Rdeči Žan Kranjec čaka na družbo

Najboljši alpski smučarji v Garmisch-Partenkirchnu. Ilka Štuhec upa na nastop v Sočiju.
Fotografija: Ilka Štuhec bi rada ujela formo, ki jo je pokazala v Zauchenseeju. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Ilka Štuhec bi rada ujela formo, ki jo je pokazala v Zauchenseeju. FOTO: Matej Družnik

Kateri slovenski alpski smučar se bo ta konec tedna v kategoriji uspešnih pridružil Žanu Kranjcu? Najboljši Slovenec v tej zimi bo paket tekem v svetovnem pokalu zaokrožil v nedeljo z branjenjem rdeče majice na veleslalomu v Garmisch-Partenkirchnu, njegovi kolegi v najhitrejši disciplini bodo že danes poskušali zasukati krivuljo klavrnih rezultatov navzgor, Ilka Štuhec pa bo edina Slovenka na s snegom zasuti olimpijski Rdeči Poljani nad Sočijem iskala pot do boljše forme.

V Kranjčevem taboru vso strategijo narekuje trener Klemen Bergant. »Napad je najboljša obramba. Žan ne bo branil majice vodilnega, temveč bo maksimalno napadal. Le s pristopom plin do konca velja v takšni konkurenci. Če bo idealno izpeljal tekmo, je sekundo hitrejši od tekmecev,« je napovedal osmi veleslalom sezone Bergant. V razmišljanju mu kajpak sledi tudi 27-letni smučar, ki je bil na zadnjih devetih veleslalomskih preizkušnjah kar osemkrat med najboljšo peterico.

»Sem na takšni ravni, da sem lahko na vsaki tekmi tudi najboljši,« je samozavestno dopolnil svojega trenerja z 270 točkami prvi veleslalomist sezone. Sedemnajst manj jih ima Norvežan Henrik Kristoffersen, Francoz Alexis Pinturault na tretjem mestu pa 98.
Na prizorišču prve slovenske smukaške zmage Andreja Jermana leta 2007 se bo že danes po znameniti progi Kandahar spustila slovenska posadka ranjencev, ki jim v tej sezoni smuči nikakor ne drsijo, kot bi si želeli. Že pet tekem zapored smukaška zasedba ni prišla med trideseterico.

»Ne vem, kje iskati vzroke,« je po razočaranju v Kitzbühelu povedal trener Grega Koštomaj, ki je na začetku leta zamenjal Petra Pena. Morda je več dobre volje vlil zadnji in edini trening pred današnjo tekmo, saj je Martin Čater prismučal do 23. mesta, druge uvrstitve naših pa so bile: 43. Klemen Kosi, 45. Miha Hrobat, 51. Boštjan Kline, 62. Nejc Naraločnik.
 

Štuhčeva upa na zasuk


S slabo popotnico, 18., 19. in 20. mestom minuli konec tedna v Banskem, se je v Soči odpravila Ilka Štuhec, a v upanju, da bo dobro delo, kot je dejala, obrodilo sadove. »Na treningih sem že bila hitra, pomembno je, da ponavljam dobro smučanje, ohranjam mirnost, verjamem vase in dajem vse od sebe,« je pred današnjim smukom in jutrišnjim superveleslalom povedala Mariborčanka.

Močno sneženje je onemogočilo izvedbo treningov na olimpijski progi, na kateri je Tina Maze prismučala Sloveniji prvo olimpijsko zlato v najhitrejši disciplini, zato bo imela dvakratna zaporedna svetovna prvakinja težko nalogo, da bi izpolnila želje trenerja Stefana Abplanalpa. »Cilj je povezati predstave v Zauchenseeju, kjer je bila blizu zmagovalnemu odru. Na Bansko je treba pozabiti, Ilko je treba spraviti v pravi ritem,« je razmišljal Švicar.
V Sočiju ne bo vodilne v skupnem seštevku Mikaele Shiffrin, ker si je vzela počitek.
 

Zlata lisica še ni ogrožena


»Ni še panike, le slaba volja in zaskrbljenost,« je generalni sekretar 56. Zlate lisice Srečko Vilar s previdnostjo predstavil stanje na progi, na kateri se bodo 15. in 16. t. m. lisičke merile za točke svetovnega pokala. Vodja tekmovanja Mitja Dragšič je zatrdil, da bi ta trenutek snežni kontrolor pri Mednarodni smučarski zvezi Markus Mayr prižgal zeleno luč za izvedbo tekmovanja, toda napovedana otoplitev v prihodnjih dnevih ne vliva pretiranega optimizma. Mayr bo sicer v Maribor dopotoval v četrtek in odločil, kaj bo z mariborsko tekmo. Odpovedani moški preizkušnji iz Yanqinga, ki bi morali biti v obdobju Zlate lisice, bodo izpeljali v Saalbachu (13. in 14. t. m.).
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije