SMUČARSKI SKOKI

Rekorderka, ki še ni pokazala vsega

Jerneja Brecl lastnica najdaljšega skoka na tekmah FIS. Zelo dobro poletno formo bi rada prenesla tudi v zimo.
Fotografija: Jerneja Brecl (na fotografiji tretja z leve v spodnji vrsti) veliko obeta. FOTO: Mavric Pivk
Odpri galerijo
Jerneja Brecl (na fotografiji tretja z leve v spodnji vrsti) veliko obeta. FOTO: Mavric Pivk

MARIBOR – V minulem poletju je nase na skakalnicah močno opozorila tudi Jerneja Brecl, ki je veliko nagrado Mednarodne smučarske zveze (FIS) v skupni razvrstitvi končala na visokem enajstem mestu, s čimer je bila celo druga najboljša Slovenka za skupno drugouvrščeno Emo Klinec. Mlada skakalka SSK Velenje, ki je 9. avgusta dopolnila komaj 17 let, je kot za stavo osvajala točke med svetovno elito, še posebno pa je zablestela v Čajkovskem. Na tamkajšnji napravi je pred mesecem dni s šestim mestom dosegla svojo najboljšo (posamično) uvrstitev in poleg tega prispevala viden delež k odličnemu drugemu mestu Slovenije na preizkušnji mešanih ekip, potem ko je v uvodni seriji poletela kar 140 metrov daleč. To je tudi največja izmerjena daljava na uradni ženski tekmi pod okriljem FIS.

Vedela, da bo šlo daleč

»Da me bo odneslo daleč, sem vedela že kmalu po odskoku. Moram priznati, da sem se v zraku že kar malo ustrašila, zaradi česar ob pristanku nisem naredila telemarka,« je priznala Breclova, ki je šele dan pozneje izvedela, kaj ji je uspelo. »Nekdo me je označil na družabnem omrežju facebook in pripisal, da sem zdaj ženska svetovna rekorderka,« je v smehu razkrila mlada Velenjčanka, ki je v Čajkovskem dosegla tudi osebni rekord; pred tem je s 138 metri najdlje odjadrala na treningu v Planici. Nad smučarskimi skoki jo je sicer navdušil starejši brat, 18-letni Gašper, ki se dokazuje v nordijski kombinaciji. »Ker sem se – ko smo ga spremljali na njegove treninge – dolgočasila, sem nekega dne izrazila željo, da bi se tudi sama preizkusila v tem športu. Takoj mi je bil všeč,« je zaupala Jerneja, po njenih in Gašperjevih stopinjah pa gre že tudi njun mlajši brat, 10-letni Anže, ki je prav tako navdušen skakalec in nordijski kombinatorec.

Pogleduje že proti zimi

Po uspešnem poletju je nadarjena skakalka iz SSK Velenje svoj pogled že usmerila proti zimi. »Seveda bi rada dobro formo prenesla tudi v svetovni pokal. Predvsem si želim uživati na tekmah, skakati daleč in dosegati dobre rezultate. Vse poletje mi je šlo dobro od nog, veliko stvari se mi je pokrilo, nisem pa še pokazala vsega, kar znam,« je še dejala dijakinja tretjega letnika na gimnaziji Franceta Prešerna v Kranju, katere glavni cilj v prihajajoči zimi bo mladinsko svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju, ki ga bo med 20. in 27. januarjem 2019 gostil Lahti. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije