KOLESARSTVO

Roglič na Giru ali Touru? Vse je še odprto

Pri ekipi Jumbo Visma niso navdušeni nad traso Toura 2020. Zasedbe na dirkah bodo znane, ko bosta znani še trasi Gira in Vuelte.
Fotografija: Primož Roglič je letos slavil zmago na Vuelti, kot kaže, ga prihodnje leto ne bo na največji španski dirki. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Primož Roglič je letos slavil zmago na Vuelti, kot kaže, ga prihodnje leto ne bo na največji španski dirki. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

LJUBLJANA – Trasa Toura za prihodnje leto, ki je pisana na kožo francoskima adutoma Julianu Alaphilippu in Thibautu Pinotu, še vedno buri duhove v kolesarski karavani. Na to, da bo v treh tednih le ena vožnja na čas, so se ostro odzvali tudi pri Jumbu Vismi, ekipi Primoža Rogliča, pri kateri si še niso na jasnem, koga poslati v boj za rumeno majico, slovenskega asa ali njegova nizozemska sotekmovalca Toma Dumoulina in Stevena Kruijswijka.

Dumoulin je v enem od intervjujev pred predstavitvijo trase dejal, da bi rad meril na zmago na Touru, potem ko so v Parizu razgrnili hribovito traso z le 36 km vožnje na čas, so se v vodstvu ekipe pojavili pomisleki. »Vsi trije naši aduti za vrh v skupnem seštevku bi se lahko dobro odrezali na tej trasi. Primož je zelo dober na strmih vzponih, prav tako Tom, ko je na sporedu zelo zahteven tretji teden, pa je Steven vedno zelo zanesljiv. Težko rečem, komu najbolj ustreza ta trasa, proučiti jo bomo morali bolj podrobno,« je za kolesarski portal Cyclingnews povedal direktor ekipe Merijn Zeeman, ki pravi, da bodo odločitve o zasedbah in vlogah na tritedenskih dirkah prihodnjo sezono padle, ko bosta znani še trasi Gira in Vuelte.

»Dumoulin še nima zagotovljenega mesta na Touru, treba je počakati na preostali predstavitvi. Ta čas so na mizi še vse različice, tudi kombinacije, da bi isti kolesarji nastopili na Giru in Touru, pa tudi dvojček Giro-Vuelta. Pričakujem sicer, da bosta Primož in Tom nastopila tudi na olimpijskih igrah, kombinacija OI in Vuelte pa se mi ne zdi najboljša. Zato bo morda Steven naš kapetan v Španiji,« je razpredal Zeeman, ki še ni prečrtal prvotnega načrta, da bi Jumbo Visma na Touru napadla z vsemi topovi, da bi poskušala prevlado Ineosa zrušiti s tremi močnimi aduti.

Pričakoval tudi ekipni kronometer

»Tudi to je še možno, kot je možno, da se bomo stvari lotili povsem drugače. Najprej bomo do potankosti proučili letošnjo sezono in se odločili za najboljšo zasedbo za boj za zmage na tritedenskih dirkah,« je dejal Zeeman, ki se je kajpak nadejal, da bo na Touru tudi ekipna vožnja na čas, v kateri je bila letos najboljša prav nizozemska ekipa. »Ne razumem te odločitve. Tudi na Vuelti sta bili letos tako ekipna kot posamična vožnja na čas, nastale so razlike, a je bila zaradi tega dirka bolj razburljiva, saj so morali gorski specialisti napadati. Ne strinjam se z razmišljanjem, da je dirka zaprta, če je v njej veliko kilometrov vožnje na čas. Če se spomnimo letošnjega dogajanja v Španiji, so tekmeci iz dneva v dan počeli vse, kar je bilo v njihovih močeh, da bi Rogliču odščipnili nekaj časa,« se je nad traserji Toura pridušal šef Rogličeve ekipe.

Kakor koli se bo odločil, bo najverjetneje kratko v ekipi potegnil sprinter Dylan Groenewegen, ki je slavil že štiri etapne zmage na Touru. Če bodo v ekipi stavili vse na boj za rumeno majico, zanj ne bo prostora v osemčlanski zasedbi, tudi sicer pa na hriboviti trasi ne bo veliko priložnosti za sprinterje. »Vemo, da bo na Giru več sprinterskih etap in da se bo Vuelta začela na Nizozemskem, kar je za nas zelo pomembno. Ne gre le za Tour. Dylan bi rad nastopil, a to velja tudi za Primoža, Toma in Stevena. Vsi v ekipi razumejo, da imajo na voljo dovolj drugih pomembnih dirk,« je še dejal Zeeman. Miha Hočevar

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije