KOLESARSTVO

Roglič: padec, strgan dres in slečena majica

Zasavski as govori o žalostni novici za slovensko kolesarstvo. Dopinga osumljeni Alessandro Petacchi izgubil televizijsko službo.
Fotografija: Primož Roglič je v šesti etapi padel in kolesaril s strganim hlačnim delom. FOTO: cyclingnews
Odpri galerijo
Primož Roglič je v šesti etapi padel in kolesaril s strganim hlačnim delom. FOTO: cyclingnews

RIM – Za enega največjih tekmecev Primoža Rogliča na kolesarskem Giru, Nizozemca Toma Dumoulina, se je letošnja dirka tako rekoč končala že s padcem in več kot štiriminutnim zaostankom za vodilnimi v četrti etapi. V naslednji je zmagovalec italijanske dirke leta 2017 še startal, a zaradi načetega desnega kolena nato odstopil.
Primož Roglič je v šesti etapi padel in kolesaril s strganim hlačnim delom. FOTO: cyclingnews
Primož Roglič je v šesti etapi padel in kolesaril s strganim hlačnim delom. FOTO: cyclingnews

»V bistvu sem se še dobro počutil, vse do trenutka, ko sem se usedel na kolo. Koleno se je oglasilo z bolečino, pri višjem številu obratov ni šlo. Lahko bi opravil lažjo vožnjo, ne pa tekmovalne. Na tritedensko pustolovščino Giro sem prišel z namenom, da končam dirko. Nikakor je nisem želel zapustiti že tako zgodaj. Čez dva dni nisem želel biti že doma z manj otečenim kolenom in ugotavljati, da bi lahko kolesaril. Vedno bi se zaradi tega tolkel po glavi. S tabletami proti bolečinam bi morebiti skozi peto etapo še šlo. A zdaj tudi poznam končni odgovor,« je ugotavljal Dumoulin.

Po koncu pete etape je sicer precej pozornosti veljalo odločitvi vodstva tekmovanja, da zaradi dežja skrajša etapo oziroma da se po prvem prečkanju ciljne črte devet kilometrov pred koncem nevtralizira čas za skupni seštevek. To je pomenilo, da so v zadnjih kilometrih na vso moč poganjali le sprinterji za etapno zmago. Odločitev o tem je bila sprejeta tudi po pogovoru z Rogličem kot nosilcem rožnate majice. »Menim, da je bila odločitev prava. Vsi si želimo ostati celi in varnost je najpomembnejša. Že etapo prej smo videli, kaj se lahko zgodi, ko se je poškodoval Dumoulin. Zlahka veliko izgubiš,« je menil Roglič.


Vodilni na Giru d'Italia se je odzval tudi na novo dopinško afero. Da sta njegova rojaka Kristijan Koren in Borut Božič med dopinškimi osumljenci, je zanj žalosten podatek za slovensko kolesarstvo. »Vse je slaba novica, zame je to zelo težko. Žalostno je, ker imamo zdaj res veliko dobrih kolesarjev. Zanesljivo je to slabo za slovensko kolesarstvo,« je povedal. Na Generalni policijski upravi v Ljubljani so v zvezi z dopinško afero potrdili, da slovenska policija sodeluje s tujimi varnostnimi organi, ki ta primer preiskujejo. Pri italijanski državni televiziji RAI pa so začasno prekinili sodelovanje z dopinga osumljenim Alessandrom Petacchijem, ta je bil njen strokovni komentator na Giru.
 

Pogačar ohranil belo majico


V četrti etapi kolesarske dirke po Kaliforniji ni bilo sprememb v skupnem seštevku, čeprav bi Tejay van Garderen moral izgubiti rumeno majico vodilnega. Američan je sedem kilometrov pred ciljem padel, nato lovil stik s prvo skupino, a ga še ni ujel, ko se je dobre tri kilometre pred koncem v ospredju zgodil padec. Sodniki so določili, da bodo vsem kolesarjem, ki so bili ovirani zaradi padca, pripisali čas zmagovalca, to srečo je imel tudi van Garderen, čeprav takrat sploh ni bil v prvi skupini.

Etapa je pripadla Nizozemcu Fabiu Jakobsnu, Tadej Pogačar je končal v glavnini in ostaja na četrtem mestu v skupnem seštevku, ohranil pa je tudi belo majico v razvrstitvi mladih kolesarjev.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije