovnem prvenstvu v Yorkshiru vožnja na čas (54 km), v kateri bo kot na vsaki dirki meril na zmago.

»Ni bilo veliko časa po Vuelti, poškodbe po padcu v 19. etapi se celijo, ni pa še vse stoodstotno, delam na tem, da bo. Če ni kaj zlomljenega, je v redu. Še čutim bolečine, ne bo pa to vplivalo na mojo vožnjo in rezultat. Grem pogumno novim izzivom naproti,« je Roglič povedal ob prvem stiku s sedmo silo po prihodu v Yorkshire, kjer je z reprezentančnim kolegom Janom Tratnikom že proučil traso v Harrogatu. »Z Janom sva si ogledala progo, noge so bile še bolj slabe, veter v prsi, cesta počasna. Trasa je razgibana, vseskozi gre malo gor in dol, tudi veliko tehnično odsekov je. Zmagal bo nekdo, ki je zelo dobro pripravljen, okoli uro in deset minut bo treba na vso moč poganjati pedale, treba bo biti na izjemno visoki ravni,« se slovenski as zaveda, da bo to izjemno selektivna izkušnja, ki bo ločila zrna od plev.

Primoža postavljajo na četrto mesto

Kolesarski komentatorji in stavnice ob odsotnosti prvaka iz leta 2017 Toma Dumoulina, poškodovanega Chrisa Frooma in Gerainta Thomasa, ki bo dirko izpustil zaradi preslabe pripravljenosti, možnost za osvojitev zlate lovorike in preostalih dveh kolajn dajejo le štirim kolesarjem. Rogliča postavljajo na četrto mesto (kvota 5). Pred njim so branilec naslova svetovnega prvaka Avstralec Rohan Dennis (2,75) ter Belgijca, evropski prvak Remco Evenepoel (3,75) in rekorder v vožnji na eno uro Victor Campanaerts (4,75). »Ne obremenjujem se s stavnicami, vsi bomo začeli z ničle, od vsakega posameznika je odvisno, kako hitro bo prekolesaril progo,« je še dejal Roglič, ki je lani na SP izpustil kronometer, predlani v Bergnu pa osvojil srebrno kolajno. Selektor Andrej Hauptman je prepričan, da so v reprezentanci naredili vse potrebno, da se bo Roglič lahko spet boril za vrh. »Začelo se je že januarja, z Martinom Hvastijo in Alešem Kalanom smo bili tu, da smo si ogledali trase. Vsak kolesar je imel dovolj časa, da se je pripravil. Popisali smo vse odseke, vsak ve, kako se jih mora lotiti,« je omenil Hempi.

Roglič ima tako kot lani v Avstriji tudi letos v Veliki Britaniji ob sebi mehanika iz ekipe Jumbo Visma, tako da bi moralo biti njegovo Bianchijevo kronometrsko kolo tako dobro pripravljeno kot ob njegovih letošnjih štirih zmagah na kronometrih na dirkah po Romandiji, Italiji (2) in Španiji. Med tekmeci je najbolj skrivnosten prvi stavniški favorit Dennis. Po skrivnostnem odstopu na Touru se je pripravljal na današnjo vožnjo na čas, v kateri ne bo nastopil s kolesom znamke Merida svoje ekipe. Pravila mu to dovolijo, pred javnostjo pa skriva, s katerim kolesom se bo podal na progo. »V najslabšem primeru se bom uvrstil na oder za zmagovalce, če pa bo vse teklo po mojih načrtih, ne vidim razloga, zakaj ne bi zmagal,« je samozavesten Dennis. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije